Γλυκό του κουταλιού καρπούζι
Υλικά
1 μέτριο καρπούζι, χοντρόφλουδο (περίπου 8-9 κιλά)
1 κιλό παγάκια (από 2-3 παγοθήκες)
χυμός από 1½ λεμόνι
φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
περίπου 2 κιλά ζάχαρη
1-2 φύλλα αρμπαρόριζας, ή 1 λοβός βανίλιας, τους σπόρους, ή 5 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε με άφθονο νερό το καρπούζι και το κόβουμε σε μικρές φέτες. Σε μια λεκάνη κρατάμε την ψίχα και σε μια άλλη βάζουμε τις φλούδες. Αφαιρούμε το πράσινο σκούρο μέρος της φλούδας (το εξωτερικό) και το υπόλοιπο το κόβουμε σε μικρές ράβδους. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό, ρίχνουμε τα παγάκια, τον χυμό του 1 λεμονιού και τη φλούδα. Ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες. Λιώνουμε την ψίχα με τα χέρια μας και αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια. Σουρώνουμε και κρατάμε τον χυμό. Σουρώνουμε τις φλούδες και τις ζυγίζουμε. Για κάθε 1 κιλό φρούτο υπολογίζουμε 1 κιλό ζάχαρη. Ζυγίζουμε και τον χυμό, ο οποίος πρέπει να είναι μισός σε ποσότητα από το ζυγισμένο φρούτο (φλούδες). Για κάθε 1 κιλό φρούτο χρειαζόμαστε μισό λίτρο χυμό. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό την ποσότητα χυμού που μπορεί να λείπει. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τον χυμό, τη ζάχαρη και τη φλούδα 1 λεμονιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη, και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Προσθέτουμε τις φλούδες, δυναμώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή) και βράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, ξαφρίζοντας συνέχεια με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια. Ελέγχουμε αν οι φλούδες έχουν αρχίσει να μαλακώνουν και να γίνονται διάφανες, ενώ παράλληλα προσέχουμε να μη λιώσουν. Μετά την 1η ώρα δοκιμάζουμε το σιρόπι με ένα κουταλάκι σε ένα πιατάκι. Αν «στέκεται» σε κόμπους χωρίς να απλώνει, είναι έτοιμο. Αν έχει δέσει, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το μέλι (προαιρετικά), αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Σερβίρεται με παγωμένο νερό ως παραδοσιακό γλυκό κουταλιού, αλλά και ως συνοδευτικό με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια.
TIP: Για καλύτερη εμφάνιση και περισσότερη γεύση, σερβίρετέ το με λίγη μαύρη σταφίδα.