Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε το Αιγάλεω και το μήνυμα που έστειλε στον Καραμανλή

Σήμερα θα ξεκινήσω με την χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Αιγάλεω για να σας πω ότι δεν το επέλεξε τυχαία. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι η επόμενη περίοδος θα είναι αφιερωμένη στις περιοχές όπου η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε τα μεγαλύτερα σημάδια εκλογικής κόπωσης στις ευρωεκλογές. Με απλά λόγια, το κυβερνητικό επιτελείο επιστρέφει στις «δύσκολες πίστες», εκεί όπου χάθηκαν χιλιάδες γαλάζιοι ψηφοφόροι και όπου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Το Αιγάλεω αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση. Τον Ιούνιο του 2023 η Νέα Δημοκρατία είχε καταγράψει ποσοστό 34,69%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ (21,57%) και το ΚΚΕ (11,91%). Έναν χρόνο αργότερα, στις ευρωεκλογές, η εικόνα άλλαξε αισθητά. Η ΝΔ υποχώρησε στο 21,94%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάζει στο 19,60%, ενώ το ΚΚΕ ενίσχυσε περαιτέρω τις δυνάμεις του, φτάνοντας στο 14,60%. Οι αριθμοί εξηγούν από μόνοι τους γιατί η Δυτική Αθήνα βρίσκεται πλέον ψηλά στις προτεραιότητες του πρωθυπουργικού προγράμματος.


Γιατί αναφέρθηκε ο Μητσοτάκης στον Καραμανλή 

Ωστόσο, όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την ομιλία του πρωθυπουργού, στάθηκαν περισσότερο σε μία αναφορά παρά στην ίδια την περιοδεία. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Κώστας Καραμανλής διατυπώνει δημόσιες ενστάσεις για κυβερνητικές επιλογές, όχι μόνο να τον μνημονεύσει, αλλά να το κάνει με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Η αναφορά κάθε άλλο παρά αυθόρμητη ήταν. Αντιθέτως, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη σημασία αποκτά η εικόνα της εσωτερικής συνοχής. Και γι' αυτό επιλέγουν να χαμηλώσουν τους τόνους απέναντι στην καραμανλική πτέρυγα, επενδύοντας περισσότερο στις πολιτικές γέφυρες παρά στις αποστάσεις. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι η πρώτη μου πολιτική εμφάνιση ως υποψήφιος τότε – νεοσσός – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν σε μία ομιλία που είχε κάνει ο Κώστας Καραμανλής το 2003 στο κλειστό γυμναστήριο λίγο παρακάτω. Τότε ήταν η πρώτη φορά που ήρθα ως πολιτικός στο Αιγάλεω», είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας εδώ και 22 χρόνια και θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την προσωπική δύναμη που μου δίνετε, αλλά και για τη στήριξη την οποία προσφέρετε απλόχερα στη μεγάλη μας παράταξη, τη Νέα Δημοκρατία. Και το 2019 και το 2023 και στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πάλι πρώτοι στη Δυτική Αθήνα». Στην πραγματικότητα, όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ διαβάζουν πίσω από τις λέξεις. Το μήνυμα είχε δύο αποδέκτες: αφενός τους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και αφετέρου τα στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας, τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να δει στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης.


Η γαλάζια πρόσκληση στην μεσαία τάξη και στην "σιωπηλή πλειοψηφία"

Από το Αιγάλεω, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εγκαινίασε μόνο τον κύκλο των περιοδειών στις «δύσκολες» εκλογικά περιοχές. Έδωσε και μια πρώτη γεύση από τη ρητορική πάνω στην οποία θα χτιστεί η επόμενη προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους που αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της εκλογικής νίκης του 2023, αλλά στις ευρωεκλογές έστειλαν σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας μέσω της αποχής ή της ψήφου διαμαρτυρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να απευθυνθεί σε αυτό που περιέγραψε ως τη «σιωπηλή πλειοψηφία», επιχειρώντας να επαναφέρει στο επίκεντρο τον παραδοσιακό κοινωνικό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. «Προκομμένοι άνθρωποι – είναι η Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς – οι οποίοι νοιάζονται για τις δουλειές τους και για το πώς θα προκόψουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, σε αυτούς απευθυνόμαστε. Σε αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία, η οποία ξέρει καλά ότι βεβαίως υπάρχουν προβλήματα, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες, αλλά γνωρίζει επίσης ότι το μόνο κόμμα το οποίο σήμερα έχει μια αξιόπιστη πρόταση για το πώς μπορούμε να φτάσουμε στην Ελλάδα του 2030, μια Ελλάδα η οποία θα συγκλίνει πραγματικά με την Ευρώπη, μια Ελλάδα η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του "βαθέος κράτους", το μόνο κόμμα το οποίο έχει πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντος είναι η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν θα στηθεί πάνω στην πόλωση, αλλά στην αξιοπιστία και στην προοπτική. Γι' αυτό και η στρατηγική που διαμορφώνεται εστιάζει στην οικονομία, στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην καθημερινότητα της μεσαίας τάξης, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να ξαναχτίσει τη σχέση εμπιστοσύνης με ένα ακροατήριο που εξακολουθεί να αποτελεί το πιο κρίσιμο εκλογικό στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία.


Τα... χλιαρά χειροκροτήματα στον Σαμαρά

Σας πάω τώρα στην Μεσσηνία, όπου μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε η τοπική εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας για την πολιτική εκδήλωση της γαλάζιας ΔΕΕΠ Μεσσηνίας στη Θουρία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ιδιαίτερα θερμή αναφορά του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στον Αντώνη Σαμαρά δεν προκάλεσε και τον αναμενόμενο ενθουσιασμό στο ακροατήριο. Όπως περιγράφεται, στην πρώτη αναφορά του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού τα χειροκροτήματα ήταν μάλλον διστακτικά, στη δεύτερη ακόμη πιο περιορισμένα, ενώ όσο ο κ. Κυρανάκης συνέχιζε να πλέκει το εγκώμιο του Μεσσήνιου πολιτικού, αρκετοί από τους παριστάμενους έδειχναν να παρακολουθούν περισσότερο αμήχανα παρά ενθουσιωδώς. Η εικόνα, εφόσον αποτυπώνει πιστά το κλίμα της συνεστίασης, επιδέχεται περισσότερες από μία ερμηνείες. Είτε οι παραδοσιακοί «σαμαρικοί» της Μεσσηνίας απουσίαζαν από την εκδήλωση -με εξαίρεση τον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη- είτε η πολιτική επιρροή του πρώην πρωθυπουργού στην εκλογική του περιφέρεια δεν είναι πλέον αυτή που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Ποια από τις δύο εκδοχές είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Πιθανότατα θα το δείξουν οι επόμενες κινήσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά και, κυρίως, η ανταπόκριση που θα εξακολουθήσει να βρίσκει στο κομματικό ακροατήριο της Μεσσηνίας.


Και το σχόλιο του Μπελογιάννη για τον Σαμαρά

Ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις του διευθυντή της τηλεόρασης BEST Καλαμάτας, Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά. Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στην κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι το στοιχείο που κυριάρχησε δεν ήταν άλλο από τις δημόσιες αναφορές στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού. «Μπράβο στον κ. Κυρανάκη που είπε τα πράγματα με το όνομά τους, και στην κ. Κεραμέως βέβαια. Όλοι λένε "γύρνα πίσω". Πού να γυρίσει πίσω; Αφού τον διώξανε. Είναι δυνατόν;», ανέφερε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να υπενθυμίσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποχώρησε οικειοθελώς από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά διαγράφηκε. Ο ίδιος άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να στοχοποιήσουν τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι τώρα αναζητούν μια διαφορετική αφήγηση. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το ζήτημα της σχέσης του Αντώνη Σαμαρά με τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κλείσει πολιτικά, εφόσον υπήρχε σχετική πρωτοβουλία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Διαψεύδει τα σενάρια για κόμμα Σαμαρά και Καρυστιανού ο Κάρμαντζης

Με χιούμορ, αλλά και κατηγορηματικό τρόπο, απάντησε ο τέως δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, στα σενάρια που τον θέλουν να εξετάζει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε μέσω ενός ενδεχόμενου κόμματος του Αντώνη Σαμαρά είτε μέσα από κάποιο πολιτικό εγχείρημα της Μαρίας Καρυστιανού. «Τα ακούω κι εγώ και γελάω», σχολίασε, βάζοντας τέλος -τουλάχιστον επί του παρόντος- στη σχετική φημολογία. Ο κ. Κάρμαντζης ξεκαθάρισε ότι, παρότι τρέφει εκτίμηση προς τον πρώην πρωθυπουργό, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος σε ένα πιθανό νέο πολιτικό σχήμα. «Εκτιμώ τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν ξέρω αν θα κάνει κόμμα, αλλά εγώ δεν θα είμαι υποψήφιός του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, έδωσε και τη δική του απάντηση σε όσους διακινούν τα σχετικά σενάρια, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν εγκατέλειψε τη βουλευτική του έδρα προκειμένου να υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 


