Άγριες καταστάσεις και συμμαχίες στη ΝΔ

Επειδή οι καταστάσεις φαίνεται πως θα είναι άγριες, καλό θα ήταν να ξεχαστούν δια παντός ορισμένες συμμαχίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στις εκλογικές τους περιφέρειες. Για παράδειγμα, δεν βλέπω πώς θα ξανακάνει χωριό στον βόρειο τομέα ο Γεωργιάδης με τον Παπαθανάση έτσι όπως πηγαίνει το πράγμα. Το λέμε αυτό γιατί αν θυμάστε οι δυο τους αποτελούσαν κανονικό δίδυμο στις τελευταίες εθνικές κάλπες, ωστόσο φαίνεται πως αλλάζουν τα κόζια. Το θέμα είναι ότι δεν αλλάζουν μόνο για τους προαναφερθέντες, αφού δεν ξέρω τι θα γίνει ας πούμε και σε μια σειρά άλλων μετώπων, όπως ας πούμε στο νότο, όπου η έστω και σημειολογική στήριξη του Νίκου Δένδια σε κάποιον από τους τους συνυποψηφιόους του θα ήταν ευπρόσδεκτη για όσους βρίσκονται στη ζώνη του... υποβιβασμού.

Η «έκπληξη» στον Χατζηβασιλείου

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους της κυβέρνησης που ήταν στην Αθήνα όταν έτρεχαν οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αποτέλεσαν την αφορμή για την έξοδο τους από το κυβερνητικό σχήμα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου βρισκόταν στη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν έφτασαν τα μαντάτα. Ο ίδιος έβαλε το ζήτημα της παραίτησης του μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση από την Δικαιοσύνη. Στην περίπτωσή του η εμπλοκή οφείλεται στην υπόθεση μιας γυναίκας που αφορούσε αγροτικά της αιτήματα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ικανοποιήθηκαν.

Γιατί ο Άδωνις έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του ΕΟΦ

Σήμερα θα σας αποκαλύψω τον βασικό λόγο για τον οποίο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε δεκτή την παραίτηση του τέως πλέον προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Ευάγγελου Μανωλόπουλου. Πράγματι, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος υπέβαλε τελικά την παραίτησή του στον Άδωνι Γεωργιάδη, για προσωπικούς λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με το γεγονός ότι ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος επιθυμούσε να συνεχίσει να διοικεί τον ΕΟΦ εκ του μακρόθεν… συγκεκριμένα από την Αλεξανδρούπολη. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης επιθυμεί ο πρόεδρος του ΕΟΦ να είναι ουσιαστικά και όχι τύποις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος έπρεπε να είναι καθημερινά παρών στην έδρα του Οργανισμού και όχι μόνο δύο ή τρεις ημέρες ανά εβδομάδα. Σύμφωνα με την εντύπωση η οποία έχει καταγραφεί στο υπουργείο Υγείας, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος δεν έδινε ιδιαίτερο βάρος στην καθημερινότητα της διοίκησης του ιδίου του ΕΟΦ, με αποτέλεσμα ο ΕΟΦ να απουσιάζει από τις πιο σοβαρές προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξομαλυνθεί η εγχώρια αγορά φαρμάκων, ως προς τις ελλείψεις, οι οποίες παραμένουν σοβαρές, καθώς και προκειμένου ο Οργανισμός να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα και συστηματικά στις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την ακολουθούμενη φαρμακευτική πολιτική, σε διάφορα επίπεδα και πεδία. Με άλλα λόγια, ο ΕΟΦ δεν μπορούσε να διοικείται από την Θράκη…

Η Μελίνα Μερκούρη που εμπνέει του Βρετανούς και η σιγουριά για επανένωση των Γλυπτών

