Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λόγω εκλογών και έχοντας ως οδηγό το ποσοστό των Ευρωεκλογών το οποίο δεν είναι απίθανο να μειωθεί έτι περαιτέρω. Σύµφωνα µε τις τελευταίες σφυγµοµετρήσεις όπως αυτή του ΣΚΑΙ την περασμένη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται να έχει περίπου 70 έδρες, χάνοντας, εκτός από το µπόνους των 50 εδρών και πολλές ακόµα έδρες, που θα αλλάξουν χέρια.

Στη θέση των «ισχυρών» βρίσκονται οι εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης που έχουν δυνατούς εκλογικούς µηχανισµούς, ενώ στην αδύναµη πλευρά οι βουλευτές που είτε βγήκαν εκµεταλλευόµενοι τον «αέρα» του 2015 είτε µπήκαν µε λίστα (χωρίς σταυρό) στις εκλογές του Σεπτεµβρίου.

Σηµαντικές είναι οι ανακατατάξεις στα αστικά κέντρα, καθώς στη µεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει 7 έδρες, µε τους Χρ. Παπαδόπουλο, Γ. Θεωνά, Χ. Καφαντάρη, Γ. ∆ηµαρά, Γ. Κυρίτση, Ε. Αυλωνίτου και Ανν. Καββαδία να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για απώλεια έδρας.

Το ίδιο ισχύει και για τους Αρ. Μπαλτά, Π. Σκουρολιάκο και Γ. ∆έδε από την Περιφέρεια Αττικής. Πλήρης είναι η κατάρρευση του κόµµατος και σε Α’ και Β’ Πειραιά, όπου χάνει από 3 έδρες σε κάθε περιφέρεια. Οι Κ. ∆ουζίνας, Γ. Γεννιά και Ε. Σταµατάκη από την Α’ και ∆. Βίτσας, Ε. Καρακώστα.


Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ευκρινές αποτύπωµα στη Βόρεια Ελλάδα, στην πιο πιθανή κατανοµή εδρών σε περίπτωση εκλογών. Το προδιαγραφόµενο «Βατερλώ» στη Θεσσαλονίκη αφήνει εκτός Βουλής τους Α. Τριανταφυλλίδη, Μ. Μπόλαρη, Τρ. Μηταφίδη και Ν. Παρασκευόπουλο στην Α’ και ∆. Μάρδα στη Β’.

Στην «γκρίζα ζώνη» βρίσκονται επίσης η Α. Γκαρά και ο ∆. Ρίζος στον Έβρο, οι Γ. Ουρσουζίδης και Χρ. Αντωνίου στην Ηµαθία, οι Κ. Μορφίδης και Γ. Παπαφιλίππου στην Καβάλα, καθώς και οι Θ. Μουµουλίδης, Γ. Θεοφύλακτος και Γ. Ντζιµάνης στην Κοζάνη. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται ο Γ. Σηφάκης στην Πέλλα, οι Χ. Τζαµακλής και Α. Καστόρης στην Πιερία.


Εκτός όµως από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στη «διακεκαυµένη ζώνη» βρίσκονται και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από Ηπειρο και Θεσσαλία. Στην Αρτα ο Β. Τσίρκας, στα Ιωάννινα οι Γ. Στέφος και Γ. Καραγιάννης, όπως και οι Π. ∆ριτσέλη και Χρ. Σιµορέλης στα Τρίκαλα, η Κ. Παπανάτσιου και ο Σ. Μπαλής στη Μαγνησία, η Χρ. Κατσαβριά και η Π. Βράντζα στην Καρδίτσα και ο Ν. Παπαδόπουλος στη Λάρισα.

Σηµαντικές απώλειες καταγράφονται ωστόσο και σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, αλλά και στη νησιωτική χώρα. Στην Αιτωλοακαρνανία, σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Μ. Τριανταφύλλου, στην Εύβοια οι Γ. Ακριώτης, Τ. Πρατσόλης και Ζ. Λιβανίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τις 7 μονοεδρικές η Ζάκυνθος, όπου εκλέγεται ο πρώην υπ. ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όπως και η Κεφαλλονιά για την Αφρ. Θεοπεφτάτου, η Σάµος για τον ∆. Σεβαστάκη, ο Χρ. Μπγιάλας στα Γρεβενά και ο Ηλ. Κωστοπαναγιώτου στη Φωκίδα.

Εν αµφιβόλω τίθενται οι έδρες του Στ. Αραχωβίτη στη Λακωνία, της Σίας Αναγνωστοπούλου και του Α. Ριζούλη στην Αχαΐα, της Ευ. Σαλτάρη στην Ηλεία, όπως και των Μ. Μπαλαούρα, Γ. Ψυχογιού και Γ. Τσόγκα στην Κόρινθο και των Π. Κοζοµπόλη και Π. Κωνσταντινέα στη Μεσσηνία.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κρήτη, καθώς στα Χανιά δείχνει να χάνει δύο έδρες (Β. Βαγιωνάκη, Α. Μπαλωµενάκης) και άλλες δύο στο Ηράκλειο (Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουµενίδης).

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι χάνει έδρες και σε τρεις νησιωτικές περιφέρειες. Στα ∆ωδεκάνησα µε τον ∆. Γάκη και τον Η. Καµατερό, µε τον Ν. Μανιό και τον Α. Συρίγο στις Κυκλάδες, όπως και µε τον Κ. Παυλίδη στην Κέρκυρα.

Τέλος, το πιο πιθανό σενάριο είναι να µειωθούν κατά δύο και οι έδρες στην επικράτεια, τις οποίες καταλαµβάνουν οι Τ. Χριστοδουλοπούλου και Κ.Γραβρογλου, με τον τελευταίο να έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος.