Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα έχει μετατεθεί για το μέλλον, μετά τις επερχόμενες εκλογές. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε έλλειψη βούλησης από τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά σε μια σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει.

Το στρατηγικό σχέδιο και οι προσδοκίες

Ο σχεδιασμός του Τσίπρα φαίνεται να στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σενάριο: αναμένει πως το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί γύρω από το δίλημμα της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Χάρη Δούκα να βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με ανθρώπους που συνομιλούν μαζί του, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και τις κατάλληλες συνθήκες για να εμφανιστεί ξανά ως «ο ηγέτης που θα αντιπαλέψει τη Δεξιά».

Οι σημαντικότερες προκλήσεις


Τρεις βασικοί παράγοντες καθυστερούν τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού:

  • Δημοσκοπικά δεδομένα: Οι έρευνες δεν αποτυπώνουν ισχυρό αίτημα επιστροφής του στην πολιτική σκηνή.
  • Έλλειψη νέων προσώπων: Δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει νέα, ικανά στελέχη που θα ήταν πρόθυμα να υποστηρίξουν ένα καινούργιο πολιτικό εγχείρημα.
  • Ο "φόβος του ΚΙΔΗΣΟ": Πολλοί από τους συμβούλους του τον προειδοποιούν να μην επαναλάβει την αποτυχημένη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου με το ΚΙΔΗΣΟ.

Αντίθετα, υπάρχει πλήθος παλαιών στελεχών, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να πάρουν θέση δίπλα του, είτε τους προσκαλέσει είτε όχι. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περίπλοκο πολιτικό τοπίο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να σταθμίσει προσεκτικά τις κινήσεις του, αναζητώντας τη σωστή χρονική συγκυρία και τις κατάλληλες συμμαχίες για την επιστροφή του.