Των Θέμη Μάλλη,  Νανάς Παλαιτσάκη

Ο ιεράρχης, μιλώντας αποκλειστικά στη «Freddo», αποκάλυψε τα όσα από άμβωνος θα πει στο αυριανό κήρυγμα στο ποίμνιό του, στον Ιερό Ναό Παναγίας της Δεξιάς.

«Αν τολμά και θέλει η κυβέρνηση να μάθει την άποψη της κοινής γνώμης για το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλοφίλων, ας κάνει τώρα δημοψήφισμα! Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν 2.000 χρόνια μετά τη γέννηση του Κυρίου μας, να αναδεικνύεται αυτό το θέμα και κάποιοι να επιμένουν ώστε να κυριαρχήσει ανάμεσα στα προβλήματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως», λέει ο μητροπολίτης αρχίζοντας νέο «ανένδοτο» αγώνα κατά του συμφώνου συμβίωσης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο παναγιότατος δείχνει αποφασισμένος ακόμη και να φέρει προς συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο το θέμα της βάφτισης παιδιών, των οποίων οι γονείς έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης!

«Η βάφτιση είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει όχι μεμονωμένα οι ιερείς, αλλά συνολικά η Ιερά Σύνοδος να εξετάσει, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει την ευθύνη του μυστηρίου να αναλαμβάνουν ανάδοχοι, που θα είναι αποδεδειγμένα πιστοί και άξιοι να γίνουν πνευματικοί γονείς.

Είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάσουμε, ειδικά στις περιπτώσεις που επικρατήσει το παράλογο, να εμφανίζονται, δηλαδή, ως γονείς ομόφυλα ζευγάρια…».  

Από την πλευρά του, ο πρώτος γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, πατήρ Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ξεκαθαρίζει:

«Η Ιερά Σύνοδος έχει πάγιες αποφάσεις γύρω από τον θεσμό της οικογένειας. Η Εκκλησία έχει τη δική της άποψη, την οποία έχει διατυπώσει. Δεν έρχεται να αντιτάξει την αντίρρησή της στο σύμφωνο συμβίωσης, αλλά να εκφράσει την άποψή της για το πώς αντιμετωπίζει τον γάμο. Τον θεωρεί μέγα θεσμό, γι’ αυτό και δυσκολεύεται να τον αντιμετωπίσει σε επίπεδο συμφώνου συμβίωσης».  

Η έρευνα για τα gay ζευγάρια

Την ίδια στιγμή, η «Freddo» φέρνει αποκλειστικά στη δημοσιότητα τη μεγάλη έρευνα που κατέθεσαν στην επιτροπή της Βουλής οι οργανώσεις του λεσβιακού, ομοφυλοφιλικού, αμφισεξουαλικού και τρανσεξουαλικού κινήματος της χώρας μας, σε «απάντηση» των όσων υποστηρίζουν ο μητροπολίτης, αλλά και οι πολέμιοι του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης της Focus Bari, το 70% των Ελλήνων συμφωνεί με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, έναντι του 20% που διαφωνεί και του περίπου 8% που δεν πήρε θέση.

Η ίδια έρευνα, μάλιστα, αποκαλύπτει ότι η ελληνική κοινωνία εγκρίνει σε ποσοστό 56% το δικαίωμα του πολιτικού γάμου ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, με τις γυναίκες που απάντησαν να λένε «ναι» σε ποσοστό 62%.

Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση, που βρίσκεται πλέον στα χέρια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, λέει ότι δεν θα πρέπει τα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν το δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά, σε ποσοστό 56%.

Στο θέμα της υιοθεσίας, μόνο το 30% έδωσε θετική απάντηση, ενώ αυξημένο είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν, πράγμα που υπογραμμίζει και την πολυπλοκότητα του θέματος για την ελληνική κοινωνία.

Θαν. Βλαχογιάννης: Το πρώτο σημαντικό βήμα

Ο Θανάσης Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας), που παρουσίασε και την έρευνα στη Βουλή, μιλώντας στη «Freddo», σχολιάζει το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η πρόσφατη δραματική εξέλιξη με τον θάνατο του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, έδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο τα σημαντικά προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν. Μετά την καταδίκη της χώρας μας πριν από δύο χρόνια από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουμε για πρώτη φορά ένα πάρα πολύ θετικό βήμα στις μέχρι τώρα γκρίζες νομικές ζώνες για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως οι διαθήκες, η κληρονομιά και άλλα σημαντικά ζητήματα που αποκτούν νομική αναγνώριση».

