Η πρώτη ανδρική κρέμα προσώπου είναι 2.700 ετών! Βρέθηκε σε τάφο ευγενούς Κινέζου 2.700 ετών και αποκάλυψε τα συστατικά της: ζωικό λίπος και «γάλα σπηλαίων», δηλαδή μια λευκή κρεμώδη ουσία από ασβεστόλιθο ή δολομίτη που συναντάται σε σπηλαιώδη περιβάλλοντα. Ερευνητές από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών έφεραν στην επιφάνεια ευρήματα από τύμβο στη Λιουτζιάουα, πρωτεύουσα του κράτους Ρούι στη βόρεια Κίνα, που άκμασε κατά τη διάρκεια της ιστορικής περιόδου «Άνοιξη και Φθινόπωρο», μεταξύ 771-476 π.Χ., πριν από την ενοποίηση της Κίνας, υπό τη δυναστεία Τσιν (Qin).

Στον τύμβο βρέθηκαν υπάρχοντα του νεκρού, ταφικά αντικείμενα, χάλκινα όπλα, αφιερώματα, ενδεικτικά πως επρόκειτο για τάφο ευγενούς, και ένα περίτεχνο χάλκινο βάζο με υπολείμματα μιας μαλακής κιτρινόλευκης κρέμας. Από χημικές αναλύσεις, βρέθηκε ότι τα δύο κύρια συστατικά ήταν λίπος από καλοθρεμμένο μηρυκαστικό ζώο (πιθανότατα αγελάδα) και μια λευκή, κρεμώδης ουσία γνωστή ως «γάλα των σπηλαίων» (Moonmilk). Το «γάλα» είναι μια μαλακή ανθρακική λάσπη, που σχηματίζεται στα ταβάνια σπηλαίων με βάση τον ασβεστόλιθο και το δολομίτη. «Το κατάλοιπο, φτιαγμένο από λίπος μηρυκαστικών αναμεμειγμένο με μονοϋδροκαλκίτη που

προέρχεται από το “γάλα”», πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε ως καλλυντική κρέμα προσώπου από τον ευγενή της Ρούι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ή μαγικό φίλτρο. Η κρέμα, είπε η ομάδα, έκανε το πρόσωπο του χρήστη λευκό για να ξεχωρίζει ή για να δείξει πως ανήκε σε μια πρώιμη ταοϊστική θρησκευτική σχολή, που πίστευε ότι τα ορυκτά των σπηλαίων είχαν μαγικές ιδιότητες. «Αποτελεί ένα πρώιμο παράδειγμα παραγωγής καλλυντικών στην Κίνα και υποδηλώνει την άνοδο μιας πρώιμης βιομηχανίας καλλυντικών», αφού μέχρι σήμερα το πιο γνωστό παράδειγμα από την Κίνα που έχει συσχετιστεί με άνδρα ήταν από την περίοδο των τριών βασιλείων (220-280 μ.Χ.), μια χιλιετία αργότερα, σε αντίθεση με τα στοιχεία για τη χρήση καλλυντικών στην Κίνα από τις γυναίκες που πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά στο παρελθόν.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΟΝΤΙΜΕ»