Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες επιλογής των επικεφαλής Οργανισμών και σημαντικών διοικητικών υπηρεσιών από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχετικό παζλ, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά σχηματίζεται αποκλειστικά και μόνον από τους στενούς επιτελείς του πρωθυπουργού, όπως έγινε και στις περιπτώσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Οπως και στο εν λόγω μέτωπο, το βιογραφικό και οι τεχνοκρατικές περγαμηνές του καθενός εκ των υποψηφίων συνιστούν κομβικό παράγοντα για την πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων.

Στο υπουργείο Παιδείας και στο Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχει τοποθετηθεί ήδη ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρβος, o οποίος στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού η Γεωργία Παπαευθυμίου. Τέλος, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει αναλάβει ο Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.

Τα πόστα 

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο προερχόμενος από τη «γαλάζια» νεολαία Ανδρέας Τσώκος (έχει διατελέσει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής) βρέθηκε στο νευραλγικό πόστο του γενικού διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (πρώην ΙΓΜΕ). Ταυτόχρονα, σχεδόν σίγουρος για το πόστο του επικεφαλής της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι ο στενός πολιτικός φίλος του Αδωνη Γεωργιάδη και πρώην υποψήφιος δήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Γιώργος Παπαδημητρίου, με μεγάλη διαδρομή στη «γαλάζια» Νεολαία.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, υποδιοικητές του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν οι Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και Λευτέρης Κρητικός, οι οποίοι ήταν μέλη του τομέα Εργασίας της Ν.Δ. και όλα αυτά τα χρόνια βρίσκονταν πολύ κοντά στον σημερινό υπουργό, Γιάννη Βρούτση. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα τοποθετηθεί ως πρόεδρος ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου, ο οποίος έχει θητεύσει στο παρελθόν ως διευθυντής του γραφείου του Νότη Μηταράκη, την εποχή που ο νυν υφυπουργός Εργασίας ήταν υφυπουργός Ανάπτυξης. Υποδιοικητής στο εν λόγω Ταμείο θα είναι ο δικηγόρος και στέλεχος της Ν.Δ. Νώντας Ατσαβές. Στην προεδρία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα βρεθεί ο Δημήτρης Ζησιάδης, με αντιπρόεδρο τον ηλεκτρολόγο - μηχανικό Στέφανο Κάργα.

Στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στη θέση του επικεφαλής της Αττικό Μετρό έχει αναλάβει ήδη καθήκοντα ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος (διευθύνων σύμβουλος είναι ήδη ο αρχιτέκτων-μηχανικός Νίκος Κουρέτας), ενώ στον ΟΣΕ ο Κώστας Σπηλιόπουλος. Στην Εγνατία Οδό θα τοποθετηθεί ως πρόεδρος ο πρώην υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Υγεία 

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ προορίζονται για τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου ο καθηγητής ΤΕΙ Γρηγόρης Βάρρας και ο πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Μελάς, αντίστοιχα. Στο υπουργείο Υγείας δρομολογούνται οι προκηρύξεις για τους διοικητές και τους υποδιοικητές των νοσοκομείων της χώρας, ενώ έχουν γίνει ήδη γνωστά τα ονόματα των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Στάθη στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Χρήστο Ροϊλό στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, Γεώργιο Τοπαλίδη στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, Δημήτριο Τσαλικάκη στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, Φώτη Σερέτη στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννη Καρβέλη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και Ελένη Μπορμπουδάκη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Τέλος, ακόμη και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν και τα ονόματα των αντίστοιχων υποδιοικητών.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/9/2019