Την πρόθεση του να επιστρέψει "τα κλεμμένα" στον Ειδικό Λογαριασμό του Δημοσίου -έχουν ήδη επιστραφεί από άλλες υποθέσεις περίπου 20εκατ ευρώ- δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός μεταφορών Τάσος Μαντέλης.

Με στόχο την ελάφρυνση της ποινικής του μεταχείρισης ενόψει της δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εφετείο, ο πρώην υπουργός γίνεται το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που ουσιαστικά συναινεί στην επιστροφή χρημάτων, περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ) στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απο κεί στον ειδικό λογαριασμό που έγινε γνωστός ως "λογαριασμός επιστροφής κλεμμένων", σε μια προσπάθεια μείωσης της ποινής του, που υπολογίζεται μεταξύ 10-20 ετών.

Ο κ. Μαντελης με αίτημά του προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορύμενός του Γ.Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπήκαν τα επιδικα χρήματα) αναφέρουν: "Σύμφωνα με το βούλευμα φέρεται να χει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρω). Ήδη του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση".

ΖΗΤΗΜΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ο νόμος που επικαλείται ο κ .Μαντέλης και ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο από τη Βουλή, προσφέρει δραστική μείωση ποινών αν εξαλειφθεί η ζημία του δημοσίου, αλλά εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατηγορουμένων δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψιν στην απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση απόσβεσης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια, ενω για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ.Μαντέλη και αντιμετωπίζουν έως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Τσουγκρανης θα μπορούσε να υπαχθεί, αφού δεν εμπίπτει στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Η δική που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Απρίλιο του 2014 αφορά την υπογραφή της σύμβασης του 1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Στην υπόθεση, πλην του πρώην υπουργού, κατηγορούνται άλλα τέσσερα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του ποσού των 450 χιλιάδων μάρκων που έλαβε ο κ. Μαντέλης σε δύο δόσεις το 1998 και το 2000 ως αντάλλαγμα -κατά την κατηγορία- για την επιλογή της Siemens επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάρκου. Ο ίδιος ο κ. Μαντέλης με είχε υποστηρίξει οτι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι μίζα αλλά χορηγία από την γερμανική εταιρία για την προεκλογική του καμπάνια.