
Τέμπη: Με τηλεφωνική επικοινωνία "σφράγισαν" Φάμελλος και Χαρίτσης τη συμφωνία για κοινή πρόταση για την Προανακριτική
Τα σενάρια που εξετάζουν
Αναζωπύρωση των σεναρίων για κοινή συμπόρευση στο Κοινοβούλιο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, μετά τις συζητήσεις για την κοινή πρόταση για Προανακριτική για τα Τέμπη
Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης επιβεβαίωσε την κοινή θέληση να κατατεθεί τη Δευτέρα το κοινό αίτημα για τη σύγκληση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Οι πληροφορίες λένε ότι το κείμενο θα περιγράφει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον Κώστα Καραμανλή, ενώ για τον Χρήστο Σπίρτζη θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για το θέμα της διατάραξης των συγκοινωνιών. Όλα αυτά φυσικά εφόσον δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.
Διαβάστε: ''Μαγιά'' για συνεργασίες τα Τέμπη: Με προανακριτική και εξωστρέφεια περνά στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ - Στη συνεργασία µε τον Χαρίτση επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην Κουμουνδούρου τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με τις ευθύνες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι αρκετοί θεωρούν πως στοιχειοθετείται κατηγορία για το θέμα του μπαζώματος, αφού υπάρχουν στοιχεία ότι ο σχεδιασμός πήρε έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα από το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές λένε ωστόσο ότι από την πλευρά της Νέας Αριστεράς υπάρχει επιφυλακτικότητα και αναμένεται να δοθεί απάντηση γι' αυτό το θέμα τις επόμενες μέρες. Η Κουμουνδούρου πάντως δεν προτίθεται να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους υφυπουργούς, ενώ αντίθετα εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι νομικοί των δύο κομμάτων προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και υφυπουργούς και μάλιστα “κατάφερε”, μολονότι το δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών, συνέβη ενώ κυβερνούσε ήδη τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, να ελέγχει κατά έναν περισσότερο στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσε ως το 2019, και κατά ένα λιγότερο στελέχη της ΝΔ, μεταξύ αυτών και τον Κ. Καραμανλή... Εγώ αναρωτιέμαι, για τον κύριο Μητσοτάκη δεν είδαν καμία ευθύνη;».
Χθες, πάντως, κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής το ΚΚΕ. Την υπογράφουν 21 βουλευτές του κόμματος, ενώ ο Περισσός δεν αναμένεται να αναζητήσει τις εννέα υπογραφές που λείπουν προκειμένου να κατατεθεί ως αίτημα στη Βουλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει βάση διαλόγου με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Η πρόταση αναφέρεται στις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών και την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, όπου σημειώνεται ότι «είναι προφανές ότι την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτή η ευθύνη δεν παραγράφεται, όσο ευνοϊκά και αν διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο». Για τον πρωθυπουργό τονίζουν πως πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του «ως προϊσταμένου του Χρ.Τριαντόπουλου, καθώς και άλλων υπουργών επιπλέον για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».
Περιγράφονται ακόμα αναλυτικά οι ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη για διερεύνηση κακουργηματικών αδικημάτων: α) της διά πράξεων και παραλείψεων διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων, β) της ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, των 57 ανθρώπων, γ) της θανατηφόρου έκθεσης και των αδικημάτων, δ) της βαριάς σωματικής βλάβης δεκάδων ακόμα ατόμων και ε) της παράβασης καθήκοντος. Η πρόταση του ΚΚΕ, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού επισημαίνει: «Να ελεγχθούν για τα παραπάνω οι αρμόδιοι υφυπουργοί, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πόσω μάλλον οι επικεφαλής των κυβερνήσεων σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο».
Οι συζητήσεις για την κοινή πρόταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα και αναζωπύρωσε τα σενάρια για κοινή συμπόρευση στο Κοινοβούλιο.
Στο μεταξύ, ήταν φυσικό η συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Λούκα Κατσέλη με στελέχη και παράγοντες της Αριστεράς να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού φορέα. Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της ρωτήθηκε αν ο «μπροστάρης» του νέου φορέα θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας: «Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε… Αν το θελήσει θα μπει και εκείνος μέσα στη διαδικασία», τόνισε. Από την πλευρά του, σε επιστολή του ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε σε διάλογο όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. «Να αλλάξουμε το κόμμα μας, να αλλάξουμε ό,τι μας πλήγωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, πάντως, το απόγευμα στον χώρο του ΣΦΕΑ (Πάρκο Ελευθερίας) το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» -πρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης- θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων (1945-2025) από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Ένας από τους προσκεκλημένους είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας. Το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του ινστιτούτου που διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το στίγμα που η εκδήλωση επιθυμεί να δώσει στο κεντροαριστερό ακροατήριο.
