Σε κλίμα έντασης διεξάγεται στη Βουλή η συζήτηση για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία εξασφαλίζει την ρευστότητα και κατ' επέκταση την πληρωμή των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης και πιο συγκεκριμένα στον Πάνο Καμμένο η αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής ’μυνας Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει για λουκέτο αλλά και ότι η κυβέρνηση παλεύει ώστε τα ΕΑΣ να είναι βιώσιμα. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Καμμένος «να στηρίξει την προσπάθεια για να μην κλείσουν τα ΕΑΣ, να μη μπει λουκέτο σε μία τόσο σημαντική βιομηχανία της χώρας, να φτάσουμε σε οριστική λύση, με βιώσιμη αναδιαρθρωμένη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Ακούγοντας τον κ. Καμμένο να επισημαίνει ότι υπάρχει εντολή απαγόρευσης για συμβάσεις η κα Γεννηματά διαβεβαίωσε, ότι η διοίκηση έχει εντολή από την ίδια προσωπικά, για κινητικότητα και εξωστρέφεια. «Κανείς δεν απαγορεύει συμβάσεις», είπε, αντίθετα, σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα έχουν υπογραφεί -διαβεβαίωσε- σημαντικές συμβάσεις με εταιρίες που δεν μπορεί να αποκαλύψει τις επωνυμίες τους. Μίλησε για συμβάσεις με το Μαρόκο και δικαιολογήθηκε ότι για τη σύμβαση με την ATK δεν ευθύνεται η Ελλάδα που δεν έχει υπογραφεί, αλλά η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος είχε μιλήσει για πολιτική της τρόικας, πολιτική «λουκέτου» στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, κατά την οποία υπεργολάβοι παίρνουν δουλειές από την ελληνική αεροπορία και όχι μόνο. «ΕΛΒΟ και ΕΑΣ έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε εργοστάσιο που στήθηκε κάποτε στην Αρμενία για έναν καθηγητή που δεν εμφανίστηκε ποτέ. «Η κομπίνα της κομπίνας», είπε, αναφερόμενος και σε όπλα που κατευθύνθηκαν στο Ιράκ κτλ.

Ι.Δ