Ρόλο «πειρατή» διεκδικεί για τον εαυτό του ο Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας την ΕΕ, με δεδομένο ότι γνωρίζει πλέον καλά ότι δεν πρόκειται να γίνει μέλος της.  Απειλεί όμως ανοικτά και τις ΗΠΑ, τεντώνοντας το σκοινί στην κόντρα του με τον Ντόναλντ Τραμπ για τους S400 που αγόρασε από τον Πούτιν.

Την Τρίτη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με την ΕΕ να εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα οι «28» θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ».

Οι «28» θα επαναλάβουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας». 

Πάντως, στη Λευκωσία δεν έχουν ακόμα επίσημη επιβεβαίωση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Δεν είμαστε εμείς που θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε ότι ξεκίνησαν οι τουρκικές γεωτρήσεις, αλλά έχουμε απειλές και για δεύτερο ερευνητικό σκάφος και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, έχουμε και πολύ προσβλητικές δηλώσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το σκάφος «Φατίχ» βρίσκεται 36 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτό ήδη αποτελεί παραβίαση της ΑΟΖ» σημείωσε.

Και στην Αθήνα, το Μαξίμου αποφάσισε να σημάνει «συναγερμό» βασιζόμενο στις «πληροφορίες» για τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει το τελευταίο του προεκλογικό χαρτί στην ελληνοτουρκική όξυνση, μήπως και κερδίσει πόντους εν όψει της κάλπης της 7ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν: Ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Αμύνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, η Όλγα Γεροβασίλη της Προστασίας του Πολίτη, ο Φώτης Κουβέλης της Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ.Χριστοδούλου.

Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αντιπολίτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήνει αιχμές για ανεύθυνη δραματοποίηση της κατάστασης.

Αλλά το πιο εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας, και τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευ.Αποστολάκης απολάμβανε με χαλαρότητα το ψάρι του στον Σχοινιά, ενώ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εξέφραζε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

O ίδιος προσπάθησε πάντως να πείσει για την αναγκαιότητα σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αποτελεί ένα «θεσμικό όργανο το οποίο συγκαλείται προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις».

Μάλιστα για να δικαιολογήσει τη σπουδή Τσίπρα για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, υπογράμμισε ότι έπρεπε να δοθεί απάντηση σε fake news που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με πολεμικά σενάρια και να σταλεί το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ωστόσο, δεν εξήγησε πώς ακριβώς η κυβέρνηση καθησύχασε τον ελληνικό λαό όταν συγκαλείται ΚΥΣΕΑ το απόγευμα της Κυριακής.