vt667qujjrufd0orpnns
Παραπολιτικά

Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρώην πρύτανης με τη «χρυσή τουαλέτα»

Όλοι τον έμαθαν επειδή το Πανεπιστήμιό του είχε μεταμορφωθεί σε σκουπιδότοπο

Ο Γιάννης Μυλόπουλος ήρθε, για πρώτη φορά, σε επαφή με τη διασημότητα μέσα από μία «χρυσή τουαλέτα» που στοίχισε 30.000 ευρώ. Πρόκειται για τον άνθρωπο που πήγε στο Φανάρι να παντρέψει τη γραμματέα του και τα έξοδα πλήρωσε το Πανεπιστήμιο, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι! Ο ίδιος σιγοσφυρίζει αδιάφορα, κάνει δηλώσεις στα κανάλια, δεν τον τρομάζει κανένας νόμος.

Έπειτα, όλοι τον έμαθαν επειδή το Πανεπιστήμιό του είχε μεταμορφωθεί σε σκουπιδότοπο. Ο πρύτανης τσαλαπάτησε το νόμο Διαμαντοπούλου για την εκλογή νέου αξιολογικού Συμβουλίου Διοίκησης και σήκωσε αντάρτικο δημοσίως. Εκθείαζε το ΠΑΣΟΚ ώσπου να γίνει πρύτανης και τώρα φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μάλιστα πολλοί αυτοί που τον κατηγορούν ότι υποκίνησε και πλήρωσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ίδρυμα, για να εκβιάσει την εκταμίευση κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, τον καταγγέλουν ότι παρακινούσε τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου να πάνε να κάνουν κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα! ΗΕισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει παρέμβει ήδη δύο φορές για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτήν των καταγγελιών. Ο ίδιος ο Γιάννης Μυλόπουλος σφυρίζει αδιάφορα.

Γόνος αριστοκρατών…

Η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» κατέγραφε τη διαδρομή του Γιάννη Μυλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ ως και την Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια το πέρασμά του στο «αντάρτικο».

Παιδί εύπορης, αριστοκρατικής οικογένειας Ελλήνων από τη Ρωσία ο κ. Μυλόπουλος εισήχθη στο πανεπιστήμιο το 1976. Ως φοιτητής δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια κομματική νεολαία, αν και ανήκε στον προοδευτικό χώρο. Παρά το ιδιαιτέρως πολιτικά φορτισμένο κλίμα της εποχής ο Γιάννης αφέθηκε στις καλλιτεχνικές ανησυχίες του, στην κιθάρα και στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, συμμετέχοντας μάλιστα και σε ένα μουσικό φοιτητικό γκρουπάκι.

Μάλιστα, το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης εκτός από την επαγγελματική καθόρισε και την προσωπική ζωή του, αφού εκεί γνώρισε την έως πρόσφατα σύντροφό του, την Αθηνά, τοπογράφο μηχανικό, διορισμένη στην Περιφέρεια, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ανδρέα και την Ιωάννα, φοιτητές σήμερα.

… και ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ

Η ολοκλήρωση του πρώτου ακαδημαϊκού κύκλου έφερε τον κ. Μυλόπουλος στα πασοκικά στέκια της Θεσσαλονίκης κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μετά το 2004 και την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ απέκτησε επαφή με το προεδρικό περιβάλλον μέσω της Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία είχαν κοινές περιβαλλοντικές αναζητήσεις. «Επιτέλους, κυβέρνηση!» έγραφε ο κ. Μυλόπουλος σε άρθρο στα Νέα, όταν ο Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές το 2009.

Εξάλλου, στις αρχές του 2007 διορίστηκε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Στη θυελλώδη σύγκρουση που ακολούθησε μεταξύ Παπανδρέου-Βενιζέλου ο κ. Μυλόπουλος τάχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο στη συνέχεια πήρε αποστάσεις, χωρίς ποτέ όμως να διαρρήξει τη σχέση τους. Ο Παπανδρέου φαίνεται πως δεν τον συγχώρησε ποτέ για τη στάση του στις εσωκομματικές του 2007.

Από το 2005 τέθηκε επικεφαλής της Επιτροπής «Περιφερειακής Αγροτικής Ανάπτυξης – Natura 2000» του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της γραμματείας του τομέα. Στις εθνικές εκλογές του 2004, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2002, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το Δήμο της Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό του Σπύρου Βούγια.

Στη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιάννης Μυλόπουλος έκανε ένα μεγάλο πέρασμα από υποστηρικτής του Παπανδρέου σε υποστηρικτής του Θεοδωράκη. Πολλοί ήταν εκείνοι που καλούσαν τον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους «σε ανοιχτή συγκέντρωση-συλλαλητήριο με σύνθημα ΟΧΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΟΧΙ στο ξεπούλημα, ΟΧΙ στην ξένη εξάρτηση».

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μίκη με τον πρύτανη, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε να είναι ο κ. Μυλόπουλος ο «οικοδεσπότης», στα πρότυπα ανάλογης εκδήλωσης που είχε προηγηθεί στα Προπύλαια με διοργανωτή και βασικό προλογίσαντα τον επίσης πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. Η είδηση, σύμφωνα με το iefimerida.gr, προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων, κυρίως μέσω facebook, διά του οποίου συνομιλούν καθημερινά χιλιάδες Θεσσαλονικείς, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες πανεπιστημιακοί. Ο πρύτανης αγνόησε -ενδεχομένως και να υποτίμησε- το πρώτο κύμα και βγήκε σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να απαντήσει στους επικριτές του υπερασπιζόμενος την ορθότητα της επιλογής του.

