Διευρυμένες αρμοδιότητες και δραστηριότητες διατηρεί ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η καθημερινότητα του οποίου απλώνεται όσο περνάει ο καιρός σε όλο και περισσότερα κρίσιμα για την κυβέρνηση, αλλά και τη Ν.Δ., πεδία. Πέραν της καθοριστικής συμβολής του στη συνεννόηση των υπουργών και των υφυπουργών και στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, που καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα στην παρούσα συγκυρία, με φόντο τα μεγάλα στοιχήματα στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς και τη διαχείριση των ιδιαίτερα κρίσιμων καταστάσεων που έχουν διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Μεταναστευτικό, καλείται πλέον ατύπως να φέρει εις πέρας σε σημαντικό βαθμό και το κομμάτι της διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών.

Οπως είναι φυσικό με την πάροδο του χρόνου, κυρίως όταν το κυβερνητικό σχήμα βρίσκεται ενώπιον τόσο λεπτών ζητημάτων, σε όλα τα επίπεδα να υπάρχουν τριβές, αλλά και διαφορετικές εκτιμήσεις, πολλώ δε μάλλον όταν εντοπίζονται (έστω και μικρής εμβέλειας) ανορθογραφίες, όπως συνέβη το προηγούμενο διάστημα με υποθέσεις όπως αυτή του διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας ή του αποπεμφθέντος υφυπουργού Αντ. Διαματάρη.

«Δεν είναι μόνο ότι συνιστά τον συνδετικό κρίκο μεταξύ συναρμόδιων χαρτοφυλακίων σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Είναι και αυτός που ανά πάσα ώρα και στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βγει μπροστά, προκειμένου οι όποιες κρίσεις να μην αγγίξουν το πρόσωπο του πρωθυπουργού ή ακόμα και να πάρει πάνω του ευθύνες που βαραίνουν άλλους, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες για τους ίδιους, καθώς και οι γενικότερες αναταράξεις», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα συμβαίνοντα πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.

ΕΞ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ

Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ανιψιός και εξ απορρήτων συνεργάτης του είναι κυριολεκτικά πανταχού παρών. Από την πολύπλευρη στήριξη στην προσπάθεια του συντονιστή των κυβερνητικών στελεχών, Ακη Σκέρτσου, και την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών, που άπτονται του στόχου της προσέλκυσης επενδύσεων, μέχρι την ολοκλήρωση ειδικών αποστολών, ανάμεσα στις οποίες και η διατήρηση της συνοχής όχι μόνο στους κόλπους της κυβέρνησης, αλλά και στο σύνολο του «γαλάζιου» στρατοπέδου.

«Από την εποχή που βρισκόταν στην Πειραιώς φρόντιζε να καταστήσει εφικτή και όσο το δυνατόν περισσότερο τακτική την επαφή του στελεχικού δυναμικού με την κομματική ηγεσία. Πλέον, επιχειρεί να κάνει το ίδιο σε ακόμα πιο απαιτητικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως την επικοινωνία των στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την κομματική βάση, προκειμένου να τρέξουν ενέργειες σημαντικού τοπικού ενδιαφέροντος. Αλλωστε, έχει πολλές συμπάθειες μεταξύ των βουλευτών, με τους οποίους συναντάται καθημερινά», τονίζουν οι τακτικοί θαμώνες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Ολα αυτά καλά, αρκεί να μην αντιληφθεί ότι η οποιαδήποτε σχετική παρέμβασή του έχει να κάνει με ρουσφέτι. Σε αυτά είναι κανονικός φιλελεύθερος, κανονικός Μητσοτάκης».

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ

Ενδεικτικό της παράλληλης δραστηριοποίησης και ενασχόλησής του με το εσωκομματικό σκηνικό ήταν το γεγονός ότι στη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου της Ν.Δ. απέφυγε να καθίσει πρώτη σειρά με τους υπόλοιπους μεγαλοσχήμονες, αλλά, έχοντας στο πλευρό του τον στενό συνεργάτη και καλό του φίλο, Γιώργο Κατσαούνο, συνομιλούσε με συνέδρους και στελέχη. «Τελικά, αυτός είναι πιο προσεγγίσιμος από ό,τι νομίζαμε», έλεγαν κάποιοι εξ αυτών. Λίγο καιρό νωρίτερα, είχε ενεργό ρόλο και στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με τους παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» να ξέρουν από πρώτο χέρι για τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε, ώστε να πραγματοποιηθεί με ομαλότητα η διαδοχή στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, αλλά και να στεφθούν με επιτυχία οι εργασίες της κορυφαίας εσωτερικής διαδικασίας της. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, θεωρείται δικό του «πολιτικό παιδί», αφού μετά την εκλογή του τον έχει πάρει υπό την προστασία του, δείχνοντάς του δρόμους μέσω των οποίων θα μπορούσε η κομματική Νεολαία να αυξήσει την παρεμβατικότητά της.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 14/12/2019