ΓΙΑ 4 ATΟΜΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄     
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 3΄     
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10΄     
ΚΟΣΤΟΣ: €3 η μερίδα
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΜΗΧΑΛΗΣ ΝΤΟΥΝΕΤΑΣ

Υλικά 
600 γρ. κιμάς κοτόπουλου
½ φλ. γάλα
350 γρ. ψωμί του τοστ (1 μικρό πακέτο) 
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
3-4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. γραβιέρα, τριμμένη 
αλάτι & πιπέρι 
1 κούπα αλεύρι
2 αβγά
έ.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)

Για τη σάλτσα
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη 
150 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες 
600 γρ. ντομάτες, σε κυβάκια ή 1½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ 
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα 
½ κ.γ. ζάχαρη 
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Κεφτεδάκια: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε 2 φέτες από το ψωμί. Τις στύβουμε καλά με τα χέρια, αδειάζουμε το γάλα από το μπολ και ρίχνουμε ξανά μέσα το ψωμί μαζί με τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε σε μικρά πλατιά κεφτεδάκια (40-50 γρ. το καθένα). Σε ένα μπολ ή ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε ελαφρώς με σύρμα. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια (πλευράς 1 εκ.) και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. Περνάμε διαδοχικά τα κεφτεδάκια από το αλεύρι και το αβγό. Τέλος, τα περνάμε από το ψωμί πιέζοντας πολύ καλά ώστε να κολλήσουν επάνω τα κυβάκια. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα περιττά λάδια. Σερβίρονται ζεστά. 

Σάλτσα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τον βασιλικό (ή τον δυόσμο), τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε με ανοικτό καπάκι για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. 

Σύνθεση: Σερβίρουμε τη σάλτσα στο κέντρο των πιάτων και από πάνω τα κεφτεδάκια.

TIPS: Αντί για ψωμί του τοστ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμί μπριός. 
Εναλλακτικά, τηγανίστε τα κεφτεδάκια για 1 μόνο λεπτό (ίσα να ροδίσουν) και ολοκληρώστε το ψήσιμο στον φούρνο ψήνοντάς τα για 7-8 λεπτά στους 180°C (στον αέρα). 
Αντικαταστήστε τον βασιλικό (ή τον δυόσμο) με 1 κλωναράκι φρέσκιας ρίγανης, τα φυλλαράκια ή ½ κ.γ. ξερή, τριμμένη.  



ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Κόκκινο ξηρό κρασί, φιλικό όχι μόνο στον χαρακτήρα αλλά και στην τιμή, όπως το Charisma Ερυθρός από το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, που παντρεύει το κοσμοπολίτικο Merlot με το ντόπιο Βραδυανό. Α.Ν.Α.