Πολλά τηλεφωνήματα δέχθηκε χθες το απόγευμα ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτζώκας όταν μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο  νοσοκομείο εξαιτίας των  δακρυγόνων που έριξαν οι αστυνομικοί στο Ειρηνοδικείο. «Είμαι καλά. Όμως τα καινούργια δακρυγόνα με άρωμα αριστεράς με έπνιξαν λίγο περισσότερο» είπε με πικρό χιούμορ.

Για όσους δεν θυμούνται, ο Μπαρτζώκας είχε παραιτηθεί το καλοκαίρι του 2013 από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ λόγω προβλημάτων υγείας. Παρέμεινε ωστόσο στις επάλξεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κόμματός του στην εξουσία, από το οποίο αποχώρησε οριστικά και αηδιασμένος μετά το δημοψήφισμα του 2015 και το 3ο μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2008, όταν δολοφονήθηκε ο μαθητής Αλέξης Γρηγορόπουλος και η Αθήνα παραδόθηκε στο χάος των αγνώστου προέλευσης  μπάχαλων και αντιεξουσιαστών, ο Μπαρτζώκας  έσωσε  κυριολεκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο τότε  αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα από τον διασυρμό και τη   «δαιμονοποίηση». 

Ήταν εκείνος που απέδειξε ότι το κόμμα του και οι συνιστώσες δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια, ενώ προστάτευσε δεκάδες νέους ανθρώπους από άδικα «τσουβαλιάσματα» και έωλες κατηγορίες, συνεργαζόμενος διακριτικά, έντιμα και αποτελεσματικά με τους κυβερνώντες. Κι αυτοί ενδιαφέρθηκαν χθες για την κατάστασή του, παλαιοί σύντροφοί του αλλά και πολιτικοί παράγοντες από διαφορετικούς χώρους.           

 Δ. Γιαννακόπουλος