3 μπάρες καραμέλας-σοκολάτας κομμένες σε κυβάκια 0,5 εκ.
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλάτι
χωνάκια παγωτού για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
Μία Ιταλική εκδοχή του παγωτού...
Ξεχωρίζουμε σε δύο μεγάλα μπολ πολύ προσεχτικά τους κρόκους από τα ασπράδια από τα αυγά μας. Δεν πρέπει υπάρχει ούτε καν ελάχιστος κρόκος στα ασπράδια.
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι στον κάδο του μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν ελαφριά μαρέγκα. Ο κάδος πρέπει να είναι εντελώς στεγνός πριν βάλουμε τα ασπράδια μέσα.
Στο μπολ που έχουμε τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά τα αυγά και να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε και τη βανίλια και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αφρατέψει.
Προσθέτουμε με μια πλαστική σπάτουλα το ¼ του μείγματος σταδιακά από τη μαρέγκα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας καλά. Μόλις αραιώσει το μείγμα προσθέτουμε και όλη την υπόλοιπη μαρέγκα με μιας και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τη μαρίζ προσπαθώντας να κάνουμε ένα ενιαίο μείγμα. Αν μείνουν μερικές «γραμμές» μαρέγκας μέσα στο μείγμα δεν πειράζει. Το σημαντικό εδώ είναι να μη χάσουμε τον όγκο από το μείγμα και να είναι όσο αφράτο γίνεται.
Λιώνουμε τα κομματάκια σοκολάτας που τα έχουμε βάλει σε ένα μεταλλικό σκεύος πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί). Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα μπολ, στο φούρνο μικροκυμάτων, σκεπασμένα με μία μεμβράνη και να τα λιώσουμε στα 800 watt για 1 λεπτό.
Παράλληλα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγο σιρόπι βανίλιας στο μίξερ με το σύρμα να κάνει «κορυφές». Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ η σαντιγί για να μπορούμε εύκολα να την προσθέσουμε στο μείγμα με τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σαντιγύ με την πλαστική σπάτουλα στο μείγμα με τα αυγά και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά για να μη χάσουμε τον όγκο του μείγματος.
Στρώνουμε το μισό μείγμα σε ένα πυρέξ και στο άλλο μισό που έχει περισσέψει μέσα στο μπολ μας, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με την σπάτουλα.
Ο στόχος δεν είναι η σοκολάτα να πάει παντού αλλά να κάνει «κύματα» μέσα στη μάζα του παγωτού.
Ρίχνουμε μέσα και τις ψιλοκομμένες μπάρες. Όλο το μείγμα αυτό το ρίχνουμε στο πυρέξ μας πάνω από το μείγμα της βανίλιας.
Το βάζουμε στην κατάψυξη γιατί θέλει 12 ώρες να παγώσει.
Σερβίρουμε σε χωνάκια ή με λίγο crumble και σιρόπι σοκολάτας!
Tip
Μπορείτε να βάλετε μέσα στο παγωτό σας ότι θέλετε! Φρούτα, καταίφι, γκοφρέτες…Μπορείτε να το σερβίρετε και με ότι θέλετε όπως ξηρούς καρπούς και μέλι…!