Μάλιστα, όσο εκείνος εξηγούσε, το ηλεκτρονικό τσουνάμι φούσκωνε, και όταν κάμερες και μικρόφωνα έσβησαν και έριξε μια τελευταία ματιά στον υπολογιστή του, διαπίστωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα του ακροατηρίου του ήταν «απέναντι». Όντας ευφυής και έχοντας αναπτύξει ισχυρό πολιτικό ένστικτο αυτοσυντήρησης, με μία ανακοίνωση πέντε αράδων ο πρύτανης απομακρύνθηκε από τη «Σπίθα», κατεβάζοντας και από το προφίλ του στο facebook το σχετικό δελτίο.

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και περίπου οχτώ χρόνια, ο κ. Μυλόπουλος επιχειρεί μία σταδιακή μετατόπιση από τον κεντροαριστερό χώρο του ΠΑΣΟΚ προς τη λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά. Κάποιοι του καταλογίζουν καιροσκοπισμό, λέγοντας πως με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να εκλεγεί πρύτανης. Εδώ και κάποιους μήνες ο κ. Μυλόπουλος κινείται καθαρά σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ. Όντας πρύτανης του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας φαίνεται να έχει βάλει ως στόχο να ηγηθεί εκείνος του πανελλαδικού ακαδημαϊκού κινήματος κατά των προωθούμενων από το υπουργείο Παιδείας μεταρρυθμίσεων, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του «Άρης Βελουχιώτης των πρυτάνεων».

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως ο πρύτανης ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκε τους «Αγανακτισμένους» στο Λευκό Πύργο δηλώνοντας αλληλέγγυος. Παράλληλα δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε εδώ μέσα από κανάλια της οικογενειοκρατίας και των μεγάλων τζακιών», λησμονώντας ίσως ότι μέρος αυτού του συστήματος υπήρξε και ο ίδιος.

Κουμπαριές

Το 2012, ο Γιάννης Μυλόπουλος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως κουμπάρος για να παντρέψει τη γραμματέα του στο Πατριαρχείο, αλλά τα έξοδα του ταξιδιού του πέρασαν στα ειδικά κονδύλια έρευνας του πανεπιστημίου του. Η γαμήλια τελετή της γραμματέως του κ. Μυλόπουλου στο Φανάρι τον περασμένο Μάιο κυρίας Ευγενίας Τραϊκάπη αποτέλεσε κεντρικό κοσμικό γεγονός των πρυτανικών αρχών στο ΑΠΘ πριν μετεξελιχθεί σε σκάνδαλο.

Όπως αναφερόταν στο λιτό προσκλητήριο, το μυστήριο έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 2 το μεσημέρι της 19ης του μηνός Μαΐου. Κουμπάροι του ζευγαριού και νονοί του παιδιού τους ήταν ο προϊστάμενος της νύφης κ. Μυλόπουλος και η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, κυρία Ελπίδα Κολοκυθά. Ο γάμος τελέστηκε με κάθε λαμπρότητα από τον μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.

Τα έγγραφα της Γραμματείας Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας του πανεπιστημίου όπως αυτά αναρτώνται στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αποκαλύπτουν ότι τα εισιτήρια και η διαμονή του κ. Μυλόπουλου καλύφθηκαν από ερευνητικά προγράμματα. Στην ίδια απόφαση επισυνάπτεται και η δαπάνη εξόφλησης του ταξιδιωτικού γραφείου που οργάνωσε το ταξίδι στο Φανάρι.

Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η σχετική έγκριση πληρωμής του συγκεκριμένου έργου ύψους 1.642,68 ευρώ έχει ενταχθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης της επιτροπής ερευνών έχοντας ως τίτλο: «Διερεύνηση, ανάπτυξη και προώθηση των διεθνών σχέσεων του ΑΠΘ»!

Σπατάλες 8,3 εκατ. ευρώ

Ο Γιάννης Μυλόπουλος ήρθε, για πρώτη φορά, σε επαφή με τη διασημότητα μέσα από μία «χρυσή τουαλέτα» που στοίχισε 30.000 ευρώ. Και όχι μόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η διοίκηση του ΑΠΘ ξόδεψε 8,3 εκατ. ευρώ για δαπάνες μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης (ανάμεσά τους και 30.000 ευρώ για την ανακαίνιση της πρυτανικής τουαλέτας), την ώρα που η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε υπηρεσίες του Πανεπιστημίου λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών.

Σε ό, τι αφορά τα όσα γράφτηκαν για το ποσό των 30.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για την... πρυτανική τουαλέτα, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τουαλέτα στο γραφείο του και τα χρήματα δόθηκαν για την ανακατασκευή μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και για την ανακατασκευή μέρους του ισογείου του κτιρίου, το οποίο είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.

Για το ποσό των 1.185.000 ευρώ που αφορούν την ανακαίνιση της πανεπιστημιακής κατασκήνωσης στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα έργα, αλλά οι δαπάνες αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διοίκηση, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός.

Για τα 235.000 ευρώ που αφορούν την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος», εξήγησε ότι το ποσό δεν αφορά μόνο τη διαρρύθμιση του καταστήματος έκτασης 180 τ.μ., αλλά την ανακατασκευή, αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας, ενός χώρου 400 τ.μ.

Για τα 244.000 ευρώ που δαπανήθηκαν για τον ηλεκτροφωτισμό της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι βοήθησαν στη μείωση κατά 50% της εγκληματικότητας, ενώ τα 430.189 ευρώ που αναφέρονται στον «σχεδιασμό και εσωτερικό κανονισμό της Εταιρείας» αντιστοιχούν στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.

Πάντως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την υπόθεση ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλημάτων, ώστε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο κ. Μυλόπουλος κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο.

Οι φωτογραφίες από τις κοινές εμφανίσεις με τους κ.κ Τσίπρα και Σπίρτζη: