Ο κίνδυνος για δηλητηρίαση από ψήσιμο στα κάρβουνα
<p>Έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε τα ίδια λάθη...</p>
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Βρετανίας (FSA) βρέθηκε ότι το 21% από τους 2.030 που έλαβαν μέρος σε αυτή αρρώστησαν μετά από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.
Ο λόγος; Σχεδόν ένας στους τρεις είπαν πως καταναλώνουν το κρέας μόλις δουν πως ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχουν το εσωτερικό του, άλλοι δύο στους δέκα είπαν ότι δεν βάζουν τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ' ό,τι τα ωμά, ενώ σχεδόν οι μισοί παραδέχτηκαν ότι με το ίδιο πιρούνι που γυρνάνε το ωμό κρέας, τρώνε και το ψημένο.
Η FSA προειδοποιεί ότι η κακή υγιεινή μπορεί να οδηγήσει στη μόλυνση με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο, τονίζοντας επίσης ότι ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο. Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.
Για να τηρηθούν κάποια μέτρα ασφαλείας θα πρέπει το κρέας να είναι ψημένο καλά, δηλαδή εσωτερικά να μην είναι ούτε κόκκινο ούτε ροζ. Επίσης το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα...