Του Γιώργου Κατσίγιαννη – Εφημερίδα Παραπολιτικά


«Να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό». Με τη φράση αυτή του πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος δόθηκε το σήμα για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία και στους δημόσιους οργανισμούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα κατοχυρωθούν και νομοθετικά οι αλλαγές στις θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων, ώστε τα πρόσωπα που πρόκειται να διαδεχτούν τους «αξιωματούχους» της μνημονιακής περιόδου να μπορούν να ασκήσουν ουσιαστικά τα νέα καθήκοντά τους με την ανάληψη αρμοδιοτήτων αποφασιστικού χαρακτήρα πλέον.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, έχει έτοιμες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν την προσαρμογή και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων των γενικών γραμματέων στη νέα δομή της κυβέρνησης. Οι ρυθμίσεις και οι τροποποιήσεις αυτές είναι αναγκαίες, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα κάποιοι εκ των γενικών γραμματέων έχουν αναλάβει τα συγκεκριμένα πόστα με προφορική εντολή υπουργού και τα όρια των αρμοδιοτήτων τους δεν έχουν εξασφαλιστεί με τη βούλα της επίσημης Πολιτείας - και ειδικότερα με την απαραίτητη υπογραφή του κ. Τσίπρα.


ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, κ. Χασάπη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ενεπλάκη στο ζήτημα των Πρότυπων Σχολείων, των γενικών γραμματέων του υπουργείου Υγείας Γ. Μπασκόζου και Σ. Κοκκινάκη και πολλών άλλων ακόμη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο «ανασχηματισμός» των υπουργείων σε επίπεδο γενικών γραμματέων θα έχει εγκριθεί προηγουμένως από το Μέγαρο Μαξίμου. Ολες οι προτάσεις, ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργών, δεν πρόκειται να εγκριθούν εάν προηγουμένως δεν έχουν περάσει από το «κόσκινο» του πρωθυπουργικού γραφείου και κυρίως του κ. Φλαμπουράρη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και οι ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από ορισμένους υπουργούς μπορεί στο τέλος να μην επαληθευτούν και οι εκλεκτοί τους για την ανάληψη της θέσης του γραμματέα να «κοπούν» κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης του Μεγάρου Μαξίμου. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι υπουργοί που έχουν αποφασίσει σχετικά με το ποιους θέλουν για τα πόστα των γενικών γραμματέων εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οι προτάσεις τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι, επειδή στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί, που εκ των πραγμάτων χρειάζονται και τον αντίστοιχο γενικό γραμματέα για να «συνεργαστούν», αυτό έχει προκαλέσει υπόγειες συγκρούσεις με τους υπουργούς, που διεκδικούν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις επιλογές. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μερίδιο συμμετοχής σε θέσεις γενικών γραμματέων διεκδικεί (και θα έχει, εκτός απροόπτου) και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα πόστα που έχει αναλάβει στο κυβερνητικό σχήμα.

«OPEN GOV»
Από τη σύνθεση των νέων γενικών γραμματέων που έχει διαμορφωθεί έως τώρα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι άπαντες έχουν κομματική αναφορά ή προσωπική σχέση με τον υπουργό τους. Πιο απλά, η αξιολόγηση δεν γίνεται με όρους ανοιχτού διαγωνισμού, όπως επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με την περίφημη διαδικασία του «opengov» του Γιώργου Παπανδρέου.
Με βάση τα παραπάνω, οι νέοι γενικοί γραμματείς, που είτε έχουν ανακοινωθεί επισήμως και αναμένουν την πρωθυπουργική υπογραφή είτε έχουν αναλάβει δράση, δίχως να έχει γνωστοποιηθεί η τοποθέτησή τους, είναι οι εξής.

  • Στο υπουργείο Εξωτερικών γενικός γραμματέας αναλαμβάνει ο πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος. Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρέσβης στη Μόσχα και στο Παρίσι, καθώς επίσης διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. 
  • Στο υπουργείο Εργασίας ο Π. Σκουρλέτης προωθεί για γενικούς και ειδικούς γραμματείς τον προερχόμενο από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Α. Νεφελούδη, καθώς και τους Α. Καψάλη και Δ. Χαλικιά. 
  • Στο υπουργείο Υγείας ο Π. Κουρουμπλής έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπασκόζο και τον Σ. Κοκκινάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την προεδρία του ΕΟΠΥΥ προορίζεται ο πρώην βουλευτής Οδ. Βουδούρης.

Αυτοί που έχουν ανακοινωθεί από τους προϊσταμένους τους

Πέρα από αυτούς που βρίσκονται στον… προθάλαμο, υπάρχουν και τα πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί σχεδόν επίσημα από τους υπουργούς ή η προώθησή τους θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γ. Πανούσης έχει πάρει μαζί του για τη θέση του γενικού γραμματέα τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Δ. Αναγνωστάκη. Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Γ. Κατρούγκαλος έχει ανακοινώσει για τη θέση του γενικού γραμματέα τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσουκαλά. Στο υπουργείο Παιδείας ο κ. Αρ. Μπαλτάς έχει ανακοινώσει τον κ. Δ. Χασάπη. Στο υπουργείο Οικονομίας ο Γ. Σταθάκης έχει παρουσιάσει ως γενικό γραμματέα τον κ. Μανούσο Μανουσάκη. Στο υπουργείο Επικρατείας, και συγκεκριμένα στη γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, ο Αλ. Φλαμπουράρης προορίζει τον Χ. Βερναρδάκη. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Στρατούλης, έχει ανακοινώσει τον καθηγητή Γ. Ρωμανιά. Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο Π. Λαφαζάνης προωθεί για γενικό γραμματέα τον «αιρετικό» Γ. Τόλιο. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Νίκος Βούτσης προωθεί για τη θέση του γραμματέα τον μέχρι πρότινος υπεύθυνο του κόμματος για θέματα Αυτοδιοίκησης και υποψήφιο βουλευτή Κ. Πουλάκη, καθώς επίσης την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κούβελα για τη θέση της γενικής γραμματέως Ισότητας.