Δέσμη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Δυστυχώς, η συζήτηση γύρω από τα εργασιακά γίνεται συχνά πεδίο ανακύκλωσης ξεπερασμένων ιδεοληψιών, τόνισε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε τους πολίτες να δουν την αλήθεια κατάματα:

«Η υπερ-ρύθμιση και o ασφυκτικός έλεγχος στο όνομα δήθεν της προστασίας των εργαζομένων, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα: Η αγορά αντιδρά με υπέρμετρη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας, ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πώς; Μεταφέροντας πολλούς εργαζόμενους στη μαύρη και, κυρίως, στην υποδηλωμένη απασχόληση. Ενώ μεγάλες επιχειρήσεις χάνουν καταρτισμένους εργαζόμενους που φεύγουν στο εξωτερικό, γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολόγηση αλλά και τις υψηλές εργοδοτικές εισφορές.»

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αυτό αποτυπώθηκε με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης ξεκάθαρα στα στοιχεία του Αυγούστου που έδωσε η ΕΡΓΑΝΗ. Η ρύθμιση αυτή, υπογράμμισε, όχι μόνο δεν οδήγησε σε αύξηση απολύσεων, αντιθέτως έφερε το καλύτερο 8μηνο όλων των εποχών στο ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων και το καλύτερο αποτέλεσμα Αυγούστου από το 2014.

«Δεν μπορείς να είσαι υπέρ της εργασίας και ταυτόχρονα να την υπερφορολογείς. Ειδικά σε μια οικονομία με εκτεταμένη αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγγειλε ότι για το λόγο αυτό ξεκινά από την 1η Ιουλίου του 2020 η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023 και μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα, μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Μόνο στην Ελλάδα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, οι κρατήσεις είναι τόσο υψηλές, ώστε και να μειώνουν την αγοραστική δύναμη του εργαζομένου, αλλά και να αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού. «Με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους, αλλά και οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση του κόστους ανά απασχολούμενο. Και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της μόνιμης απασχόλησης.»

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας και της κατάχρησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κυβέρνηση θεσπίζει άμεσα την προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.

«600.000 συμπολίτες μας θα διαπιστώσουν άμεσα βελτίωση των αποδοχών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Στο ίδιο διάστημα, όπως ανακοίνωσε, αναβαθμίζεται το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που θα απεικονίζει, πλέον, όλες τις μονάδες εργασίας στη χώρα και έτσι να διευκολυνθεί ο έλεγχος της αδήλωτης εργασίας, όπως και κάθε παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι ιδρύεται και Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων για τους συνεπείς εργοδότες και ότι εκσυγχρονίζεται ο συνδικαλιστικός νόμος και προσαρμόζεται, όπως είπε, στα ευρωπαϊκά δεδομένα του κόσμου της εργασίας το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από τις κλαδικές συμβάσεις θα εξαιρούνται, πλέον, μόνο επιχειρήσεις υπό διάσωση ή και αναδιάρθρωση προκειμένου να σώζονται θέσεις εργασίας. Επίσης καταργείται η γραφειοκρατία στη δήλωση των υπερωριών με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζόμενου, σε πρώτη φάση πιλοτικά στις μεγάλες επιχειρήσεις.