Προσωρινός ανάδοχος για το σύνθετο έργο παραχώρησης του τμήματος Χανιά - Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης ανακηρύχθηκε χθες η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από το υπουργείο Υποδομών. Ο όμιλος είχε ήδη ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής από τον Ιανουάριο για την κατασκευή, που έχει προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ. Πλέον υπάρχει ένα παράθυρο 10 ημερών για τυχόν υποβολή ενστάσεων, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η εταιρεία του Γ. Περιστέρη θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της ένα ακόμη πολύ μεγάλο πρότζεκτ, που αυξάνει το ανεκτέλεστο των έργων της σε επίπεδα άνω των 7 δισ. ευρώ!


«Αλλάζω συσκευή»


Στις 15 Απριλίου κλείνει τελικά το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» καθώς οι διαθέσιμοι πόροι των 105.600.000 ευρώ εξαντλούνται ταχύτατα.


Αθόρυβη διόρθωση των τιμών

Μηδέν εις το πηλίκον για το Χρηματιστήριο της Αθήνας την εβδομάδα που πέρασε, με τον γενικό δείκτη να ξεκινά από τις 1.422 μονάδες και να τερματίζει στις 1.425. Με μια πρώτη ματιά η ελληνική αγορά συντηρεί τα υψηλά 13 ετών, ωστόσο στο «εσωτερικό της» βρίσκεται σε εξέλιξη μια αθόρυβη διόρθωση των τιμών, που για κάποιες μετοχές εξελίσσεται σε όρους αποτιμήσεων και για άλλες σε όρους χρόνου. Όσο δεν ξεπερνιούνται τα επίπεδα των 1.437 μονάδων, οι πιθανότητες να δούμε διολίσθηση-ευκαιρία προς τις 1.300- 1.350 μονάδες παραμένουν σημαντικές. Δεύτεροι πανευρωπαϊκά έρχονται οι «τεμπέληδες» Έλληνες σε ώρες εργασίας, καθώς μας αναλογούν 2.000 ανά εργαζόμενο ετησίως, όταν στη Γερμανία, που είναι και οι καλύτεροι του χωριού, αναλογούν 1.342 ώρες! Μελέτη της Eurobank αναφέρει ότι το 2023 στην Ελλάδα φτάσαμε τις 9,7 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας, εκ των οποίων το 68,7% προήλθε από τους μισθωτούς και το 31,3% από τους αυτοαπασχολούμενους. Όπως λέει ένας φίλος, ο δρόμος μπροστά μπορεί να είναι ανηφορικός, οδηγώντας προς τις 2.000 μονάδες, αλλά το γρήγορο trading που γίνεται αυτή την περίοδο σε κάποιες μετοχές της «περιφέρειας» που δίνουν μεγάλες αποδόσεις δεν είναι για όλους.


Ίσα βάρκα - ίσα γιαλό

Προς το παρόν πάντως πρέπει να πούμε ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αν δεν αλλάξει κάτι την άλλη εβδομάδα, θα κλείσει τον Μάρτιο του 2024 είτε με μικρή άνοδο είτε ίσα βάρκα - ίσα γιαλό. Το αναφέρω για ιστορικούς και μόνο λόγους γιατί σύμφωνα με τον αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη, που είναι εξπέρ στα στατιστικά, η Λεωφόρος Αθηνών δεν έχει κλείσει Μάρτιο με κέρδη εδώ και 25 χρόνια! Για να δούμε αν φέτος θα σπάσει η παράδοση… Η εβδομάδα που έρχεται πάντως θα έχει μόνο τρεις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, καθώς τη Δευτέρα είναι εθνική εορτή, ενώ η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω του Καθολικού Πάσχα. Το κλείσιμο του μήνα παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς μαζί με τον Μάρτιο κλείνει ημερολογιακά και το α΄ τρίμηνο για τους διαχειριστές κεφαλαίων, που νομίζω θα θελήσουν να «φτιασιδώσουν» τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους.


Άνοδος για τις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

Διψήφια περιθώρια ανόδου για τις περισσότερες μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προβλέπει η γερμανική Deutsche Bank, την ανάλυση της οποίας διάβασα, ομολογώ, με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά την αρχειοθέτησα, όπως όλες τις υπόλοιπες, προς μελλοντική χρήση και αξιολόγηση. Και για να τα κρατήσετε κι εσείς, σημειώστε πως για τη Eurobank δίνει στόχο τα 2,55 ευρώ (περιθώρια ανόδου 42%), για την Εθνική τα 8,95 ευρώ (+22%), για την Alpha Bank τα 2,20 ευρώ (+27,5%) και για την Πειραιώς τα 4,20 ευρώ (+7,7%), θεωρώντας για τη συγκεκριμένη ότι, μετά το placement στα 4 ευρώ, είναι μια χαρά αποτιμημένη.


110.000 οι επιχειρήσεις στη διασύνδεση

Ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών τους μηχανών με τα συστήματα POS, ενώ πάνω από 184.000 είναι οι αιτήσεις για τον 4ο κύκλο χρηματοδότησης. Με τους ρυθμούς που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες -περί τις 5.000 διασυνδέσεις ταμειακών μηχανών με POS σε ημερήσια βάση- το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων.