Με το µεγαλύτερο µέρος των προεκλογικών δεσµεύσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αγροτικό κλάδο να έχει ήδη υλοποιηθεί ή να βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει, είµαι πεπεισµένος ότι η νέα χρονιά που ανατέλλει για την ελληνική γεωργία θα είναι µια χρονιά ανάκαµψης. Μια χρονιά που θα τοποθετήσει την ελληνική αγροτική παραγωγή στη θέση που της αξίζει.

Μια χρονιά-σηµείο αναφοράς. Το 2019 διαµορφώσαµε για τους Ελληνες αγρότες µια καλύτερη πραγµατικότητα. Με µειωµένη φορολογία (στον ΕΝΦΙΑ, στον εισαγωγικό συντελεστή, στα αγροτικά εφόδια, στις ζωοτροφές, στις επιχειρήσεις, στα συνεταιριστικά σχήµατα). Με κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Με εξαίρεση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από τους δασµούς των ΗΠΑ. Με άνοιγµα σε µεγάλες αγορές, όπως η Κίνα, για εµβληµατικά προϊόντα, όπως το ακτινίδιο και ο κρόκος Κοζάνης. Με νέο θεσµικό πλαίσιο για τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις και τους αγροτικούς συνεταιρισµούς.
Με παροχή ρευστότητας και χαµηλότοκων δανείων στους Ελληνες παραγωγούς µέσα από την ενεργοποίηση της συµφωνίας µεταξύ της DG Agri της Commission και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με «ξεπάγωµα» των σχεδίων βελτίωσης που έµεναν ανενεργά για πάνω από δύο χρόνια, στερώντας επενδυτικούς πόρους από τη γεωργία. Με εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη των παράνοµων ελληνοποιήσεων.

Το 2020 συνεχίζουµε να στηρίζουµε τη «βαριά βιοµηχανία» της ελληνικής οικονοµίας. Οι προκλήσεις είναι µεγάλες και δεν µας επιτρέπουν να εφησυχάζουµε. Η συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ γίνεται εν µέσω Brexit και η διατήρηση σταθερών πόρων για τους Ελληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Οι κίνδυνοι που εγείρει η κλιµατική αλλαγή επιβάλλουν αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας και στη χρήση των φυσικών πόρων. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνουν την ανάγκη για διαφοροποιηµένα και υψηλής προστιθέµενης αξίας προϊόντα.

Ο εκσυγχρονισµός της γεωργίας συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ενδιαφέρον, µε έµφαση στην υιοθέτηση καινοτοµιών και νέας τεχνολογίας που επιφέρουν µείωση του κόστους παραγωγής. Και όλα αυτά σε έναν κόσµο όπου αναπτυσσόµενες αγορές αναδύονται και ο αγώνας επιβίωσης γίνεται ακόµα πιο σκληρός και απαιτητικός.

Ο ελληνικός αγροτοδιατροφικός τοµέας δεν στερείται ούτε ανταγωνιστικών πλεονεκτηµάτων ούτε ικανού ανθρωπίνου δυναµικού. Είναι στο χέρι µας να αξιοποιήσουµε τα «δυνατά µας χαρτιά» στο έπακρον. Το 2019 βάλαµε τα θεµέλια. Το 2020 χτίζουµε έναν βιώσιµο και ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτογενή τοµέα. Με τη συνδροµή όλων, η νέα χρονιά µπορεί να είναι η χρονιά που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

*Ο Μάκης Βορίδης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων