Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό αποκαλόκαιρο. Να μην πούμε από σήμερα «καλό φθινόπωρο», γιατί και η ευχή είναι λίγο βαριά, αλλά και γιατί δεν πολυισχύει κιόλας. Βλέπετε τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν πάντοτε ιδιαίτερα ζεστός, επεκτείνοντας έτσι και την αίσθηση του καλοκαιριού. Οπότε ας αφήσουμε την ευχή για αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση ο μήνας θα είναι θερμός και από πολιτική άποψη. Με επίκεντρο μάλιστα τη Θεσσαλονίκη, όπως φάνηκε ήδη από την επίσκεψη που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την επέκταση του μετρό της Καλαμαριάς και να πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με τους φορείς της πόλης της βόρειας Ελλάδας ενόψει της 90ης ΔΕΘ που ξεκινά το Σάββατο το πρωί.


Στην ούγια θα γράφει: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αν θέλετε δύο πολιτικά σχόλια για την επίσκεψη. Και τα δύο είναι θετικά για την κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα που δείχνει σε ότι αφορά στα μεγάλα έργα, κάτι που φάνηκε στην εκκίνηση του μετρό. Μόνο όποιος έζησε από κοντά αυτήν την πονεμένη ιστορία, που ξεκίνησε το 1989 (!), μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος ακόμη και των πρόσφατων δυσκολιών που κλήθηκε να ξεπεράσει η κυβέρνηση μέχρι να μπουν στις ράγες τα βαγόνια της κεντρικής διαδρομής. Το ίδιο ισχύει και για την επέκταση της Καλαμαριάς που αποδείχτηκε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο. Και τα δύο θα γράφουν στην ούγια: Κυριάκος Μητσοτάκης. Με πολλούς βέβαια συντελεστές.

Το δεύτερο σχόλιο έχει να κάνει με το πολιτικό κλίμα που καταγράφηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Παρασκευή στην περιοδεία που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δυτική Μακεδονία. Το κλίμα παραμένει καλό για την κυβέρνηση και οι μόνοι που φαίνεται να ζορίζονται και να γκρινιάζουν -αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο είναι μόνιμο χαρακτηριστικό τους- είναι οι αυτοδιοικητικοί. Που έχουν πάρει και ουκ ολίγα κονδύλια, έτσι; Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος είχαν νέα οικονομικά αιτήματα.

Από κει και πέρα φαίνεται ότι η επιχείρηση συσπείρωση της ΝΔ αποδίδει. Το Μέγαρο Μουσικής, όπου έγινε η συνάντηση με τους φορείς της πόλης και η εκδήλωση με την παρουσίαση των κυβερνητικών θέσεων για την περιφερειακή ανάπτυξη, γέμισε ασφυκτικά, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε πέρσι, αλλά ούτε και πρόπερσι, όταν έγινε για πρώτη φορά παρόμοια εκδήλωση. Όπως έλεγε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού «το κλίμα φέτος ήταν ακόμη καλύτερο και από πέρσι».

Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό

Οι αναφορές σε δήμαρχο, Επίτροπο και υφυπουργό

Κάναμε μια ενδιαφέρουσα καταγραφή παρακολουθώντας τις δύο ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Τι αφορούσε; Τις αναφορές του σε πρόσωπα της Θεσσαλονίκης. Έχουμε και λέμε λοιπόν: στην ομιλία του στο μετρό αναφέρθηκε στη δήμαρχο Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου (με ευχαριστίες για τα καλά της λόγια), στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη (δύο φορές), στον Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά και στον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβα.

Στο Μέγαρο Μουσικής τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε συχνές αναφορές στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος είχε προηγηθεί με μία γεμάτη από στοιχεία για το κυβερνητικό έργο στη βόρεια Ελλάδα ομιλία, αναφέρθηκε εκ νέου (και δύο φορές πάλι) στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης (για τη βελτίωση της συγκοινωνιακού χάρτη της πόλης και για τη στήριξη που έδωσε στην υπόθεση της ανάπλασης της Έκθεσης), άλλη μία φορά στον Απόστολο Τζιτζικώστα (για τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση). αλλά και στον υφυπουργό Παιδείας Νίκο Παπαϊωάννου, λέγοντας για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε κέντρο καινοτομίας και σε δυναμικό κέντρο εκπαίδευσης, αλλά και για το ΑΠΘ που επενδύει στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και την προσέλκυση ξένων φοιτητών. Αυτά για τις πρωθυπουργικές αναφορές, που μπορεί να έχουν και κάποια σημασία.


Οι γραβάτες του Τάπρα

Τώρα για να χαλαρώσουμε και λίγο στο πρώτο μετακαλοκαιρινό μας σχόλιο θα μείνουμε στα ωραία που συνέβησαν σε Θεσσαλονίκη και Δυτική Μακεδονία και είχαν ως βάση τα ενδυματολογικά. Θα είδατε ήδη τα ρεπορτάζ για την περίφημη γραβάτα που τράβηξε την προσοχή του πρωθυπουργού κατά την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία. Μία γραβάτα που όπως είπε και στο σχετικό βίντεο που ανάρτησε από πράσινη έγινε μπλε. Το ενδιαφέρον εδώ έχει να κάνει με τον εικονιζόμενο στο βίντεο που δεν είναι άγνωστος στον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Κατερίνης και αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ Ηλίας Τάπρα, ο οποίος πέρα από τα αξιώματα που κατέχει είναι γνωστός και για κάτι άλλο. Δηλώνει φανατικός συλλέκτης γραβατών. Λέγεται δε ότι έχει πάνω από 1.000 στην γκαρνταρόμπα του! Μάλιστα τα τετ-α-τετ και τα πειράγματα με τον πρωθυπουργό για τις γραβάτες του έχουν τη δική τους ιστορία. Βλέπετε είχε προηγηθεί μία αντίστοιχη συνάντηση στο πρόσφατο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταμάτησε για να σχολιάσει τη γραβάτα του Τάπρα. Στην οποία τότε απεικονίζονταν ένα κλειδί. «Πρόεδρε, με αυτό το προσυνέδριο σήμερα κλειδώσαμε την αυτοδυναμία στη Θεσσαλονίκη», είχε σχολιάσει τότε το «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος.

Τώρα την Πέμπτη στην περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία η γραβάτα του Τάπρα (της γνωστής μάρκας Fornasetti), εκτός από την μετατροπή του πράσινου σε μπλε είχε και έναν άλλο συμβολισμό, καθώς επάνω της απεικονίζονταν πέντε διαφορετικά σιντριβάνια. «Πάμε για την τρίτη αυτοδυναμία, πρόεδρε», σχολίασε ο Τάπρας δείχνοντας το τρίτο σε μέγεθος σιντριβάνι της γραβάτας. Κάπως έτσι, λοιπόν, με τις γραβάτες του Τάπρα έρχεται πιο κοντά η αυτοδυναμία της ΝΔ σε κεντρική και δυτική Μακεδονία. Και ο πρωθυπουργό βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει συμβολικά για το πράσινο που γίνεται μπλε…

Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό
Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό
Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό

Τι άλλαξαν ο Πιερρακάκης, ο Τζιτζικώστας και ο Σχοινάς

Κλείνουμε με τις γραβάτες με ένα άλλο περιστατικό που συνέβη στις εκδηλώσεις του μετρό και του Μεγάρου Μουσικής στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά με τις VIP γραβάτες του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Οι δύο πολιτικοί προσήλθαν στα εγκαίνια του μετρό φορώντας γραβάτα, κάτι που από ότι φάνηκε σπάνιζε στην εκδήλωση. Έτσι έπεσαν και τα σχετικά σχόλια από τη μεριά του πρωθυπουργού και έτσι σε δύο ώρες όταν πια οι δύο άντρες έφτασαν στο Μέγαρο Μουσικής -όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που αναρτούμε- και ο Πιερρακάκης και ο Τζιτζικώστας τίς είχαν βγάλει. Άλλη εξέλιξη είχε η ενδυματολογική εμφάνιση του Μαργαρίτη Σχοινά στις δύο εκδηλώσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσήλθε στο μετρό χωρίς γραβάτα και στη συνέχεια ακολουθώντας τη λογική ότι οι συναντήσεις με τους φορείς είναι πιο επίσημες φόρεσε μια. Κάπου στο Μέγαρο Μουσικής όμως τον είδε ο πρωθυπουργός, του έκανε τη σχετική παρατήρηση και έτσι και ο Σχοινάς την έβγαλε. Αυτά για τις γραβάτες, που φαίνεται ότι δεν πολυαρέσουν στον πρωθυπουργό όταν παρουσιάζει δράσεις και πρωτοβουλίες. Είπαμε σήμερα να ξεκινήσουμε λίγο πιο χαλαρά…

Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό
Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό

Η τριπλή άνοδος του Τσίπρα

Στα αμιγώς πολιτικά τώρα η εβδομάδα θα είναι γεμάτη από συναντήσεις, ανακοινώσεις και πολιτικά γεγονότα για τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινά δε με την πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σήμερα στην πόλη ενόψει της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Porto Palace συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης για να ακούσει τις απόψεις τους, στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την πόλη και θα επιστρέψει την Τετάρτη για να παρουσιάσει το απόγευμα στον ίδιο χώρο το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. Κάπου εκεί στο πρόγραμμα υπάρχει και μια δεξίωση με τους δημοσιογράφους. Θα επιστρέψει εκ νέου στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου για να πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες επισκέψεις στη ΔΕΘ και να παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου. Τριπλή άνοδος, δηλαδή, στη Θεσσαλονίκη μέσα σε 10 μέρες.

Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό

Οι πρώτες κοντρίτσες στην ΕΛΑΣ

Παραμένουμε στα της ΕΛΑΣ, όπου πολλοί προβλέπουν ότι στην πορεία προς τις κάλπες θα εμφανιστούν και εσωκομματικές κοντρίτσες, με πολλά ντεσιμπέλ. Σε δύο επίπεδα. Πρώτον στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου είναι πολύ πιθανόν να κονταροχτυπηθούν για τη πρωτιά στη μάχη του σταυρού η πρώην Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου και η πρώην βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Νοτοπούλου (αρκεί πρώτα να μετακομίσει στην ΕΛΑΣ). Χωρίς να παραγνωρίζουμε και την παλιά καραβάνα και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Αντώνη Σαουλίδη που μπορεί και αυτός να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις. Και δεύτερον στη Β΄ Θεσσαλονίκης, όπου το βαρύ όνομα είναι ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Νίκος Νυφούδης, ενώ τις τελευταίες μέρες ακούγεται σιγά σιγά ξανά και το όνομα της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη.


Το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη του Ανδρουλάκη είναι πιθανόν να ξεκινήσει από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου με το που θα φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζεται να έχει μία συνάντηση με τους τοπικούς φορείς για να πάρει κλίμα από την Θεσσαλονίκη, ενώ σίγουρα θα παραβρεθεί σε κάποιον σχολικό αγιασμό την Παρασκευή το πρωί και θα έχει σειρά συναντήσεων πλην των καθιερωμένων δραστηριοτήτων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή, την επίσκεψη στη ΔΕΘ και στα περίπτερα το Σάββατο το πρωί, την ομιλία στο Βελλίδειο το απόγευμα της ίδιας ημέρας και την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το πρωί. Προβλέπεται, δηλαδή, τετραήμερο στη Θεσσαλονίκη.

Το μετρό που γράφει στην ούγια "Μητσοτάκης", η τριπλή άνοδος του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και οι πρώτες κοντρίτσες, το τετραήμερο του Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ και οι γραβάτες του συλλέκτη Τάπρα που αρέσουν στον πρωθυπουργό


Η μάχη για την πράσινη λίστα

Για να μη σας αφήνουμε και ανενημέρωτους σε ότι αφορά στους μνηστήρες για τη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη δεν είχαμε το τελευταίο διάστημα καμία συγκλονιστική εξέλιξη. Υποψήφιοι θα είναι σίγουρα οι εκ μεταγραφής από τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παπάς και ο newcomer Μιχάλης Χουρδάκης. Άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Τάσου Τζήκα, που έχει δεχτεί σχετική πρόταση, ενώ φαίνεται ότι το ξανασκέφτεται ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής της Α’ Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης. Επίσης ακούγονται έντονα τα ονόματα των πρώην υφυπουργών Λευτέρη Τζιόλα και Μάρκου Μπόλαρη. Οι πιο ψαγμένοι μιλούν για πρόβλημα στις γυναίκες, καθώς μία σειρά υποψηφίων που είχαν συμμετάσχει στη λίστα του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές και δεν ήταν στις πρώτες θέσεις, δεν ενδιαφέρονται να ξαναδώσουν τη μάχη. Έτσι θεωρείται πιθανή η υποψηφιότητα της Βάσιας Μάδεση. Στη Β’ Θεσσαλονίκης τώρα φαίνεται ότι προς το παρόν παίζει χωρίς αντίπαλο ο Θανάσης Γλαβίνας.