Μπορεί η ατζέντα της 29ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης του Economist να ήταν γεμάτη με γεωπολιτική, οικονομία και στρατηγική, όμως στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου… η Μελίνα Μερκούρη κυριάρχησε. Το ακαταμάχητο πολιτιστικό της αποτύπωμα που εξακολουθεί -δεκαετίες μετά- να συγκινεί και να εμπνέει. Ο Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας και διανοούμενος Στίβεν Φράι ήταν ο επίσημος καλεσμένος και, όταν η κουβέντα έφτασε στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο φακός των media στράφηκε αμέσως πάνω του. Και όχι άδικα. Με λόγο φορτισμένο, προσωπικό και πολιτικό, ο Φράι εξιστόρησε πώς ο φίλος και συνάδελφός του Κρίστοφερ Χίτσενς –που του «κληροδότησε» τη σκυτάλη του αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών– είχε «εκπαιδευτεί» στο θέμα από την ίδια τη Μελίνα Μερκούρη. «Ήταν αυτή που του τα είπε όλα», τόνισε, κάνοντας το κοινό να στραφεί –έστω νοερά– σε εκείνη την εμβληματική μορφή που έκανε την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα διεθνές ζήτημα. Και κάπως έτσι, στη σκηνή του Economist, ανάμεσα σε διπλωμάτες, οικονομολόγους και πολιτικούς, η Μελίνα κυριάρχησε. Μέσα από την αφήγηση του Φράι, ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του. Χαρακτήρισε τον Λόρδο Έλγιν «Σκοτσέζο πλιατσικολόγο» και «κλέφτη» και πρόσθεσε πως ήδη από τότε κάποιοι στη Βρετανία «γνώριζαν πως επρόκειτο για προϊόντα κλοπής». Το timing των λεγομένων του δεν είναι τυχαίο. Ο Φράι ανέφερε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια λύση, υπονοώντας ότι οι συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε μια λεπτή φάση, όπου η λέξη «εμπιστοσύνη» είναι το κλειδί. Αν τελικά βρεθεί μια φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές –χωρίς όμως να μειώνει το ηθικό και ιστορικό αίτημα της Ελλάδας– τότε ίσως σε λίγα χρόνια να μη μιλάμε πια για «επανένωση των Γλυπτών», αλλά για επιστροφή τους. Μέχρι τότε, οι φωνές σαν του Στίβεν Φράι, και φυσικά η διαχρονική παρακαταθήκη της Μελίνας, παραμένουν η πιο δυνατή πολιτιστική διπλωματία. «Θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε μια λύση. Χρειάζεται λίγο τα κεφάλια των Βρετανών να ταρακουνηθούν» κατέληξε.

Ο αναποφάσιστος Αποστολάκης

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ανεξάρτητος βουλευτής Επικρατείας ξεκαθάρισε χθες ότι επιθυμεί να υπογράψει μία πρόταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σημασία έχει ότι «τον ενδιαφέρει η πρόταση που θα κατατεθεί και όχι το κόμμα που θα την φέρει». Την ίδια στιγμή εξέφρασε και την εκτίμηση του στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο Τσίπρας είναι πολιτικό κεφάλαιο προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει μεγάλη σημασία με ποιους ανθρώπους θα ξεκινήσει». Με αυτά που είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν άφησε πάντως να εννοηθεί ότι για την ώρα σκέπτεται να συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ ή με κάποιο άλλο κόμμα.

Αποχώρησαν (λόγω Τσίπρα) αλλά επέστρεψαν αρον αρον

Η στήλη έγραφε χθες για τον Χρήστο Σπιρτζη ο οποίος διατείνεται στην εναπομείνασα εκλογική του πελατεία ότι είναι «άνθρωπος του Τσίπρα» ενώ στην πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός κρατά σαφείς αποστάσεις από εκείνον. Όπως μάθαμε μάλιστα η σχετική πληροφορία ότι «ο Σπίρτζης πουλάει Τσιπρα χωρίς να τον θέλει ο Τσίπρας» έχει φτάσει και σε επίπεδο στελεχών του κόμματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που τις προηγούμενες ημέρες καμιά δεκαριά μέλη που είχαν φύγει από οργάνωση των βορείων προαστίων μετά από σχετική προτροπή ανθρώπων του περιβάλλοντος Σπίρτζη προκειμένου να είναι έτοιμοι για το «κόμμα Τσίπρα», τελικά το …μετάνιωσαν και επέστρεψαν στη βάση τους μέχρι νεωτερας.