Απέφυγαν την ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Όλο το παρασκήνιο από την συνεδρίαση της ΚΕ
Της Ελένης Καλογεροπούλου
Τελικά και παρά τα θρυλούμενα τίποτα φοβερό και τρομερό δεν συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστές απόψεις, αναμενόμενες προτάσεις και σίγουρο αποτέλεσμα συνέθεσαν το σκηνικό της διήμερης κομματικής διαδικασία στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην αίθουσα όπου μάλιστα στο παρελθόν γινόντουσαν οι συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Κακός συμβολισμός ή ατυχής επιλογή; Για την ώρα έχει μικρή σημασία δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να περάσει την εισήγηση που κατέθεσε ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέγραψε για μια ακόμη φορά σημαντικά ποσοστά αφού κατέθεσε πρόταση για ρήξη και έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση και οι εταίροι επιμείνουν σε ανέντιμους συμβιβασμούς.
Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών ότι θα υπάρξει ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές τελικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να συνεννοηθούν αφού ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από την προεδρική πτέρυγα χαρακτήριζαν την απόφαση λογική με την έννοια ότι κανείς δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος και άρα η πρόταση για ρήξη που πήρε 75 ψήφους στους 171 ήταν απόλυτα αναμενόμενη .
Αφήνοντας πάντως πίσω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις αντιπαραθέσεις για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει το κόμμα στην περίπτωση που οι δανειστές και οι εταίροι επιμείνουν στα σκληρά μέτρα ο Αλέξης Τα’ιπρας από σήμερα το πρωί ξεκινάει και πάλι τον αγώνα δρόμου προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα να έχει βρει μια λύση. «Είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης .Όμως εάν και η άλλη πλευρά δεν αποφασίσει να κάνει βήματα υποχώρησης τίποτα δεν είναι σίγουρο.»
Κάποιοι άλλοι υπενθύμιζα με νόημα ότι η Ελλάδα δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και αν κάποια θελήσουν να δημιουργήσουν πιστωτικό γεγονός αυτό δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την στάση που θα κρατήσει σήμερα το πρωί για την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγρατάρχη η ίδια έλεγε ότι οι απόψεις της είναι γνωστές ότι η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα ενώ παρατηρούσε μάλλον με πικρία ότι οι απόψεις της έχουν ενοχοποιηθεί.