«Το 2020 η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα αντιμετωπίσει ένα τεράστιο σοκ, διότι όλα είχαν χρηματοδότηση περιορισμένης διάρκειας και το πείραμα των ΤΟΜΥ (σ.σ.: των Τοπικών Μονάδων Υγείας που συστάθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ), ήταν απολύτως αποτυχημένο, όπως είχαμε προβλέψει εγκαίρως όλοι όσοι είχαμε μια γνώση του χώρου!»

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ.Θανάσης Εξαδάκτυλος στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή, σχολιάζοντας ότι είναι νωρίς για να «βαθμολογηθεί» το έργο της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να κριθεί η νέα ηγεσία από την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας.

«Ισχυρό σοκ θα δεχτούν και τα νοσοκομεία, καθώς θα έχουμε πολλές αποχωρήσεις», πρόσθεσε. «Πρέπει να ανανεώσουμε ριζικά το νοσοκομειακό μας σύστημα. Το θετικό είναι πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει διάθεση συνεργασίας με τους φορείς του χώρου της υγείας, γεγονός που βαθμολογείται από μόνο του θετικά. Οι προηγούμενοι δεν δείχνανε καμία διάθεση συνεργασίας! Απλά ανακοίνωναν αυτά που αποφάσιζαν.»

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή της εγκυκλίου Χουλιαράκη (επί ΣΥΡΙΖΑ) για μεταφορά από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στους γιατρούς των επιδικασθέντων αποζημιώσεων υπέρ ασθενών για περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας, με αφορμή την υπόθεση γιατρού της Λάρισας που καλείται να καταβάλει στο νοσοκομείο 850.000 ευρώ: «Είναι εξοντωτικό. Όταν υπάρχει δόλος του ιατρού πρώτα εμείς λέμε να πληρώσει. Αλλά εδώ βάζουν μέσα και το θέμα της αμέλειας. Και μιλάμε για αποζημίωση που επιδικάστηκε σε βάρος του Δημοσίου. Το δικαστήριο πάντα λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση εκείνου που καλείται αποζημιώσει. Δεν γίνεται λοιπόν να μεταφέρεται στον γιατρό, το κόστος της αποζημίωσης που ένα Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα βαρύνει το Δημόσιο.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Όλα τα νοσοκομεία είναι ανασφάλιστα και επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός τους. Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης προς την κατοχύρωση και της ασφάλισης των νοσοκομείων και της απάλειψης των απαράδεκτων παρενεργειών της εγκυκλίου Χουλιαράκη που πρέπει να αλλάξει, να αποσυρθεί.»

Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της Υγείας, ο κ.Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «θα πρέπει να μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας. Μιλάμε για Κρατικό και Ιδιωτικό, διότι και οι ιδιωτικές δομές προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες». Ενώ σημείωσε,πως: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποιο παράδειγμα ΣΔΙΤ για να αναφέρουμε και για αυτό ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είμαστε σε μια φάση διερεύνησης, αναζητούμε γνώση για να έχουμε στη συνέχεια την επίσημα τοποθέτηση μας.»

Ακούστε όλη τη συνέντευξη