Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο περιορισμός του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να προσλαμβάνουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως και η καθιέρωση ασυμβίβαστου, δηλαδή δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συγγενείς τους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθιερωθεί ενιαία κλίμακα μετακλητών και ο κάθε υπουργός θα μπορεί να έχει μέχρι 9 μετακλητούς υπαλλήλους και μέχρι 2 δημοσιογράφους. Ενώ κάθε υφυπουργός θα μπορεί να έχει 6 μετακλητούς και αν κριθεί απαραίτητος δημοσιογράφος, θα μπορεί να έχει έναν μεταξύ αυτών.

Αντίστοιχα, οι Γενικοί Γραμματείς θα μπορούν να έχουν μέχρι 5 μετακλητούς, καθώς με τον περιορισμό των Γενικών Γραμματειών από 93 σε 61 αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό οι αρμοδιότητές τους.

Αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν με το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, έρχονται να βάλουν τέλος στο «πάρτι» προσλήψεων ημετέρων που είχε στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση του τόπου. Ενδεικτικά σε κάποιες μόνο υπηρεσίες της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού, υπηρετούσαν συνολικά 32 άτομα, στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού υπηρετούσαν 29 άτομα, στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού υποδομών και μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη υπηρετούσαν 26 άτομα, ενώ στου πρώην υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση υπηρετούσαν 25 άτομα, ενώ στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου υπηρετούσαν 18 άτομα, όπως και στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη. Στο γραφείο της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου υπηρετούσαν 19 άτομα, ενώ στην πρώην υπουργό εργασίας Έφης Αχτσιόγλου υπηρετούσαν 17, και στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, υπηρετούσαν 16 άτομα, όπως και στο πολιτικό γραφείο της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρά σε μια κίνηση η οποία προσφέρει τόσο μείωση στο κόστος της λειτουργίας της κυβέρνησης, ενισχύοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αξιοκρατία στο δημόσιο.

Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 467

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 468

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 463