Διαβάστε: ''Μαγιά'' για συνεργασίες τα Τέμπη: Με προανακριτική και εξωστρέφεια περνά στην αντεπίθεση το ΠΑΣΟΚ - Στη συνεργασία µε τον Χαρίτση επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ
Τι εξετάζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την κοινή πρόταση για την προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην Κουμουνδούρου τα στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με τις ευθύνες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες λένε ότι αρκετοί θεωρούν πως στοιχειοθετείται κατηγορία για το θέμα του μπαζώματος, αφού υπάρχουν στοιχεία ότι ο σχεδιασμός πήρε έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου και πιο συγκεκριμένα από το γραφείο του πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές λένε ωστόσο ότι από την πλευρά της Νέας Αριστεράς υπάρχει επιφυλακτικότητα και αναμένεται να δοθεί απάντηση γι' αυτό το θέμα τις επόμενες μέρες. Η Κουμουνδούρου πάντως δεν προτίθεται να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τους υφυπουργούς, ενώ αντίθετα εμφανίζονται έτοιμοι να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.Τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι νομικοί των δύο κομμάτων προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, σε συνέντευξή του τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει και υφυπουργούς και μάλιστα “κατάφερε”, μολονότι το δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών, συνέβη ενώ κυβερνούσε ήδη τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία, να ελέγχει κατά έναν περισσότερο στελέχη που συμμετείχαν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κυβερνούσε ως το 2019, και κατά ένα λιγότερο στελέχη της ΝΔ, μεταξύ αυτών και τον Κ. Καραμανλή... Εγώ αναρωτιέμαι, για τον κύριο Μητσοτάκη δεν είδαν καμία ευθύνη;».
Τη δική του πρόταση για Προανακριτική κατέθεσε το ΚΚΕ
Χθες, πάντως, κατέθεσε τη δική του πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής το ΚΚΕ. Την υπογράφουν 21 βουλευτές του κόμματος, ενώ ο Περισσός δεν αναμένεται να αναζητήσει τις εννέα υπογραφές που λείπουν προκειμένου να κατατεθεί ως αίτημα στη Βουλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο θα αποτελέσει βάση διαλόγου με τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Η πρόταση αναφέρεται στις πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών και την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου, όπου σημειώνεται ότι «είναι προφανές ότι την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτή η ευθύνη δεν παραγράφεται, όσο ευνοϊκά και αν διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο». Για τον πρωθυπουργό τονίζουν πως πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του «ως προϊσταμένου του Χρ.Τριαντόπουλου, καθώς και άλλων υπουργών επιπλέον για την εκτεταμένη αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος».Περιγράφονται ακόμα αναλυτικά οι ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη για διερεύνηση κακουργηματικών αδικημάτων: α) της διά πράξεων και παραλείψεων διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων, β) της ανθρωποκτονίας, με ενδεχόμενο δόλο, των 57 ανθρώπων, γ) της θανατηφόρου έκθεσης και των αδικημάτων, δ) της βαριάς σωματικής βλάβης δεκάδων ακόμα ατόμων και ε) της παράβασης καθήκοντος. Η πρόταση του ΚΚΕ, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζει στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού επισημαίνει: «Να ελεγχθούν για τα παραπάνω οι αρμόδιοι υφυπουργοί, καθώς και όλα τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, πόσω μάλλον οι επικεφαλής των κυβερνήσεων σε γνώση και υπό τον έλεγχο των οποίων εξελίσσεται όλο το κυβερνητικό έργο».
ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Αριστερά: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για κοινή συμπόρευση
Οι συζητήσεις για την κοινή πρόταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα και αναζωπύρωσε τα σενάρια για κοινή συμπόρευση στο Κοινοβούλιο.Στο μεταξύ, ήταν φυσικό η συνάντηση που διοργανώθηκε από τη Λούκα Κατσέλη με στελέχη και παράγοντες της Αριστεράς να πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού φορέα. Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της ρωτήθηκε αν ο «μπροστάρης» του νέου φορέα θα μπορούσε να είναι ο Αλέξης Τσίπρας: «Θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε… Αν το θελήσει θα μπει και εκείνος μέσα στη διαδικασία», τόνισε. Από την πλευρά του, σε επιστολή του ο Σωκράτης Φάμελλος κάλεσε σε διάλογο όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. «Να αλλάξουμε το κόμμα μας, να αλλάξουμε ό,τι μας πλήγωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα, πάντως, το απόγευμα στον χώρο του ΣΦΕΑ (Πάρκο Ελευθερίας) το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» -πρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης- θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τη συμπλήρωση 80 χρόνων (1945-2025) από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Ένας από τους προσκεκλημένους είναι ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας. Το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του ινστιτούτου που διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το στίγμα που η εκδήλωση επιθυμεί να δώσει στο κεντροαριστερό ακροατήριο.