Οι εκπλήξεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια

Παράλληλα με τη μάχη της καθημερινότητας, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ξεκινήσει και η προεργασία για την ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Στόχος της Πειραιώς είναι να συνδυάσει την εμπειρία με νέα πρόσωπα που διαθέτουν αναγνωρισιμότητα, κοινωνική απήχηση και μπορούν να δώσουν εκλογική ώθηση σε κρίσιμες περιφέρειες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως μαθαίνω, ένα από τα ονόματα που εξετάζονται σοβαρά για την Α' Αθηνών είναι εκείνο του ηθοποιού Θανάση Βισκαδουράκη. Ο ίδιος, μιλώντας στην Αθηναΐδα Νέγκα στο Action24, ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόταση, χωρίς πάντως να κλείσει την πόρτα στην πολιτική. «Δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση», ανέφερε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι, εφόσον υπάρξει προσωπική πρόσκληση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα την εξετάσει θετικά.
Κάθε άλλο παρά άγνωστος είναι, άλλωστε, στους κομματικούς μηχανισμούς. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά για την Περιφέρεια Αττικής, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, αποκτώντας την πρώτη του οργανωμένη επαφή με την εκλογική πολιτική.
Την ίδια ώρα, στη Β' Πειραιώς εξακολουθεί να κυκλοφορεί έντονα το σενάριο καθόδου του γνωστού φωτογράφου Δημήτρη Σκουλού. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση, το όνομά του εξακολουθεί να συζητείται στους γαλάζιους κύκλους ως μία από τις επιλογές που θα μπορούσαν να προσδώσουν αναγνωρισιμότητα και φρεσκάδα στο ψηφοδέλτιο.


Στην Πειραιώς ξαναβλέπουν τα "ασυμβίβαστα" για πιο δυνατά ψηφοδέλτια

Στην Πειραιώς έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τα ψηφοδέλτια της επόμενης εθνικής αναμέτρησης με βασικό στόχο να κατεβάσουν όσο το δυνατόν πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές υποψηφιότητες. Και, όπως πληροφορούμαι, στο τραπέζι βρίσκεται η επανεξέταση ορισμένων περιορισμών που ίσχυσαν στις εκλογές του 2023. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αντιπεριφερειαρχών. Τότε, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε επιλέξει να μην ανοίξει το δρόμο για μαζικές βουλευτικές υποψηφιότητες, καθώς οι εθνικές εκλογές του Μαΐου και οι αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου απείχαν μόλις λίγους μήνες. Προτεραιότητα ήταν να μη διαταραχθεί η προεκλογική μάχη στις περιφέρειες. Σήμερα, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Με βάση τον εκλογικό σχεδιασμό, οι επόμενες εθνικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις αναμένεται να απέχουν χρονικά περισσότερο από ενάμιση χρόνο, γεγονός που, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, αίρει σε μεγάλο βαθμό τις επιφυλάξεις που υπήρχαν τότε. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί αυτοδιοικητικοί με ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα θα μπορούσαν να πάρουν το «πράσινο φως» για να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα, εφόσον το επιθυμούν και εφόσον ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό της Πειραιώς. 


Γκρίνια Ανδρουλάκη με Τσουκαλά, αλλά χωρίς… σύννεφα

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να επιχειρούν να εκπέμψουν εικόνα εσωτερικής ηρεμίας, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται ιδιαίτερα απαιτητικός ακόμη και απέναντι στους πιο στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά και όπως έγραψε την Κυριακή η Απογευματινή, σε πρόσφατη σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να εξέφρασε παράπονα προς τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κώστα Τσουκαλά. Η επισήμανσή του, όπως λέγεται, αφορούσε το γεγονός ότι δίνεται μεγαλύτερο βάρος στις τηλεοπτικές εμφανίσεις και λιγότερο στη συστηματική προβολή των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ στα μέσα ενημέρωσης. Οι ίδιες πηγές, πάντως, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση δεν συνιστά ένδειξη ρήξης ή αμφισβήτησης του εκπροσώπου Τύπου. Κάθε άλλο. Όσοι γνωρίζουν τις εσωκομματικές ισορροπίες επιμένουν ότι ο Κώστας Τσουκαλάς εξακολουθεί να απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, εξακολουθεί να μιλά με ιδιαίτερα θετικά λόγια για τον στενό του συνεργάτη. 


