Η Νέα Δημοκρατία σήμερα κάνει ένα ακόμα βήμα στο μέλλον και εμπιστεύεται τους νέους μας που τους χρειάζεται στην πατρίδα.

Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η Ελλάδα θα πρέπει να τρέξει ώστε τα παιδιά της, οι νέοι και ελπιδοφόροι επιστήμονές μας να συμμετέχουν στο αύριο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και τις καινοτόμες δράσεις τους εδώ στην Ελλάδα, και όχι σαν επιστημονικοί και οικονομικοί μετανάστες σε άλλες Χώρες. Η επανάσταση αυτή διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες και μπορεί να συνεισφέρει πολύ περισσότερο από την πρωτογενή παραγωγή στη δημιουργία Εθνικού πλούτου, για να αποκτήσουμε γρήγορα το στοίχημα της κοινωνικο-οικονομικής σταθερότητας. Οι αγορές δεν γνωρίζουν σύνορα και η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, τα ανήσυχα μυαλά των νέων μας, η υιοθέτηση των αρχών της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα εγγυηθούν για την ευόδωση των στόχων.

Ιστορικά η πρώτη βιομηχανική επανάσταση που βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα με την εφεύρεση των ατμομηχανών που μείωσε σε σημαντικό βαθμό την χειρονακτική εργασία. Η δεύτερη βασίστηκε στην ανακάλυψη και στις εφαρμογές του ηλεκτρισμού και η τρίτη 70 χρόνια αργότερα χαρακτηρίστηκε από την εισαγωγή στην παραγωγή και στη καθημερινότητα μας των υπηρεσιών της τεχνολογίας της πληροφορικής με τους υπολογιστές. Η τέταρτη που ονομάζεται και ψηφιακή επιχειρεί να διασυνδέσει χωρίς όρια τις δυνατότητες που προίκισε η φύση τον άνθρωπο με την δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη με την εφαρμογή πολυσύνθετων εντολών μέσω μεγα-υπολογιστικών πράξεων. Παραδείγματα αποτελούν ο αυτόματος πιλότος στα αεροπλάνα, τα αυτοκινούμενα οχήματα χωρίς οδηγό, οι έξυπνοι αισθητήρες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους, η αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία, η εξατομικευμένη διαφημιστική καμπάνια που έχει διαβάσει τις ανάγκες σου από πριν, οι αυτόματοι βηματοδότες-απινιδωτές που αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να ενεργοποιηθούν από μόνοι τους να σώσουν τον καρδιοπαθή, τα τεχνητά εμφυτεύσιμα όργανα που θα μας κάνουν βιονικούς, ή και η παρακολούθηση της υγείας μας με διαδερμικούς αισθητήρες που συνομιλούν μέσω της κινητής τηλεφωνίας με ιατρικές υπηρεσίες. Κοντά σε αυτά και ο αγώνας για την διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς μας με την προστασία των στοιχείων μας και η άμυνά μας από κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις .

Παραδοσιακά επαγγέλματα εκλείπουν και το αύριο απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες που μόνο οι νέοι μας έχουν σήμερα. Τα όρια μεταξύ του φυσικού και του ψηφιακού θα γίνουν δυσδιάκριτα και οι παλαιότερες γενιές δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν στον ίδιο βαθμό με τους νέους επιστήμονες. Ο έφηβος σήμερα μέσα από το κινητό του τηλέφωνο διαχειρίζεται και αξιοποιεί ψηφιακές δυνατότητες απείρως περισσότερες από αυτές που παρείχε η NASA στους αστροναύτες στα διαστημικά τους ταξίδια και στην προσσελήνωση τους. Οι έφηβοι λόγω της εξοικείωσής τους στη χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων με τις ανάλογες σπουδές θα απογειώσουν την δημιουργικότητά τους και οι καινοτόμες ιδέες τους και θα πυροδοτήσουν την εγχώρια ανάπτυξη.

Είναι πλέον καιρός να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η νέα ελπιδοφόρα αναδυόμενη αγορά εργασίας παρέχει προκλήσεις και ευκαιρίες τόσο για τους νέους μας όσο και για την Εθνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και όπως έχει επανειλλημένα και εμφατικά τονίσει ο Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νέα Κυβέρνηση θα στηρίξουμε μια οικονοµία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω της ανταγωνιστικότητας με διάχυση ευκαιριών για όλους. Οι καινοτόμες ιδέες απαιτούν συνήθως μικρά επενδυτικά κεφάλαια και για το λόγο αυτό αποτελούν ελκυστικό πεδίο επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων. Πέραν αυτών, έχουμε και έτοιμο το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει φιλόδοξα κίνητρα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για τις επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα.

* Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας,  Μέλος Μητρώου Στελεχών Νέας Δημοκρατίας