Το τερπνό μετά του ωφέλιμου θα συνδυάσει η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων που διοργανώνεται στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής από την ερχόμενη Τρίτη 6 Μαΐου έως και την Παρασκευή 9 Μαΐου. Οι επικεφαλής των 24 δημόσιων ΑΕΙ θα συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η Σύνοδος θα διεξαχθεί υπό την προεδρία του πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας Στέλιου Κατρανίδη και οι εργασίες θα αρχίσουν την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή θα είναι παρούσα η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαϊωάννου.

Εισηγήσεις θα κάνουν πολλοί Θεσσαλονικείς, όπως μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής Στράτος Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία-Μελίνα Δερμεντζοπούλου. Όλα αυτά για το ωφέλιμο. Το τερπνό μπορεί να έρθει με κανένα μπανάκι στην παραλία του ξενοδοχείου «Porto Palace» που θα φιλοξενήσει τους πρυτάνεις.


Περιμένοντας το ΣτΕ

Μένουμε στα πανεπιστημιακά, καθώς εδώ και εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που έχει γίνει σε βάρος του εκλεγέντος πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαμπου Φείδα. Ο βασικός λόγος της προσφυγής έχει να κάνει με το γεγονός ότι η θητεία του πρύτανη, όπως και των συνεργατών του αντιπρυτάνεων, είναι τετραετής, ωστόσο ο κ. Φείδας έχει δηλώσει ότι μετά την διετία θα παραιτηθεί και θα παραχωρήσει τη θέση του στον Απόστολο Αποστολίδη, νυν μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ο οποίος τον στήριξε στην εκλογή του. Και ενώ έχει γίνει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση εκκρεμεί εδώ και καιρό. Λέτε να βγει πριν τη σύνοδο της Χαλκιδικής;


Όταν ο Μπλέτσας έχει κέφια

Πάντως στα πανεπιστήμια εκτός από τις αντιπαλότητες και τις προσφυγές γίνονται και ωραία πράγματα. Όπως η χθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Κυβερνοασφάλεια και Τεχνητή Νοημοσύνη» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με ομιλητή τον Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλη Μπλέτσα. Ο οποίος είναι πάντα ένας ενδιαφέρον ομιλητής και χτες είχε κέφια. «Η κυβερνοασφάλεια είναι ομαδικό σπορ. Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος και χρειάζεται όλοι να συμμετέχουν. Εγώ δε γύρισα στην Ελλάδα από το ΜΙΤ για να γίνω "αυτοφωράκιας"», είπε ο Μπλέτσας δίνοντας το στίγμα της ανάγκης, όλοι οι πολίτες -και όχι μόνο οι Αρχές- να βρίσκονται σε εγρήγορση για την αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Μπλέτσας αναφέρθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Meta κατόρθωσε να χτίσει την τέλεια μηχανή χειραγώγησης και επηρεασμού συνειδήσεων, που όπως είπε είναι «το χειρότερο ναρκωτικό που έχει βγει ποτέ στον πλανήτη».

Μάλιστα πρόσθεσε πως νιώθει και κάποιες τύψεις, γιατί συνεισέφερε και ο ίδιος στο να φτάσει το Ίντερνετ σε περισσότερα μέρη, όπου πιθανώς δεν θα πήγαινε ποτέ και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θυμήθηκε δηλαδή ότι μαζί με τον Νίκολας Νεγκροπόντε «έστησαν» το πρώτο ευρυζωνικό δίκτυο στην Ελλάδα στην Πάτρα, σε μια κίνηση που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εγωιστική, αφού εκείνη την εποχή έκαναν διακοπές στην περιοχή και δεν άντεχαν να επικοινωνούν με ταχύτητες dial up».
Μπορεί όλα αυτά να είναι high class ενδιαφέροντα, όμως ο Μπλέτσας μαγνήτισε το ακροατήριο που τον άκουσε για περίπου μια ώρα και τού χάρισε ουκ ολίγα χειροκροτήματα. Η χαλάρωση ήρθε μετά, με τον Μπλέτσα και τη διοίκηση του ΔΙΠΑΕ να δοκιμάζουν νοστιμότατα ψαρικά σε ταβέρνα της Σίνδου.

