Σήμερα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ τον πληθωρισμό του Μαρτίου και του πρώτου τριμήνου, κι από όσα ακούω, στο υπουργείο Ανάπτυξης κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα λόγω του πολιτικού κόστους που προκαλεί το πρόβλημα της ακρίβειας. Όχι ότι δεν είναι προετοιμασμένοι, μετά και τις προβλέψεις της Eurostat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία του λόγω των ανατιμήσεων στα τρόφιμα που έχουν ανέβει πάνω από 30% τα τρία τελευταία χρόνια. Αλλά μια ελπίδα, ότι τα (αναγκαία) περιοριστικά μέτρα Σκρέκα θα είχαν ταχύτερα και πιο εμφανή αποτελέσματα, την είχαν.


Φορο-πρόστιμα με κλιμακωτές εκπτώσεις

Ανατροπές στα φορο-πρόστιμα με κλιμακωτές εκπτώσεις 25%-50% για οφειλές που δεν αμφισβητούνται από τον πολίτη ή την επιχείρηση φέρνει ο νέος Κώδικας που κατατέθηκε στη Βουλή. Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτευχθεί. Το πρόστιμο μειώνεται έως 50%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση. Έως και 40%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Έως και 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Έως και 25%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου πριν από την εκδίκαση σε δικαστήριο. Μετά τη μείωση του προστίμου, το 25% της οφειλής καταβάλλεται σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης και το υπόλοιπο σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.


Ασφαλής «ζώνη αγορών» είναι στις 1.200-1.300 μονάδες

Στα πάνω-κάτω του Χρηματιστηρίου, η στήλη έχει διατυπώσει την εκτίμηση των επαγγελματιών που εμπιστεύεται. Η ασφαλής «ζώνη αγορών» είναι στις 1.200-1.300 μονάδες για τη διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο στόχος της ανοδικής κίνησης είναι κοντά στις 2.000 μονάδες. Τα ενδιάμεσα είναι… προμήθειες για τις χρηματιστηριακές. Χθες, πάντως το ΧΑ ξαναβρέθηκε πάνω από τις 1.422 μονάδες, με σημαντική άνοδο για δεύτερη συνεδρίαση και υψηλό τζίρο 122.000.000 ευρώ. Ξεχώρισαν οι τράπεζες, «διέπρεψε» η Mytilineos, που φέτος, όμως, διατηρεί αρνητικό πρόσημο. Γύρω γύρω διάφοροι μου λένε ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης θα ανακοινώσει σημαντικές ειδήσεις προσεχώς. Δεν ξέρω. Εγώ βλέπω για την ώρα μια ανοδική αντίδραση σε μια μετοχή που έχει πέσει σχεδόν 17% τις τελευταίες εβδομάδες.


ΔΕΗ με προοπτικές ανόδου

Τη ΔΕΗ την πιστεύω πιο πολύ για τις προοπτικές ανόδου της αποτίμησής της. Πιθανόν, όμως, σε δεύτερο χρόνο. Γιατί από τα αποτελέσματα του 2023, που ήταν πολύ ισχυρά, κατάλαβα ότι θέλει δρόμο ακόμη. Από τα 622.000.000 ευρώ των κερδών προ φόρων, τα «πραγματικά» επαναλαμβανόμενα ήταν λιγότερα από 60.000.000 ευρώ. Και αυτό, γιατί 234.000.000 ευρώ προήλθαν μέσω της Enel Romania και είναι άπαξ και πάνω από 120.000.000 ευρώ από την πώληση πρώην λιγνιτικών εκτάσεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, αν θέλετε μια αξιόπιστη εκτίμηση, είναι αυτή που μου μετέφερε ένας καλός φίλος-αναλυτής ότι τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη είναι που μετράνε. Κι αυτά εκτοξεύτηκαν και προοιωνίζονται εξαιρετικές επιδόσεις στην καθαρή κερδοφορία και τη μερισματική πολιτική. Η συνολική εικόνα για τη ΔΕΗ είναι ότι στα χέρια του Γ. Στάσση έχει βελτιωθεί θεαματικά. Πέτυχε αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,1 GW, ενώ έχει άλλα 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. Νομίζω πως δικαίως η μετοχή θα μπορούσε να δει νέα υψηλά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με τιμές πάνω από τα 12,8 ευρώ.


Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο

Super star o Σωκράτης και πάλι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Δεν ξέρω αν έχει πείσει τόσους επενδυτές για τις προοπτικές των εταιρειών που ελέγχει ή αν έχει καλούς market makers, αλλά βλέπω ότι οι τρεις από τις τέσσερις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο χθες ήταν η ΚΕΚΡΟΨ, η Intracom και η Κλουκίνας-Λάππας.