Το πολυετές αφήγηµα περί «καλού παιδιού» που συνόδευε τον απελθόντα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον ξένο παράγοντα αποδείχθηκε ότι ερµηνευόταν από τους ξένους -συµµάχους και εταίρους- ως το «βολικό παιδί». Για να περνούν τις απαιτήσεις τους, που εξασφάλιζαν κυρίως τα λεφτά που µας δάνειζαν. Οταν ήλθε όµως η στιγµή της αλήθειας µε τη διαφαινόµενη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας και αφού είχαν ικανοποιηθεί µέχρι κεραίας από τον βολικό πρωθυπουργό όλα τα έξωθεν αιτήµατα, άρχισε και η αποκαθήλωση.

Με αντίστοιχη εκθείαση του νέου πρωθυπουργού και περιγραφή των θετικών προοπτικών για την Ελλάδα που αντιπροσωπεύει η κυβερνητική αλλαγή. Εκθείαση που ξεκινά ακόµη και λίγο πριν από την εκλογική νίκη της Ν.∆. και συνοδεύει µέχρι σήµερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον πρώτο γύρο των επαφών του στο εξωτερικό µε τους ξένους ηγέτες.

Είναι χαρακτηριστικό το προεκλογικό δηµοσίευµα της «Washington Post», που εξέφραζε και τις διαθέσεις του αµερικανικού administration έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς ο αµερικανικός παράγοντας ικανοποιείτο µεν από την πρόθεση συνεργασίας της αριστερής κυβέρνησης µε την υπερδύναµη, αλλά δεν αυταπατώνταν ότι αυτό δεν γινόταν για λόγους συγκεκριµένης σκοπιµότητας και ανάγκης αλλά οφειλόταν σε ιδεολογικοπολιτική ταύτιση και συνοδοιπορία µε τον βασικό εκπρόσωπο της ∆ύσης. Εγραψε, λοιπόν, η αµερικανική εφηµερίδα ότι «η νίκη της Ν.∆. στην Ελλάδα δείχνει ότι µπορεί να υπάρχει µέλλον µετά τον λαϊκισµό». Και η πρόσθετη σηµασία του άρθρου-καταπέλτη κατά του κ. Τσίπρα έγκειται στο γεγονός ότι το υπογράφει δηµοσιογράφος που έχει τιµηθεί µε το βραβείο Πούλιτζερ.

Οίκοι και τράπεζες 

Μια σειρά εκθέσεων ξένων οίκων και τραπεζών είναι ενδεικτική της θετικότατης αποδοχής της νέας κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού, όταν κατά την ανάληψη της εξουσίας από την αριστερή κυβέρνηση οι σχετικές εκθέσεις και τα σχόλια απέπνεαν µεγάλη επιφυλακτικότητα. Η Barclays ανέφερε ότι «οι περισσότεροι από όσους αποδίδουν σταθερή προοπτική στην Ελλάδα αναµένουν η Ελλάδα να ακολουθήσει µια αργή και σταδιακή πορεία προς την επενδυτική βαθµίδα το 2020 το νωρίτερο».

Η Citi επεσήµαινε ότι «έπειτα από τόσα χρόνια ύφεσης και δηµοσιονοµικής στενότητας, η απλή προοπτική διακυβέρνησης της πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις Νέας ∆ηµοκρατίας µπορεί να αποδεσµεύσει δυναµική από µόνη της και να προωθήσει την υψηλότερη ανάπτυξη». O Oίκος DBRS παρατηρούσε ότι είναι σηµαντικό πως η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας θα είναι η πρώτη µονοκοµµατική στην Ελλάδα έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια. Αυτό το αποτέλεσµα δίνει στον εκλεγέντα πρωθυπουργό Μητσοτάκη µια ισχυρή εντολή και στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εφαρµόσει το πολιτικό της πρόγραµµα. Η J.P. Morgan σε ανάλυσή της έκανε µνεία της πιο φιλικής στάσης της κυβέρνησης της Ν.∆. απέναντι στο επιχειρείν και προέβλεπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ενισχύσει την εµπιστοσύνη σε µία οικονοµία που έχει σηµαντικά περιθώρια βιώσιµης ανάπτυξης για πολλά χρόνια.

Η Capital Economics επεσήµαινε σε έκθεσή της ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα µπορέσει να προωθήσει τη φιλική προς τις αγορές ατζέντα, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε κυβέρνηση συνασπισµού. Σύµφωνα, τέλος, µε τη Standard & Poors, τα µέτρα που σχεδιάζει η Νέα ∆ηµοκρατία µπορούν να δώσουν ώθηση στις προοπτικές οικονοµικής ανάπτυξης της Ελλάδας και να ανακουφίσουν τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονοµικό επίπεδο τη χώρα.

Ως αποτέλεσµα της αλµατώδους αλλαγής του διεθνούς κλίµατος για την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρηθεί και η αναµενόµενη προσέλευση στη χώρα µας 40 επενδυτικών οίκων, στο πλαίσιο της συνάντησης που έχει προγραµµατίσει το Οικονοµικό Φόρουµ των ∆ελφών για τις 20 Σεπτεµβρίου. Στη συνάντηση αυτή θα παρουσιαστεί ο «οδικός χάρτης» των νέων ευκαιριών επενδύσεων που υπάρχουν πλέον στη χώρα. Εξίσου σηµαντικές είναι -εκτός των εκθέσεων των διεθνών οίκων- και οι εκτιµήσεις των διεθνών ΜΜΕ, που έχουν χαρακτηρίσει τον κ. Μητσοτάκη ως «αντι-Τσίπρα και µετα-λαϊκιστή». Η ελβετική εφηµερίδα «Neue Zurcher Zeitung» έγραψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιταχύνει σηµαντικά την ανάπτυξη της χώρας, καθώς και ότι έχει αφήσει πίσω της την κρίση, ενώ η γερµανική οικονοµική εφηµερίδα «Handelsblatt», που απηχεί τις απόψεις του Βερολίνου, αναφέρεται στην επένδυση του Ελληνικού που προωθεί η νέα κυβέρνηση, την οποία τορπίλιζε και παρεµπόδιζε συστηµατικά η κυβέρνηση Τσίπρα.

Συγχρόνως άφηνε αιχµές για τον ρόλο Τσακαλώτου στη ρύθµιση του µεγάλου προβλήµατος των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, το περιοδικό «Focus», που στο παρελθόν λοιδορούσε την Ελλάδα, έγραψε ότι πλέον πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η χώρα µας θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που γύρισε την πλάτη στον λαϊκισµό.

