Αν δεν κάνω λάθος, ο Κ. Σκανδαλίδης ήταν ο άνθρωπος που για πρώτη φορά έβαλε στο κόλπο της διακυβέρνησης την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν µε τις πολιτικές του παρεµβάσεις έκανε λόγο για την ανάγκη ενός σχήµατος διοίκησης της χώρας από την «κυβερνώσα Αριστερά».

Με έµµεσο, πλην σαφή τρόπο, προπαγάνδισε δηµοσίως και όχι κρυφίως, όπως τον Κ. Λαλιώτη, την κοινωνική και κυβερνητική συνάντηση του ΠΑΣΟΚ µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανύποπτο χρόνο.

Ο Κ. Σκανδαλίδης εσχάτως ανέλαβε τον τοµέα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να «ελέγχει» τη δράση των οµολόγων του από τον ΣΥΡΙΖΑ: τον Α. Φλαµπουράρη, τον ∆. Τζανακόπουλο και τον Χ. Βερναρδάκη. ...στη δράση Ο Κ. Σκανδαλίδης, που ανέλαβε τον τοµέα Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το επόµενο διάστηµα θα κληθεί να δοκιµάσει µε αποτελεσµατικό τρόπο την πολιτική του δεξιοτεχνία στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά αυτήν τη φορά σε πολλαπλά επίπεδα.

Το 1996 ως γραµµατέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διαχειριστεί την οµαλή µετάβαση του κόµµατος από τον Α. Παπανδρέου στον Κ. Σηµίτη.

Σήµερα ο ρόλος που του έχει ανατεθεί δεν απέχει και τόσο πολύ από τις προκλήσεις του παρελθόντος.

Στο Κίνηµα Αλλαγής που διαµορφώνεται, ως «άλλος γραµµατέας» και ανά την επικράτεια συµβουλάτορας της Χαριλάου Τρικούπη, θα πρέπει να αντιµετωπίσει σε πρώτο βαθµό την όποια κεντροδεξιά απόκλιση µπορεί να παρουσιάσει το Ποτάµι του Σ. Θεοδωράκη και ακολούθως τα ωφελήµατα από µια προοπτική συνεύρεσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ βασισµένη στο σενάριο της ακυβερνησίας στις επόµενες εθνικές εκλογές.