Ο Θανάσης Βλαχογιάννης αποκαλύπτει στη «Freddo» και μια εξέλιξη, που σίγουρα θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής και εκκλησιαστικής αντιπαράθεσης:

«Όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το αμέσως επόμενο βήμα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου των τρανσέξουαλ, που μέχρι και σήμερα για να κάνουν μια απλή συναλλαγή αντιμετωπίζουν εξευτελιστικές διαδικασίες, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι  είναι γυναίκες, παρά τα ανδρικά στοιχεία στην αστυνομική τους ταυτότητα!».

Στ. Μπελιά: Δικαίωμα στην τεκνοθεσία

Η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», Στέλλα Μπελιά, που αποκάλυψε ότι με τη σύντροφό της έχουν πέντε παιδιά, δίνει έμφαση στο δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών για τεκνοθεσία, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το σύμφωνο συμβίωσης είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα και αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

«Η απόφαση να γίνει κάποιος γονιός αφορά μόνο τον ίδιο. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από τα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα στις σχέσεις αγάπης, κατανόησης, της επίγνωσης του καθήκοντος, ό,τι δηλαδή αναγνωρίζεται στα ετερόφυλα», είπε κι ενώπιον της επιτροπής της Βουλής και πρόσθεσε:

«Δεν έγινε κάτι σήμερα με τις οικογένειές μας. Ελπίζουμε να γίνει. Γιατί αύριο αν εγώ πεθάνω, τα παιδιά μου θα πάνε είτε σε έναν μακρινό συγγενή είτε σε ένα ίδρυμα. Δεν θα πάνε στη σύντροφό μου, που μαζί τα μεγαλώσαμε.

Με βάση την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη, προτείνουμε τροπολογία, με την οποία θα αναγνωρίσετε το δικαίωμα των παιδιών μας να έχουν και τους δυο γονείς τους και να μεγαλώνουν μαζί τους». Και η Στέλλα Μπελιά κατέληξε:

«Κάθε ετερόφυλος μπορεί να κάνει παιδιά για πλάκα. Όλοι εμείς που αποφασίσαμε να γίνουμε γονείς, δεν μας έτυχε. Ένα ετερόφυλο ζευγάρι έχει την επιλογή, είτε να κάνει λευκό γάμο για να υιοθετήσει, είτε να κάνει ό,τι έκανα εγώ.

Πήγα με τη σύντροφό μου και έναν δότη και με τη βοήθεια της επιστήμης έγινα μητέρα. Αν το θεωρείτε κατάπτυστο, ήταν η δική μου επιλογή να ζήσω ως φυσιολογικός άνθρωπος, διότι, διαφορετικά, θα ήμουν ένας δυστυχισμένος άνθρωπος».

Τριγμοί στην κυβέρνηση

Πάντως, το νομοσχέδιο προκαλεί έντονους τριγμούς στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. θα αποφασίσει αφού δει πρώτα και τη στάση της Εκκλησίας, αν και ήδη στην επιτροπή της Βουλής το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ο εισηγητής τους, Βασίλης Κόκκαλης, είχε εκφράσει αντιρρήσεις ζητώντας αλλαγές, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι δεν τίθεται θέμα υιοθεσίας ή τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια, με τον αντικαταστάτη του, Κωνσταντίνο Κατσίκη, να δηλώνει «όχι» επί της αρχής.

Αίσθηση προκάλεσε και η επιστολή του Νίκου Νικολόπουλου, προς τους συναδέλφους του βουλευτές, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», δείχνει ότι το ποσοστό των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα ήταν 1%, ενώ, όπως διερωτήθηκε, «εάν γίνουν όλοι “προοδευτικοί” και ακολουθήσουν το μοντέλο που με τέτοιο καμάρι προβάλλεται, ύστερα από λίγα χρόνια δεν θα οδηγηθούμε στην εξαφάνιση του έθνους;

Όταν μάλιστα οι “εισβολείς” ισλαμιστές μουσουλμάνοι εξακολουθούν να γεννούν πάρα πολλά παιδιά;».

Η απάντηση έρχεται από τον εκπρόσωπο της ΟΛΚΕ, μέσω της «Freddo»:

«Οι επικριτές μας προβάλλουν αντιεπιστημονικά επιχειρήματα και αμφισβητούμενες μελέτες, όχι έρευνες. Ας ανατρέξουν καλύτερα στη δημοσκόπηση που καταθέσαμε στη Βουλή και στα στοιχεία που μετά την επικύρωση του συμφώνου συμβίωσης θα βγάλει η στατιστική υπηρεσία.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι όλα αυτά δεν λέγονται από ένα σκοτεινό κομμάτι της Εκκλησίας, αλλά από την ίδια τη συγκυβέρνηση», λέει ο κ. Βλαχογιάννης.