Κομισιόν 

Τις θετικές εκτιµήσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη επισηµαίνει και η ίδια η Κοµισιόν, καθώς, σύµφωνα µε πρόσφατες διαπιστώσεις της, τον Αύγουστο απογειώθηκε ο δείκτης οικονοµικού κλίµατος στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον δείκτη οικονοµικού κλίµατος συνιστούν την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονοµίας τα τελευταία 12 έτη. Πέρα, όµως, από τα στοιχεία της Κοµισιόν, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα το πώς ο γερµανικός Τύπος αξιολόγησε την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Ο τίτλος, λ.χ., του περιοδικού «Der Spiegel», «Ο Μητσοτάκης ζητάει επενδύσεις, όχι χάρες», αντικατοπτρίζει την αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, που, από επισκέπτης-ικέτης (ή και επαίτης) στη Μέρκελ, συνοµιλεί ως ισότιµο µέλος για αµοιβαίου οφέλους οικονοµικές συναλλαγές µεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, το περιοδικό παρατηρεί ότι οι προοπτικές για την Ελλάδα µοιάζουν καλές: η οικονοµία αναπτύσσεται, τα επιτόκια των ελληνικών οµολόγων σηµειώνουν πτώση, το χρηµατιστήριο της Αθήνας έχει µέχρι στιγµής φέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πλήρη άρση των περιορισµών στην κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεµβρίου, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Οξεία κριτική περί λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντιδιαστολή µε τις θετικές εκτιµήσεις του διεθνούς παράγοντα στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, που αντικατοπτρίζουν και τη θεαµατική αλλαγή του κλίµατος διεθνώς υπέρ της Ελλάδας, είναι ιδιαιτέρως αποδοµητικά του κ. Τσίπρα τα ξένα σχόλια. Σχόλια που απηχούν τη διαχρονική αξιολόγηση των αποτυχηµένων πεπραγµένων της κυβέρνησής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg, αφού χαρακτηρίζει τον κ. Τσίπρα πρωταθλητή του λαϊκισµού στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι στήριξε την άνοδό του στην εξουσία στην εξαπάτηση. Και ότι οδήγησε τη χώρα σε µία «αυτοτραυµατική ύφεση». Σε αντιδιαστολή δε µε την οξεία κριτική προς τον κ. Τσίπρα, το έγκυρο πρακτορείο επισηµαίνει ότι ο µεταρρυθµιστής κ. Μητσοτάκης ενθουσιάζει τους επενδυτές. Αυτό, δηλαδή, που έχει ανάγκη η χώρα.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι στη διεθνή αποδόµηση Τσίπρα και στην έστω και καθυστερηµένη αξιολόγηση της πραγµατικής πολιτικής του φύσης έχει συµβάλει ο φόβος από την εξάπλωση του λαϊκισµού σε όλο τον κόσµο, αλλά µε ιδιαιτέρως εµφανή τα σηµάδια του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόµη και ο «Guardian», που εκπροσωπεί µια χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός κατηγορείται για λαϊκισµό, καθώς ευνοεί ακόµη και το άτακτο Brexit, έχει χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα πιο λαϊκιστή και από τον... Μαδούρο.

Στην αξιολόγηση αυτή κατέληξε η εφηµερίδα λαµβάνοντας υπόψη και την ανάλυση που έκανε στις οµιλίες ηγετών µία οµάδα επιφανών πολιτικών επιστηµόνων. Κι έτσι ο απελθών πρωθυπουργός µάς χάρισε άλλη µία θλιβερή... πρωτιά.

Πέρα, όµως, από την επιστηµονική αξιολόγηση του λαϊκισµού του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να θυµίσουµε ότι ακόµη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταγγείλει τη βιοµηχανία διορισµών της αριστερής κυβέρνησης Τσίπρα, αξιολογώντας τόσο τις τοποθετήσεις µόνιµων γραµµατέων και διευθυντών στο ∆ηµόσιο όσο, γενικώς, και τις τοποθετήσεις στενών και µακρινών συγγενών ή και κουµπάρων κυβερνητικών στελεχών στην κρατική µηχανή.

Εξαπάτηση 

Ενα τελειωτικό χτύπηµα στην αξιοπιστία του κ. Τσίπρα έναντι του ελληνικού λαού αποτελεί, τέλος, το ρεπορτάζ της έγκυρης «Ντόιτσε Βέλε», που δηµοσίευσε η εφηµερίδα «Νέα Σελίδα», η οποία είχε στηρίξει µάλιστα την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Σύµφωνα µε το σχετικό ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρας όχι µόνο καθοδηγείτο -πριν καν κερδίσει τις εκλογές- από το Βερολίνο, αλλά και ήταν ακλόνητη η βεβαιότητα της καγκελαρίας «ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει χωρίς αστερίσκους τη µνηµονιακή πεπατηµένη». Καθώς και ότι, σύµφωνα µε το ίδιο ρεπορτάζ του γερµανικού Μέσου, ήταν ενδιαφέρουσα «η συνέπεια που επιδείκνυε ο κ. Τσίπρας στην υλοποίηση των µνηµονιακών δεσµεύσεων», αλλά και η «ταχύτητα µε την οποία προσαρµοζόταν»...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 7/9/2019