bletsas

bletsas2


Οι γαλάζιοι για Καραμανλή

Δεν πρόλαβε να διαβιβαστεί η δικογραφία για τα Τέμπη στη Βουλή που περιλαμβάνει σημειώματα προς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη για ελλιπή συντήρηση στο σιδηρόδρομο και τον κίνδυνο ατυχημάτων και άρχισαν οι δηλώσεις. Αυτή τη φορά των γαλάζιων. Ακούστε τι λέει ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα της ΝΔ Θεσσαλονίκης και παλιό στέλεχος του κόμματος Τάσος Εμμανουηλίδης: «Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ με ευθύνη και νηφαλιότητα θα σταθεί αρωγός στην απόδοση δικαιοσύνης, χωρίς να επιτρέψει την επανάληψη της ομαδικής παράκρουσης, του παροξυσμού Φεβρουαρίου - Μαρτίου και της διαχρονικής κομματικής εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την αντιπολίτευση», σημειώνει ο δικηγόρος. Και προσθέτει ότι «εξίσου βέβαιο και ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με υπευθυνότητα, θα κάνει πράξη παλαιότερες δηλώσεις του, ζητώντας ο ίδιος παραπομπή στον φυσικό του δικαστή .Προφανής επίσης πρέπει να είναι η (αυτο)εξαίρεσή του από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενόσω εξελίσσεται η δικαστική διαδικασία που τον αφορά. Διότι, η αξιοπιστία της πολιτικής αποκαθίσταται, οι δε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών αποκαθαίρονται, κυρίως με τις εκάστοτε λαμβανόμενες αποφάσεις και ενέργειές τους –εν προκειμένω για την απόδοση δικαιοσύνης- ενώ η λαϊκή ψήφος από μόνη της δεν συνιστά ‘’Κολυμβήθρα του Σιλωάμ”». Και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο επιταχύνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, πριν από την λήξη της τρέχουσας 2η τακτικής κοινοβουλευτικής συνόδου προς αποτροπή ενδεχόμενου παραγραφής, η οποία ωστόσο έχει επέλθει στο πρόσωπο του Χρήστου Σπίρτζη». Πιο καθαρός δε γίνεται…

emmanoyhlidis


Όταν ο Καραμανλής θα συναντήσει τον Βενιζέλο

Μένουμε στα των Καραμανλήδων. Με τον θείο του Κώστα Καραμανλή των Σερρών (και πρώην πρωθυπουργό) να ανεβαίνει την άλλη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για να δώσει το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαληνάκη για τα ελληνοτουρικά. Ο Καραμανλής, όπως συχνά κάνει, δε θα μιλήσει, αλλά θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τελευταία συνάντηση είχαν οι δύο κάπου στο ορεινά της Βουλής, όταν ο Καραμανλής είχε τσιμπήσει στο μάγουλο τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πάντως γενικά οι σχέσεις των δύο δεν ήταν ποτέ πολύ θερμές. Τώρα τι συνέβη και συναντώνται στην ίδια εκδήλωση;

venizelos-karamanlis-1300


Η Βίκυ στη γαλάζια λίστα

Σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η παρουσία της Βίκυς Χατζηβασιλείου στην πρόσφατη αποχαιρετιστήρια εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1, αλλά και η φωτογραφία που ανέβασε με το γνωστό τηλεπαρουσιαστή.

«Δάσκαλος, συνεργάτης, φίλος! Η διάρκεια πάντα καταδεικνύει την αξία. Γιώργο σ’ ευχαριστώ για όλα αυτά τα χρόνια. Σου εύχομαι να χαρείς ό,τι εσύ επιλέξεις! Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξες να είμαι κομμάτι της από την πρώτη εβδομάδα! Σε αγαπώ!» έγραψε.

Εμείς δε θα κρατήσουμε τα σενάρια ότι θα την ενδιέφερε η διαδοχή της στην εκπομπή. Αλλά τις συχνές και πυκνές της εμφανίσεις που κάνει εσχάτως στην τηλεόραση. Που δεν αποκλείεται να υποκρύπτουν και το ενδιαφέρον της ασχοληθεί με τα κοινά ως υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.