Μαραθώνια -σχεδόν «αρμένικη βίζιτα»- ήταν η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΙ, το κανάλι που στοχοποιήθηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία τέσσερα χρόνια από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους συγκυβερνώντες του Ανεξάρτητους Έλληνες.

Είχε για όλα μια απάντηση (ή μια δικαιολογία), έκανε παρατηρήσεις στους δημοσιογράφους για τις ερωτήσεις, διαπίστωσε ότι γύρω του υπάρχει «μόνο η αγάπη του κόσμου» και στο τέλος, χαμογελαστός, είπε ότι το διασκέδασε που είχε αυτή την εποικοδομητική συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Και η ώρα είχε περάσει. Για την ακρίβεια: 2 ώρες και 10 λεπτά.

Για την οικονομία και τα μνημόνια είπε ότι είχαν προετοιμαστεί στο επιτελείο του, αλλά οι άλλοι είχαν προετοιμαστεί καλύτερα. Περίμενε δε ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν (κάποτε έλεγε ότι δεν υπήρχε «ούτε μία στο εκατομμύριο» να μην κάνει πίσω η Μέρκελ), αλλά τελικά δεν υποχώρησαν. Πρωτοφανής ομολογία αφέλειας.

Σε άλλη ερώτηση βέβαια, αναγνώρισε ότι «τον πληρώσαμε» όλοι τον Γιάνη Βαρουφάκη, μόνο που οι πολίτες τον πλήρωσαν λίγο ακριβότερα. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά ΣΚΑΙ για το ότι φιλοξενούν συχνά και δίνουν βήμα στον πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Για το Μάτι δήλωσε άγνοια για το ότι η κάμερα ήταν live και μετέδιδε η ΕΡΤ από το Κέντρο της Πυροσβεστικής. Προφανώς οι κάμερες ήταν εκεί για γούστο. Τι διαφορά θα έκανε αν ήξερε ότι η κάμερα ήταν εκεί και μετέδιδε; Δεν θα «πάγωναν» όλοι και θα έλεγαν ότι στο Μάτι κάηκε κόσμος ζωντανός; 

Για νεκρούς, άκουσε «για δύο άτομα από αναθυμιάσεις». Ούτε καν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, όπου προφανώς υπάρχουν τα μέσα για να μάθει κάποιος. Έδειξε μάλιστα αιφνιδιασμένος όταν ο Αλέξης Παπαχελάς τού είπε ότι οι ξένοι πολιτικοί που ήταν μαζί του στο Μόσταρ (εκεί από όπου αναχώρησε για να επιστρέψει στην Αθήνα το μοιραίο βράδυ)  του έλεγαν συλλυπητήρια για τους νεκρούς.

Τελικά, έμαθε «μετά» για τους νεκρούς. Αφού έκλεισαν οι κάμερες. Δεν εξήγησε όμως γιατί οι υπουργοί του βγήκαν «μετά» και είπαν ότι τα έκαναν όλα καλά.

Προσπέρασε δε και το σχόλιο του Αλέξη Παπαχελά ότι αντέδρασε στην πληροφορία περί «ξηλώματος» των ηγεσιών σε ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής που μετέδωσε τότε ο ΣΚΑΙ (και ήρθε το εμπάργκο), για να ξηλώσει τελικά τους αξιωματικούς λίγες μέρες αργότερα.

Για τον Πετσίτη είπε ότι ήταν φίλος του Νίκου Παππά (αυτό το αναγνώρισε) και ελαφρώς «της προσκολλήσεως». Κοινώς, τσιμπούρι. Αλλά στο Μαξίμου μπαίνει κόσμος, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός. Αν φυσικά καταφέρει να περάσει τις κλούβες, για τις οποίες κάποτε έλεγε ότι δεν υπάρχουν. Για την ταμπακιέρα, ούτε λέξη. 

Επιτέθηκε και πάλι στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή τον οποίον εγκάλεσε για τις τρύπες στην οικονομία. Κατόπιν εορτής βεβαίως. Ή μάλλον, αφού ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Για τον νέο Ποινικό Κώδικα, διαβεβαίωσε ότι συντάχθηκε με αντικειμενικότητα. Μάλιστα, άφησε υπόνοιες για την δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, επειδή έχει σχέση με συγγενή θύματος της τρομοκρατίας -ο Κώστας Μπακογιάννης είναι γιος του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από την 17Ν. 

Ερώτηση: Οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να μην θέλουν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους καταδικασμένοι σε ισόβια; Πρέπει να είναι συγγενείς; 

Δήλωσε δε σίγουρος ότι κανένα δικαστικό συμβούλιο δεν θα βγάλει έξω τον Κουφοντίνα. Ως εκτελεστική εξουσία ο ίδιος γνωρίζει τι θα πράξει η ανεξάρτητη δικαστική. Όπως στην ΔΕΘ δήλωνε σίγουρος ότι το ΣτΕ δεν θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες...

Παραπονέθηκε  που ασχολήθηκαν με τις διακοπές του στο κότερο της «συνεργάτιδος» Κατερίνας Παναγοπούλου. Τα έβαλε και με εκείνους που έβγαλαν τις φωτογραφίες (θα μπορούσε βέβαια να πει ότι είναι και προϊόν φωτομοντάζ, αφού ήταν πλάτη) και επικαλέστηκε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Ως δημόσιο πρόσωπο. 

Προφανώς δεν έχει δει ποτέ φωτογραφίες Ευρωπαίων ηγετών στις διακοπές τους, για τις οποίες ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Ο φακός έπιανε συχνά στα πράσα τον Νικολά Σαρκοζί, όταν πήγαινε στην Ιταλία με την Κάρλα Μπρούνι ή τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε ταβέρνες στην Ισπανία, η την Άνγκελα Μέρκελ να σκαρφαλώνει τα βουνά της Γερμανίας. Για να μην αναφερθεί κανείς στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν κάνει ημίγυμνος ιππασία.

Δεν έδωσε βέβαια απαντήσεις για την υπόθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ή τη χάραξη του αιγιαλού στη βίλα της κ. Παναγοπούλου.

Για τον Πολάκη, τα γνωστά. Το έργο στην Υγεία είναι τιτάνιο. Τον πνίγει το δίκιο του τον Κρητικό και πολλές φορές όταν έχει νεύρα, πιάνει το πληκτρολόγιο. Αλλά τώρα το έκοψε.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σε ερώτημα για την αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που ανέφερε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι ο «Ρασπούτιν».

Όσο για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, παραδέχθηκε ότι «έφαγε πόρτα» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και τα έβαλε με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα αποφασίσουν για τη νέα ηγεσία.

Διαμαρτυρήθηκε ασφαλώς που οι δημοσιογράφοι δεν του έκαναν ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθεί γιατί άφησε «στο πόδι» του στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έναν πολιτικό που κάποτε αποκαλούσε τον Έλληνα ομόλογό του «ψεύτη».

Για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας δεν είδε ήττα. Υποστήριξε ότι το κόμμα του παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα της κεντροαριστεράς στην ΕΕ. Στην ερώτηση «τότε, γιατί αποφασίσατε πρόωρες εκλογές;» δεν απάντησε.

Πάντως, όλοι γίναμε σοφότεροι, αφού μάθαμε νέες ελληνικές λέξεις: «Θα απέσχω» είπε σε κάποια στιγμή. Και σε άλλο σημείο: «Ο Σαμαράς επίσπευσε».

Τέλος, με αυταρέσκεια διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι με την παρουσία του «θα κάνουν νούμερα». Το γνωστό θέμα με την τηλεθέαση.