Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook, για «τους λίγους που απεργούν για να ταλαιπωρούνται οι πολλοί», καθώς προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και συνδικάτα.

Βέβαια η επισήμανση του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, καθώς η συμμετοχή στις πορείες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας -προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος- ήταν μικρή.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος ένα πρόβλημα που βρίσκεται χρόνια στην πρώτη γραμμή της συζήτησης και έχει να κάνει με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργίες ή γενικές συνελεύσεις, ιδίως στα Μέσα Μεταφοράς.

Οι τελευταίες συνήθως γίνονται σε ώρες αιχμής τις καθημερινές, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται εκατομμύρια πολίτες, ιδίως οι μη προνομιούχοι που χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ειδικά για τις γενικές συνελεύσεις στα Μέσα Μεταφοράς, ο πρωθυπουργός και από την περίοδο που ήταν στην Αντιπολίτευση, είχε στηλιτεύσει με ειλικρίνεια το φαινόμενο.

Χθες, έβαλε στο στόχαστρό του τους επαγγελματίες συνδικαλιστές και όχι το συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδού η δήλωσή του: «Επαγγελματίες συνδικαλιστές, σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και Δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για την στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και την δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε.»

Ένα βήμα παρακάτω πήγε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, είπε:



Αλλά και από την Αντιπολίτευση, έστω και άθελά τους αναγνώρισαν την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και τη μικρή συμμετοχή στην απεργία, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν εκπροσωπεί τους πολλούς, αλλά εξυπηρετεί τους λίγους» και προσθέτει: «Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν η όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται η όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη».

O αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, έπιασε το Twitter προκειμένου να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για... καθεστωτική νοοτροπία.

Το ΚΙΝΑΛ προτίμησε να σχολιάσει τις κλαδικές συμβάσεις: «Το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων».