Σε δόσεις ανακοινώνονται από σήμερα τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα εγκατασταθούν υποχρεωτικώς όσοι μετανάστες δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ ή όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και μένει να επαναπροωθηθούν είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες καταγωγής τους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το 11.30 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα και σύμφωνα με πληροφορίες οι 5 πρώτες ιδιότυπες μονάδες θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κρήτη ενώ το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν κι άλλες εξαγγελίες για 5 με 8 αντίστοιχα κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, πέραν των «δομών φιλοξενίας» οι οποίες απλώνονται σταδιακά ανά την επικράτεια ( πιθανότατα και στην Αθήνα) . Το εγχείρημα εμφανίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες, καθώς υπάρχουν ισχυρές προστατευτικές δικλείδες για τις γυναίκες και τα παιδιά αφού απαγορεύεται να καταλύουν σε τέτοιους χώρους, ενώ ζητούμενα αποτελούν α) ο χρόνος διαμόρφωσης – κατασκευής των εγκαταστάσεων, β) ο αριθμός όσων μεταφερθούν σε αυτές και γ) η ήδη καταγραφείσα μαζική φυγή χιλιάδων μεταναστών από τα hot spot επειδή φοβούνται ότι θα επιστρέψουν πίσω.

Προς αυτή την κατεύθυνση της φύλαξης αλλά και της προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών η κυβέρνηση θα εξαγγείλει προσλήψεις 1.700 ατόμων, συνοριοφυλάκων αλλά και προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ε.Ε. Επιτελείς του Μαξίμου επισημαίνουν ότι θα εξαγγελθούν και άλλες δράσεις αναφέροντας ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στις Βρυξέλλες αλλά και την Ουάσιγκτον».

Μητσοτάκης

«Θα το πω ξεκάθαρα. Δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ως έχει» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στη γερμανική Handelsblatt. Το μήνυμα του δεν είχε ως αποδέκτη μόνο την Τουρκία αλλά και την ηγεσία της ΕΕ την οποία κατηγόρησε ευθέως ότι «αγνοεί μέχρι τώρα το πρόβλημα». Όπως είπε, «η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως μοχλό ώστε να πιέσει την Ευρώπη και να επιτύχει παραχωρήσεις. Είπα ανοιχτά στον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται χρησιμοθηρικά τους πρόσφυγες και μετανάστες εάν θέλει καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα». Αναφορικά με τις ενέργειες της Κομισιόν ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ευρώπη αγνοεί το πρόβλημα. Αλλά πλέον δε θα δεχθώ άλλο να προσποιείται κάποιος ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του Γερμανού υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του Δουβλίνου. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου» επεσήμανε ο Κυρ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας εμφατικά: «Δεν μπορεί μια ευρωπαϊκή χώρα να επωφελείται μόνο από τα πλεονεκτήματα του χώρου Σένγκεν και από την άλλη να αρνείται να μοιραστεί το βάρος (σσ: του προσφυγικού), όπως κάνουν μερικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, σαν βολικούς χώρους στάθμευσης προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι! Δεν θα το δεχθώ άλλο».