Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς «δεχόμαστε ότι δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις όλα, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε ότι πρέπει να κάνουν κι αυτοί δικές τους πολιτικές επιλογές», εξέφρασε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα fm», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες χαρακτήρισε αντικοινωνικές, υφεσιακές και αναποτελεσματικές.

Οι θεσμοί δεν μπορούν να ζητούν αλλαγές στο εργασιακό, στο ασφαλιστικό, επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτά τα ζητήματα είναι θέματα εθνικής πολιτικής «και δεν μπορούν οι θεσμοί της ΕΕ να ζητάνε τέτοια πράγματα». Επέκρινε μάλιστα τους θεσμούς, λέγοντας ότι «είναι εκτεθειμένοι όσον αφορά διακηρύξεις που ακολουθούν, είναι εκτεθειμένοι και στους δικούς τους λαούς, όχι με την έννοια που λέει "έχουμε εντολή να κάνουμε περιοριστικές πολιτικές", αλλά γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λιτότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Χουντή, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, «που δοκιμάζεται η πολιτική βούληση του καθενός». Προσέθεσε ότι σε αυτό το πολιτικό σταυροδρόμι οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές και εστίασε στις επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προκειμένου «να κρατάει το θέμα σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη προχωράει και λύνει τα επιμέρους προβλήματα τελικά με πολιτική διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, κάλεσε τους θεσμούς να τηρήσουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία, όπως διευκρίνισε, σημαίνει πολιτική βούληση να «φύγουμε από το Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές». «Η ευθύνη βρίσκεται από την πλευρά των θεσμών, γιατί στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είχαμε αποδεχτεί ότι η αξιολόγηση, για να προχωρήσει η χρηματοδότηση, θα γίνει στη βάση προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε κοστολογημένο πρόγραμμα και από εκεί και πέρα οι θεσμοί πρέπει να αποφασίσουν αν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, διατύπωσε την αισιοδοξία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η πολιτική ευελιξία από τους θεσμούς.