Κινούμενη άμμος ο ΣΥΡΙΖΑ
Η "συνιστώσα των καθηγητών" αμφισβήτησε πρώτη κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης
Του Γιώργου Κατσίγιαννη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η σταδιακή υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μιας επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές, έχει αρχίσει να διαμορφώνει συνθήκες διχασμού και έντασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα νέο τοπίο σε επίπεδο συμμαχιών και ομαδοποιήσεων τόσο στα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα όσο και στην οργανωμένη βάση της Κουμουνδούρου. Ως γνωστόν, σε εσωκομματικό επίπεδο οι πρώτες αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους άρχισαν να εκδηλώνονται από την πρώτη συμφωνία του οικονομικού επιτελείου, στο Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου. Κεντρικοί αμφισβητίες της στρατηγικής που ακολούθησε το οικονομικό επιτελείο υπήρξαν οι εκπρόσωποι της «ασυντόνιστης» μέχρι στιγμής «συνιστώσας των καθηγητών». Δηλαδή, οι Γιάννης Μηλιός, Κώστας Λαπαβίτσας, Σπύρος Λαπατσιώρας και Αλέξης Μητρόπουλος. Οι προαναφερθέντες είχαν σπεύσει εξαρχής να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για το ύφος και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης και να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους της υποταγής της κυβέρνησης στα κελεύσματα των δανειστών.
«ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ».
Μάλιστα, με τις παρεμβάσεις τους κατάφεραν να υπερκεράσουν σε «ριζοσπαστική συνέπεια» ακόμη και τα στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, λόγω του ότι είναι ακόμη υπουργός, επέδειξε «κατανόηση» και «εγκράτεια» στους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου και δείχνει να έχει ρίξει νερό στο κρασί του μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους.
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα που το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει το πλαίσιο για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού με τους δανειστές, στο εσωτερικό του κόμματος δρομολογούνται σοβαρές ανακατατάξεις, καθώς συγκροτούνται νέες συμμαχίες, που αλλάζουν τη σύνθεση των οργανωμένων τάσεων και των ομάδων και επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις μεταξύ των περιβόητων συνιστωσών.
Στη γενική εικόνα τους, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, από την κορυφή μέχρι τη βάση, χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες, που εκπροσωπούνται αντιστοίχως. Από τη μία, αυτοί που υποστηρίζουν το σενάριο της «ρήξης», χωρίς καμία έκπτωση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών, και, από την άλλη, οι θιασώτες της «λύσης» μέσα από έναν έντιμο έως επώδυνο συμβιβασμό, που αναγκαστικά θα περιλαμβάνει σοβαρές οπισθοχωρήσεις σε σχέση με την απόλυτη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο σοβαρό κρούσμα «διάσπασης», λόγω αντικρουόμενων θέσεων για τους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, έχει παρατηρηθεί στο μέτωπο της προεδρικής πλειοψηφίας. Δηλαδή, στους κόλπους της «Αριστερής Ενότητας», που πριν από τις εθνικές εκλογές αποτελούσε την οργανωμένη τάση υποστήριξης του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο «Αριστερό Ρεύμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το οξύμωρο είναι πως η «Αριστερή Ενότητα» απώλεσε τα χαρακτηριστικά της ενιαίας έκφρασης και της συντεταγμένης δράσης της όχι με ευθύνη όσων διατηρούσαν επιφυλάξεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αλλά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για διακριτή διαφοροποίηση εκείνων που έσπευσαν να «εκβιάσουν» τη συναίνεση των υπολοίπων στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου. Των αποκαλούμενων και εκπροσώπων της «δεξιάς» «Αριστερής Ενότητας», που λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα συναντήθηκαν στο «Σινέ Κεραμεικός» και αποφάσισαν να δώσουν το σύνθημα της άνευ όρων στήριξης της κυβέρνησης. Στην περίφημη κίνηση του «Κεραμεικού», που ως νεοσύστατη τάση φέρει την ονομασία «ενωτική κίνηση» και προάγει την «αβάντα» στο Μέγαρο Μαξίμου, πρωταγωνιστούν ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, Στέλιος, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Κουμουνδούρου, Γιάννης Μπουρνούς και Νάσος Ηλιόπουλος, καθώς και ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος, Κώστας Πουλάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επίμαχης πρωτοβουλίας τους, τα προαναφερθέντα στελέχη επιχείρησαν να αποσπάσουν τη στήριξη και μίας ακόμη ομάδας, που δρα «αυτοτελώς», όποτε χρειάζεται, στις εσωκομματικές διαδικασίες. Της επονομαζόμενης «Πλατφόρμας 2010», που έχει ως βασικούς εκφραστές τους Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιάννη Μπαλάφα και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
ΤΑΥΤΙΣΗ
Ωστόσο, τα στελέχη της «Πλατφόρμας» δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, καθώς δεν ήθελαν να ταυτιστούν με τη συγκεκριμένη «κυβερνητική συνιστώσα», αλλά να διατηρήσουν τις αποστάσεις τους, για να έχουν προνομιακό πεδίο συνεννόησης με τους υπόλοιπους αντιφρονούντες.
