Ένα πρωτοφανές αίτηµα αποκάλυψε ότι έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015 ο Νίκος Παπανδρέου. «Θέλουµε να µας δώσετε αντίγραφα όλων των οµιλιών που εκφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου την πρώτη περίοδο που κυβέρνησε την Ελλάδα», είπαν στον έκπληκτο γιο του αείµνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και εκείνος δεν µπορούσε να αρνηθεί, καθότι ούτως ή άλλως οι λόγοι του πρώην πρωθυπουργού αποτελούν µέρος του αρχειακού υλικού που διατηρείται στο Ιδρυµα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» και είναι προσβάσιµοι στο κοινό.

Από την αρχή λοιπόν ήταν προφανές ότι ο κ. Τσίπρας ήθελε να µιµηθεί τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς, έστω και ως κακέκτυπό του, πιστεύοντας ότι µε αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει την εµπιστοσύνη του κόσµου. Τώρα ήρθε και η επιβεβαίωση. Η αλήθεια είναι ότι φρόντισε να του µοιάσει στα πάντα. Καταρχάς στη φωνή.

Είναι προφανές ότι ο 44χρονος πρωθυπουργός έχει καθίσει ώρες ολόκληρες παρακολουθώντας οµιλίες του Ανδρέα ούτως ώστε να αποκτήσει το ηχόχρωµά του. Το βάθος στη φωνή και το τράβηγµα του φωνήεντος στην τελευταία λέξη κάθε πρότασης έχουν γίνει για τον κ. Τσίπρα δεύτερη φύση όταν µιλάει δηµοσίως.

Αντιθέτως, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του µαλακώνει τον λόγο και θυµίζει τον παλιό εαυτό του, που βέβαια δεν έχει καµία σχέση µε τον πολιτικό του µέντορα. Εχοντας στα χέρια τις οµιλίες Παπανδρέου, οι λογογράφοι του Μεγάρου Μαξίµου διανθίζουν τον λόγο του κ. Τσίπρα κατά καιρούς µε έτοιµες, πιασάρικες ατάκες που ο ίδιος χρησιµοποιεί αφειδώς. Ο Α. Παπανδρέου έλεγε στον λαό: «Εσείς είσαστε το ΠΑΣΟΚ, δικό σας είναι», µε τον Τσίπρα σήµερα να λέει στο κοινό του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς».

Αντίστοιχα, ο Παπανδρέου έλεγε ότι «σήµερα είναι µια γιορτή, ένα πανηγύρι, µια µυσταγωγία της ∆ηµοκρατίας», µε τον σηµερινό πρωθυπουργό να λέει: «Σήµερα έχουµε ένα πανηγύρι, µια γιορτή».

Ελεγε ο πρώην πρόεδρος των κυβερνήσεων της δεκαετίας του ’80: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς µου» ή «γεια σας και µε τη νίκη» κλείνοντας τον λόγο του, τα ξαναλέει ακριβώς µε τις ίδιες λέξεις και το σηµερινό του αντίγραφο. Ακόµη και τις κινήσεις του Ανδρέα έχει κλέψει ο σηµερινός πρωθυπουργός.

Για παράδειγµα, το 1989 ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ έπειτα από µια έντονη πολιτική αντιπαράθεση που είχε µε τον αείµνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη Βουλή σηκώθηκε όρθιος, πήρε στα χέρια του τον φάκελο µε τις σηµειώσεις και είπε στον τότε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης αποχωρώντας τη θρυλική φράση: «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη».

Είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, τέλη Νοεµβρίου του 2017 ο κ. Τσίπρας έκανε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις και εκστόµισε επί λέξει την ίδια ατάκα στον νυν επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, κλείνοντας τη συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής, που σχετιζόταν µε την υπόθεση πώλησης βληµάτων του ελληνικού Στρατού προς τη Σαουδική Αραβία. Αν σε κάτι µοιάζουν επίσης Ανδρέας και Αλέξης είναι αναµφισβήτητα στον λαϊκισµό που τους χαρακτήριζε. Επίσης, έβαλαν στις άκρη τις ριζοσπαστικές ιδεοληψίες, όταν ανέλαβαν το τιµόνι της χώρας, και φρόντισαν να προβούν σε εσωκοµµατικές εκκαθαρίσεις έναντι όσων τυχόν τους αµφισβητούσαν.

Συν τοις άλλοις, ο Παπανδρέου αρεσκόταν να αποτυπώνει τον αντικοµφορµισµό του στην εξωτερική εµφάνιση και στον τρόπο που ντυνόταν µε τα ζιβάγκο της δεκαετίας του ’70, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στα στελέχη του τη µόδα του πουκάµισου χωρίς γραβάτα, θέλοντας να δείξει ότι είναι (δήθεν) αντισυστηµικός.  

Πηγή: Secret