Όταν μεταφέραμε τα περί «σκοταδισμού» στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, εκείνος πέρασε στην «αντεπίθεση» ρωτώντας τους πολιτικούς που υποστηρίζουν την επέκταση του συμφώνου ανάμεσα στους gay, γιατί χώρες-υπερδυνάμεις και λαοί όπως οι Ρώσοι, ούτε καν διανοούνται να νομιμοποιήσουν κάτι ανάλογο.

«Η Ευρώπη έχει ήδη γονατίσει, όπως όλοι παρακολουθούμε, από την απομάκρυνση των λαών της από τον λόγο του Θεού. Πώς το δικό μας Κοινοβούλιο δεν αντιλαμβάνεται τη διάβρωση που πρόκειται να συμβεί;» μας λέει ο κ. Ανθιμος, ανοίγοντας νέο «κεφάλαιο» στην κόντρα Εκκλησίας-Πολιτείας.

Ραχήλ Mακρή: Είναι δική τους υπόθεση και μόνο

Στο «γαϊτανάκι» των αντιδράσεων μπαίνει κι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τη χρονιά που πέρασε, η Ραχήλ Μακρή.

Ασχέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις απόψεις της, ένα είναι βέβαιο. Δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητη, καθώς τόσο οι εμφανίσεις της, το life style της, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις της δημιουργούσαν πάντα ειδήσεις.

Εκτός από τον ρόλο της στην πολιτική, είναι μητέρα, σύζυγος και μεγαλωμένη σε μια επαρχιακή πόλη.

Κι αν οι εκτιμήσεις θέλουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οπαδών της, και μετά των ψηφοφόρων της, να χαρακτηρίζεται ως συντηρητικό, η ίδια για ακόμη μία φορά ξαφνιάζει, μιλώντας στη «Freddo» και τη Νανά Παλαιτσάκη:

«Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όταν η κοινωνία διαιρείται σε εμάς και εκείνους δυνάμει υποκειμενικών κριτηρίων, επικρατούν ο σκοταδισμός και η οπισθοδρόμηση.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η πράξη μεταξύ δυο συναινούντων ενηλίκων αποτελούν μόνο δική τους υπόθεση και δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανένα να δημιουργήσει οποιουδήποτε μεγέθους διχασμό του κοινωνικού συνόλου.

Άλλωστε είμαστε όλοι ίσοι, αλλά όχι ίδιοι», λέει η κ. Μακρή και συμπληρώνει:

«Tα πορίσματα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά και η ουσία της ορθόδοξης πίστης μας διδάσκει ότι είμαστε όλοι ίσοι στα μάτια του δημιουργού μας.

Δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω τη θέση ορισμένων που ισχυρίζονται ότι συμπονούν τους ομοφυλόφιλους και ότι έχουν φίλους ομοφυλόφιλους. Πιστεύω ότι τέτοιες θέσεις αποτελούν τη βάση του ρατσισμού, καθώς κανένας άνθρωπος δεν χρειάζεται τη συμπόνια των άλλων, όταν οι επιλογές του δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του ή δεν θίγουν τους γύρω του.

Ως εκ τούτου, θεωρώ αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση των μελών της, ανεξάρτητα από το χρώμα, την καταγωγή, την εμφάνιση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και οποιοδήποτε άλλο διχαστικό πρόσχημα».

Η Ραχήλ Μακρή δεν διστάζει να σχολιάσει, και μάλιστα με έντονο τρόπο, τους ιεράρχες εκείνους που έχουν σηκώσει το «λάβαρο της επανάστασης» κατά του συμφώνου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Όσο για τους υποτιθέμενους θρησκευτικούς ηγέτες, δεν χρειάζεται κανείς παρά να αναζητήσει τα λόγια του ίδιου του  Ιησού:

Αλίμονο σ’ εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές, γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι απ’ έξω βέβαια φαίνονται ωραίοι, αλλά από μέσα είναι γεμάτοι από οστά νεκρών και από κάθε ακαθαρσία. Έτσι κι εσείς απ’ έξω βέβαια φαίνεστε στους ανθρώπους δίκαιοι, αλλά από μέσα είστε γεμάτοι υποκρισία και ανομία…», υποστηρίζει.