Την ύπαρξη ειδικής ομάδας τεχνοκρατών στο Μαξίμου η οποία μελετά το ζήτημα της Siemens ώστε το Δημόσιο να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ¨, Δημήτρη Καμμένο.

Πρόκειται για δύο από τους συνεργάτες του Νίκου Παππά οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με τη Γερμανία και εργάζονται αθόρυβα, μελετώντας τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τη χώρα της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο δικηγόρος Παυσανίας Παπαγεωργίου, τακτικός αρθρογράφος της «Αυγής», με σπουδές Νομικής στο Αμβούργο, ήταν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία και πλέον βρίσκεται στο υπουργείο Επικρατείας, με το αντικείμενό του να αφορά τις σχέσεις μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και γερμανικών εταιρειών και τα σκάνδαλα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτές. Μάλιστα, τα συμπεράσματα που θα βγουν από την έρευνά του ίσως αποτελέσουν στο μέλλον ένα πολύτιμο εργαλείο για την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις της με τους Γερμανούς, αφού, όπως έχει διαφανεί στις συναντήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα ομόλογό του, όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, τα ζητήματα διαφθοράς στην Ελλάδα που σχετίζονται με γερμανικές εταιρείες μπαίνουν πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.  Ο χρόνος, μάλιστα, για την έρευνα του κ. Παπαγεωργίου έχει αυξηθεί κατά πολύ, αφού πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.  

Ο Παυσανίας Παπαγεωργίου

Ο έτερος γερμανοτραφής συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας είναι ο Θάνος Παπάζογλου.«Σπεσιαλίστας» των μεταρρυθμίσεων και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τα φοιτητικά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αποτελεί τη nouvelle vague των στελεχών που μπήκαν στην κρατική μηχανή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με θητεία στη Γερμανική Εταιρεία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με την Task Forceτου Χορστ Ράιχενμπαχ, η οποία καταργήθηκε, ενώ η σχέση του με τον γερμανικό παράγοντα στην Ελλάδα ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια, αφού αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκε στη Γερμανία για μεταπτυχιακό.