Περιοδείες μέχρι… το τελευταίο λεπτό πριν τα "μπάνια του λαού" από τον Ανδρουλάκη

Με εμφανή στόχο να μην αφήσει πολιτικό χρόνο ανεκμετάλλευτο, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να «στριμώξει» στο ημερολόγιο του ΠΑΣΟΚ όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις εξωστρέφειας πριν η πολιτική ζωή χαλαρώσει λόγω καλοκαιριού. Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η λογική ότι η επαφή με την κοινωνική βάση πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ακόμη και ενόψει της θερινής περιόδου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προετοιμάζει νέο κύκλο περιοδειών τόσο στην Αττική όσο και σε κομβικές περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τις επόμενες ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να βρεθεί σε γειτονιές του λεκανοπεδίου, αλλά και σε περιοχές όπως η Ρόδος και η Μαγνησία, όπου το κόμμα επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία του. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη Μαγνησία, μια περιφέρεια που στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζεται ως πεδίο εκλογικής επαναφοράς μετά από χρόνια απουσίας ισχυρής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη γίνεται αναζήτηση προσώπων που θα μπορούσαν να «σηκώσουν» το πράσινο ψηφοδέλτιο και να δώσουν πραγματική εκλογική δυναμική σε μια δύσκολη αλλά κρίσιμη μάχη.


Τα πολιτικά μηνύματα πίσω από την παρουσία του Jo Di δίπλα στην Κωνσταντοπούλου

Μπορεί η συνέντευξη Τύπου της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Ελευθερίας να είχε ως επίκεντρο τις εκδηλώσεις, ωστόσο αρκετοί στάθηκαν σε ένα πρόσωπο που βρέθηκε δίπλα της στο πάνελ. Ο λόγος για τον Jo Di (Δημήτρη Ιωακειμίδη), τον δημιουργό ψηφιακού περιεχομένου που δραστηριοποιείται στα social media και ο οποίος συμμετέχει στο φεστιβάλ με την παράσταση «Αϊ Σιχτίρ», μαζί με τη μουσικό Χριστίνα Κουλάκου. Η παρουσία του Jo Di μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Ο νεαρός καλλιτέχνης είχε αναδείξει έντονα, μέσα από τις ψηφιακές του πλατφόρμες, τον αγώνα της Μαρίας Καρυστιανού για την υπόθεση των Τεμπών, ενώ στις ευρωεκλογές του 2024 είχε αποδεχθεί την πρόταση του ΜέΡΑ25 να συμμετάσχει ως ένας από τους ανεξάρτητους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του. Όπως είχε δηλώσει τότε, ανταποκρίθηκε θετικά στην «τιμητική πρόταση» της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί μέλος κανενός πολιτικού σχηματισμού. Ακριβώς γι' αυτό, η παρουσία του στο πλευρό της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσε πολιτικά σχόλια. Δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι προαναγγέλλει κάποια πολιτική συνεργασία. Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τις διεργασίες στον ευρύτερο αντισυστημικό και κινηματικό χώρο σημειώνουν ότι τέτοιες εμφανίσεις σπάνια είναι πολιτικά αδιάφορες.


Ο Βαλτάς "εξαφάνισε" τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ 

Τους “εξαφάνισε” ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, η παράταξη του οποίου κατήγαγε εκ νέου περιφανή και θεαματική νίκη – πρωτιά, με ποσοστό 65%, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων μελών του Δ.Σ. του ΠΦΣ. Ποιους “εξαφάνισε” ο Απόστολος Βαλτάς; Μα, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, παρατάξεις οι οποίες για πρώτη φορά στα χρονικά δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΠΦΣ. 


Προς τριπλό deal για τον όμιλο AKTOR

Προς τριπλό deal στον κλάδο των εγκαταστάσεων επαναεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιηµένου φυσικού αερίου, στη διαχείριση απορριµµάτων και στην κυκλική οικονοµία οδεύει ο Όµιλος AKTOR υπό τον Αλέξανδρο Εξάρχου, σε συνεργασία µε τον όµιλο της Motor Oil και τον επιχειρηµατία Γιάννη Βαρδινογιάννη. Λίγα εικοσιτετράωρα µετά την ανακοίνωση της µεγάλης αύξησης κεφαλαίου των 650.000.000 ευρώ και την έκδοση οµολόγου 300.000.000 ευρώ, που δηµιουργούν επενδυτική δύναµη πυρός σχεδόν 1 δισεκατοµµυρίου ευρώ για επενδύσεις και εξαγορές σε νέους και υφιστάµενους κλάδους, ο Όµιλος AKTOR γνωστοποίησε χθες στο Χρηµατιστήριο Euronext Athens ότι βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις -οι οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί- µε τη Motor Oil για τη συµµετοχή του στο project της θυγατρικής ∆ιώρυγα Gas ύψους κοντά στα 400.000.000 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε επισήµως ότι υπέβαλε πρόταση ενδιαφέροντος ώστε να εξαγοράσει το 75% των µετοχών των εταιρειών ΗΛΕΚΤΩΡ ΜΑΕ και THALIS ES AE, οι οποίες είναι 100% θυγατρικές της Motor Oil, επιχειρώντας δυναµική είσοδο στην ανακύκλωση απορριµµάτων και στην κυκλική οικονοµία και ειδικότερα στις περιβαλλοντικές υποδοµές.