Παρά την παρουσία του πρωθυπουργού στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για Πρόληψη και Καταπολέμηση της Bίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας και την εορταστική ατμόσφαιρα, το κλίμα δυναμιτίστηκε από την απόφαση του υπουργείου να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο και άσχετες διατάξεις.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν έντονη. Η Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ, η Χαρά Κεφαλίδου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Σπύρος Λυκούδης του Ποταμιού υποστήριξαν ότι με την ενέργειά του αυτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απαξιώνει μόνος του τη Συμφωνία και τον κάλεσαν να αποσύρει τις άσχετες διατάξεις.

Ο κ. Κοντονής αντέτεινε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούσαν από το 2009 στα συρτάρια τη συμφωνία προκαλώντας έτσι τη σφοδρή επίθεση της Σοφίας Βούλτεψη: «Δεν υπάρχουν αυτά που λέτε. Δεν μπορούσε να συζητηθεί η σύμβαση πριν από το 2014 γιατί δεν την είχαν υπογράψει όλα τα κράτη. Εσείς περιμένατε να φύγει ο πρέσβης της Βενεζουέλας για να φέρετε τη σύμβαση».

Να σημειωθεί ωστόσο η συζήτηση ξεκίνησε με παρέμβαση της κ. Χαράς Κεφαλίδου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η οποία ζήτησε απόσυρση των άσχετων διατάξεων. Ανέφερε η κ. Κεφαλίδου: «Στη νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνετε, κύριε Υπουργέ, εκτός από την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχετε «τσουβαλιάσει» άλλα δύο νομοσχέδια.

Μια εναρμόνιση νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ε.Ε. με το ελληνικό δίκαιο και τις λοιπές διατάξεις, που κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι τροπολογία δεν μπορέσατε να περάσετε σε άλλα νομοσχέδια μέχρι σήμερα. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να αποσύρετε το δεύτερο και το τρίτο μέρος αυτού του νομοθετήματος. Υπάρχει χρόνος, αφήστε μας, μια που έχουμε τη μοναδική χαρά σήμερα να λειτουργούμε με τέτοια εκπροσώπηση, να κάνουμε μια ουσιαστική κουβέντα στην Επιτροπή.