Κυρίως με την «αριστερή πτέρυγα» της προεδρικής πλειοψηφίας, που επίσης «αποφεύγει» να δώσει «λευκή επιταγή» σε οποιαδήποτε απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Στην πτέρυγα αυτή, που διαφωνεί με τον «δεξιό» υποστηρικτικό βραχίονα του Μεγάρου Μαξίμου, ανήκουν ο γραμματέας του κόμματος, Τάσος Κορωνάκης, η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Ράνια Σβίγκου, καθώς και μια σειρά κορυφαίων κομματικών στελεχών, προερχόμενων από άλλες συνιστώσες, όπως την ΑΚΟΑ, τη ΔΕΑ, το «Κόκκινο», τη «Ρόζα» και τους ανένταχτους, που είχαν «συνεργαστεί» για τη συγκρότηση της ομάδας «ΑΝΑΣΑ». Στη γραμμή της αμφισβήτησης των πολιτικών κινήσεων του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται και ο επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, καθώς και οι «Ενεργοί Πολίτες», η συνιστώσα την οποία εκπροσωπεί ο Μανώλης Γλέζος.
Ο Μηλιός πήρε τη σκυτάλη του ριζοσπαστισμού από τον Λαφαζάνη
Δεδομένου ότι το «Αριστερό Ρεύμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει «παροπλιστεί» λόγω της πολυπρόσωπης συμμετοχής της στην κυβέρνηση, εκείνος που έχει αναλάβει να συντονίσει την αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, προκειμένου να αποτρέψει την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να παρεκκλίνει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος, είναι ο Γιάννης Μηλιός. Ο γνωστός οικονομολόγος έχει γίνει προνομιακός συνομιλητής των σκληρών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν για να καταγγέλλουν τη στροφή του Μαξίμου και τη διαφαινόμενη υποταγή της κυβέρνησης στις ορέξεις των δανειστών, ενώ στο παρασκήνιο εργάζεται για την εξεύρεση «συμμάχων» απέναντι στις «δεξιές» συνιστώσες που επιχειρεί να δημιουργήσει στο κόμμα το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τον επώδυνο συμβιβασμό. Προ ημερών, ο Γ. Μηλιός ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η συνιστώσα «Κόκκινο», όπου μαζί με τον επικεφαλής της ΔΕΑ, Αντώνη Νταβανέλλο, συμφώνησαν να δώσουν μάχη για τη ρήξη και την ανατροπή. Μάλιστα, ο Γ. Μηλιός στην παρέμβασή του κατήγγειλε ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα, που οδηγεί σε εκφυλιστικά φαινόμενα. «Υπάρχουν κέντρα πολύ κοντά στην ηγεσία τα οποία επιμένουν να κάνουν πολιτική μέσω παραπολιτικών, τα οποία σπιλώνουν τις διαφορετικές απόψεις. Εχω πέσει επανειλημμένα θύμα τέτοιων πρακτικών και μπορώ να μιλήσω ανοιχτά και δημόσια για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει στο περιθώριο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση όπως το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. «Φοβάμαι πως αν δεν πιέσουμε, η κυβέρνηση έχει μια τάση να κινηθεί όπως η ηγεσία του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, όπου εκεί το πρόσχημα ήταν ότι “έχουμε ένα εξωτερικό πρόβλημα, το Κυπριακό”, ενώ εδώ είναι οι σχέσεις με τους δανειστές, επομένως ας τα αφήσουμε τα πράγματα ως είναι με μια καλύτερη διαχείριση. Η ταξική πάλη δεν περιμένει όμως. Η μάχη είναι μπροστά μας, οι μάχες είναι πολλές. Η μία οδηγεί στην άλλη», ανέφερε χαρακτηριστικά.