Η λέξη αλλαγή, έχει πρωταγωνιστήσει στα συνθήματα όλων των ιδεολογικών χώρων της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας και για να πετύχει χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και νέους ανθρώπους ικανούς, με όρεξη για δουλειά. Για την ΟΝΝΕΔ όμως, οι νέοι αυτοί είναι το σύνθημα.

Η χώρα τους τελευταίους μήνες πέρασε από τρεις εκλογικές διαδικασίες από τις οποίες βγήκε πιο δυνατή. Τη νίκη σ’ αυτές τις εκλογές δεν τη χρεώνεται η Νέα Δημοκρατία αλλά ο ελληνικός λαός. Γιατί είχε να επιλέξει ή να μείνει πίσω από μια καταστροφική τετραετία γεμάτη εσωστρέφεια, κούφιες υποσχέσεις, αδέξιους χειρισμούς, μιζέρια, και ύφεση, ή να προχωρήσει μπροστά.

Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, με οδηγό της τους νέους ανθρώπους, που θέλουν να τη δουν να μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης. Όλα αυτά, δεν είναι αυτοαναφορικές δηλώσεις και επίδειξη υπεροχής, είναι απλά η πραγματικότητα. Στις εκλογές που πέρασαν η ΟΝΝΕΔ ήταν αυτή που μετέδωσε το μήνυμα για την αποστροφή προς το λαϊκισμό, καταρρίπτοντας τις ιδεολογικές προμετωπίδες των πλεονεκτημάτων της αριστεράς. Ανοίχτηκε στην κοινωνία, μίλησε με τους ανθρώπους της, στήριξε το ευρωπαϊκό όραμα, μπήκε στην αρένα και κέρδισε.

Η πρώτη νίκη της ΟΝΝΕΔ, μετά τις εκλογές και τρία χρόνια μετά την επανίδρυσή της μετριέται. Είναι ένας αριθμός. 70.505 μέλη, που εμπιστεύθηκαν το εγχείρημα της Οργάνωσης να αλλάξει, τόσο η ίδια στη βάση της, όσο και να συντελέσει στις αλλαγές που θέλει να δει η χώρα. Στο δρόμο για το 12ο Τακτικό Συνέδριό της, η ΟΝΝΕΔ υπερδιπλασίασε τα μέλη της, αποδεικνύοντας πως δεν φτιάχτηκε για λίγους αλλά για όλους. Σηματοδοτώντας την ανάγκη που έχει η γενιά

μας για ουσιαστικές και καίριες μεταρρυθμίσεις, που δεν θα ακουστούν μόνο σα λέξη σε μια προεκλογική ομιλία ενός υποψηφίου αλλά θα οργανωθούν και θα γίνουν νόμοι του κράτους. Το βάρος που πέφτει στις πλάτες μας, από τις 7 Οκτωβρίου είναι μεγάλο. Οι Έλληνες ξέρουν να ξεχωρίζουν πια την αλήθεια από το ψέμα, ξέρουν τι δεν έγινε και τι πρέπει να γίνει για να κερδίσουν ξανά τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, και δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν ξανά στα ζάρια την τύχη τους.

Η ΟΝΝΕΔ θέλει και μπορεί έχοντας πραγματικό έρεισμα στην κοινωνία να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην εθνική προσπάθεια. Θα είναι εκεί για να δώσει τις ευκαιρίες που αξίζουν οι νέοι άνθρωποι, να ανοίξει δρόμους, αποκαθιστώντας τις έννοιες της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας, της προόδου, της κοινωνικής αλληλεγγύης, να δώσει αντίκρισμα στον κόπο και τις θυσίες όλων των Ελλήνων.

Κάνουμε την αρχή στο 12ο Τακτικό Συνέδριο, κι από τις 7 Οκτωβρίου με 70.000 νέους στο πλευρό μας, αρχίζουμε δουλειά με στόχο να δώσουμε φωνή σε όλους τους νέους και ζωή στα όνειρά τους.

*Κωνσταντίνα Κόλλια
Δικηγόρος, Μέλος ΟΝΝΕΔ