Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες που προκαλεί η υπόθεση Novartis στο πολιτικό σκηνικό, ενώ ήδη σε κομματικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία περνάει περίοδο αναταραχής, σημειώνοντας και μια «απώλεια», αυτή του Ευάγγελου Αντώναρου. Βέβαια, στην περίπτωση του Αντώναρου, το θέμα δεν είναι ότι τον διέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να το κάνει.  

Στη ΝΔ, ωστόσο, επικρατεί μια σύγχυση, καθώς είναι το πρώτο κόμμα που καλείται να αντιμετωπίσει τις ισχυρές επιπτώσεις της υπόθεσης, και πολλοί αναρωτιούνται αν στο κόμμα υπάρχουν κι άλλοι «Αντώναροι» και ποια θα είναι η σχέση τους με την ηγεσία της ΝΔ.

Πολλοί όμως εκτιμούν ότι ήταν τόσο ηχηρά τα μηνύματα από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, που σίγησαν αυτομάτως όλες οι φωνές οι οποίες ενδεχομένως να ήθελαν να εκφράσουν άποψη που θα μπορούσε να εκληφθεί -από τους πολιτικούς αντιπάλους-  και ως αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σήμερα, μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, διά στόματος Κώστα Αχ. Καραμανλή, έβαλε τέλος στο θέμα των «υποτιθέμενων εκπροσώπων» του. «Όσοι διατέλεσαν υπουργοί στην κυβέρνηση Καραμανλή δεν σημαίνει ότι εκφράζουν και τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού» ξεκαθάρισε ο βουλευτής ΝΔ.

Στην περίπτωση δε του Αντώναρου, πολλοί εκτιμούν ότι ο πρώην υπουργός προσέφερε «μέγιστη υπηρεσία» στην ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να στείλει αυστηρά μηνύματα ενότητας και αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό και στη βάση του κόμματος, αλλά παράλληλα έδωσε και την ευκαιρία στον πρώην πρωθυπουργό να κάνει οριστικό ξεκαθάρισμα για τις θέσεις και τις απόψεις του.

Μάλιστα, το μήνυμα του Κώστα Καραμανλή δεν αφορούσε μόνο το εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και προς την πλευρά του Μαξίμου που επίσης επιμένει να «χρησιμοποιεί» το όνομα του πρώην πρωθυπουργού.