Το εγνωσµένο αµερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα µας, µετά και την εκλογή µίας κυβέρνησης µε σαφές «φιλοεπενδυτικό» προφίλ, έχει ενισχυθεί και αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διαδοχικές επισκέψεις και δηλώσεις Αµερικανών αξιωµατούχων, µε πιο πρόσφατη την παρουσία του υπουργού Εµπορίου των ΗΠΑ, Γουίλµπουρ Ρος, την Τετάρτη και την Πέµπτη στην Αθήνα, τις παραµονές των εγκαινίων της 84ης ∆ΕΘ.

Ο στρατηγικός νους του οικονοµικού επιτελείου της προεδρίας Τραµπ είχε επισκεφθεί και πέρυσι την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 83ης ∆ΕΘ µε τις ΗΠΑ ως τιµώµενη χώρα, µε τη φετινή παρουσία του να σηµατοδοτεί τη συνέχεια στο αµερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, άσχετα µε την εναλλαγή των κυβερνήσεων στο πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως σηµείωσε σε εκδήλωση στην πρεσβευτική κατοικία, η Ουάσινγκτον αντιµετώπισε την περσινή έκθεση ως σηµείο-τοµή για τις διµερείς σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τον Οκτώβριο αναµένεται στην Αθήνα και ο Αµερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Ποµπέο, στο πλαίσιο της εµβάθυνσης των κοινών σηµείων του Στρατηγικού ∆ιαλόγου µεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον και στον τοµέα της Αµυνας και της Ασφάλειας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον της αµερικανικής πλευράς έχει σαφώς διατυπωθεί και από τον δραστήριο Αµερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, που µέσα στην εβδοµάδα, και µετά την επίσκεψη Ρος, αναφέρθηκε στις επικείµενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και την επένδυση στο Ελληνικό. Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου για την αµερικανική παρουσία στη ∆ΕΘ, ο κ. Πάιατ διεµήνυσε πως «οι ΗΠΑ συµµερίζονται τον στόχο του πρωθυπουργού να προχωρήσουµε όχι µόνο σε επενδύσεις σε αµοιβαία κεφάλαια, αλλά να έχουµε πραγµατική επιχειρηµατική κίνηση», εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως «σίγουρα δεν υπήρχαν ποτέ καλύτερες ευκαιρίες απ’ ό,τι σήµερα».

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Από εκεί και πέρα, ο Αµερικανός πρέσβης εστίασε στις δηλώσεις του στο κοµµάτι των start-ups και νεοφυών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας τον κοινό διάλογο και τις διευρυµένες συνεργασίες στο πλαίσιο ενός κόµβου καινοτοµίας, καθώς και στον αγροδιατροφικό τοµέα. Ως προς το τελευταίο σηµείο, ο κ. Πάιατ δήλωσε πως οι ΗΠΑ συγχρηµατοδοτούν την τέταρτη διεθνή αγροδιατροφική συνάντηση και επιδιώκουν να διαµορφωθεί ένας δίαυλος µε τη ∆ΕΘ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ελλήνων επιχειρηµατιών του αγροδιατροφικού τοµέα. «Θα περιλαµβάνει δηµόσιες εκδηλώσεις, µια εµπορική έκθεση και έναν διαγωνισµό για τις σχετικές εταιρείες ώστε να βοηθηθούν οι Ελληνες εταίροι να κάνουν το επόµενο βήµα στον κρίσιµο και ιστορικό αυτόν τοµέα προς όφελος της ελληνικής οικονοµίας», επισήµανε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, τόνισε πως ψηλά στην ατζέντα της πρεσβείας, εκτός των άλλων, βρίσκεται και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραµµάτων.

Το αµερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται ταυτόχρονα και στον ενισχυµένο ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού, ενεργειακού κόµβου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. ∆εδοµένου ότι οι ΗΠΑ αντιµετωπίζουν τη χώρα µας ως γέφυρα για την αγορά των Βαλκανίων, δίνουν έµφαση στη Β. Ελλάδα και την ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του SouthEast Europe Energy Forum, που διεξήχθη χθες στη Θεσσαλονίκη από το Ελληνοαµερικανό Εµπορικό Επιµελητήριο και την Ελληνική ∆εξαµενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονοµία (ΗΑΕΕ), ο κ. Πάιατ επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Αµερικανός πρέσβης έχει διατυπώσει και στο παρελθόν την επιθυµία των ΗΠΑ να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόµβος για την ευρύτερη περιοχή, ενώ ιδιαίτερα συχνές είναι και οι αναφορές του στο αµερικανικό ενδιαφέρον για το λιµάνι της Αλεξανδρούπολης.

Προς την ίδια κατεύθυνση, από κυβερνητικής πλευράς ο κ. Γ. Ρος έκανε λόγο για ξεκάθαρο αµερικανικό ενδιαφέρον αναφορικά µε τις εξαγωγές υγροποιηµένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ανατολική Ευρώπη και ξεκαθάρισε ότι ο κόµβος επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί εκ νέου στο προσκήνιο όταν υπάρξει συµβόλαιο για την προµήθεια LNG. Τέλος, έκανε λόγο για σενάρια αµερικανικών επενδύσεων για αποκρατικοποιήσεις, αναφερόµενος µάλιστα και στο παράδειγµα των ΕΛΠΕ. Σηµειώνεται πως το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά έχει ξεκαθαριστεί επίσης και από την αµερικανική παρουσία στην ενεργειακή τριµερή «συµµαχία» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και στο East Med Gas Forum.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019