Για τη δολοφονία δημοτικού υπαλλήλου στο Διόνυσο, τον νέο εκλογικό νόμο, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τα ποσοστά των υποψήφιων δημάρχων, το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και για πολλά ακόμα μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Αναφορικά με τη δολοφονία δημοτικού υπαλλήλου στο Διόνυσο, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, ήταν μια αντιδικία η οποία δυστυχώς κατέληξε στη δολοφονία ενός δημοτικού υπαλλήλου». Την ίδια στιγμή εξέφρασε τη λύπη του για το τραγικό γεγονός και τόνισε ότι «ελπίζει ότι η Αστυνομία θα τιμωρήσει παραδειγματικά τον ένοχο». «Είναι ένα λυπηρό περιστατικό και θεωρώ ότι δείχνει ένα από τα κομμάτια του δύσκολου έργου που έχουν οι δημοτικοί υπάλληλοι», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Λιβάνιος τόνισε ότι: «Προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρωθυπουργός είχαν εξαγγείλει ότι απλή αναλογική θα καταργηθεί και στις εθνικές εκλογές, όπως και έγινε με το νέο εκλογικό νόμο, αλλά και στην αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι είτε μονοκομματικές αν ο ελληνικός λαός δώσει ένα ποσοστό περί του 38-39% στο πρώτο κόμμα, είτε κυβέρνηση συνεργασίας εφόσον το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι μικρότερο. Αυτό ακριβώς υπηρετεί και ο νέος εκλογικός νόμος τον οποίο φέραμε στη Βουλή και εγκρίθηκε».

Αναφορικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, υπογράμμισε πως «οι αναφορές του κ.Τσίπρα σκοπό έχουν να συσπειρώσουν τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα και το δικό του κόμμα ενόψει του προσεχούς συνεδρίου» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ελληνικός λαός έδωσε στη ΝΔ μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με μια σημαντική πλειοψηφία 158 εδρών και θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές αυτή τη στιγμή είναι παντελώς λαθεμένη.
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούνε και η χώρα χρειάζεται και σταθερότητα και ηρεμία και κανονικότητα προκειμένου να τα αντιμετωπίσει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα δήλωσε πως υπάρχουν και εσωτερικά ζητήματα και εξωτερικά ζητήματα και ότι σύμφωνα με τον ίδιο «η κουβέντα για εκλογές έξι μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές μόνο κακό κάνει». «Και εν πάση περιπτώσει επειδή ο ελληνικός λαός έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στη ΝΔ δεν νομίζω ότι μπορεί να πεισθεί με το επιχείρημα να ‘’καεί’’ η απλή αναλογική», επισήμανε προσθέτοντας πως «ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και όχι για να λυθούν τα προβλήματα της απλής αναλογικής».

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι τα ποσοστά των υποψήφιων δημάρχων, ο υφυπουργός απάντησε λέγοντας ότι: «Το ακριβές ποσοστό θα το δούμε και με διάλογο με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, το ουσιαστικό όμως είναι ότι αυτός που θα εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης θα έχει και την πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο για να επιτελέσει το έργο του. Στην αυτοδιοίκηση είχαμε το εξής παράδοξο είχαμε απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια αλλά την ίδια στιγμή εκλεγόταν και μονοπρόσωπο όργανο, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ο οποίος είναι και αρμόδιος για να εφαρμόζει το έργο για το οποίο ψηφίστηκε».

Ακόμη εξήγησε ότι «η απλή αναλογική ουσιαστικά οδηγούσε σε παράλυση γιατί αφενός δεν μπορούσε ο δήμαρχος να προχωρήσει το έργο του όπως ήθελε και αφετέρου έβρισκε και μια εύσχημη δικαιολογία ώστε να μη γίνονται πράγματα».

«Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης πρέπει να έχουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, το ποσοστό θα το δούμε πολύ σύντομα και θα δούμε αν πρέπει να είναι στο 50% ή να πάμε σε ένα μοντέλο το οποίο είναι πιθανόν χαμηλότερο. Δεν γίνεται να εκλέγεται πρωθυπουργός με 40% και ο δήμαρχος να θέλει 50%», ξεκαθάρισε.
«Θα κάνουμε ένα διάλογο με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών και θα δούμε ποια είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα γιατί είναι πάγια θέση της κυβέρνησης ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, ιδίως σε ότι αφορά τις εκλογές πρέπει να είναι ξεκάθαροι, εγκαίρως και να μην υπάρχουν καιροσκοπικές εκπλήξεις» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ώριμη και να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν σε τοπικό επίπεδο τις κοινωνίες» και εξήγησε πως «αυτό θα γίνει με ενίσχυση του ρόλου και των δήμων και των περιφερειών, με μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση και ένα επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά έχοντας ως κεντρικό κριτήριο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ο κ. Λιβανίος τόνισε πως: « Έχουμε διαπιστώσει πάρα πολλά προβλήματα που υπάρχουν διαχρονικά και λόγω της κρίσης και έχουν να κάνω και λόγω της στελέχωσης των δήμων, ιδίως των τεχνικών υπηρεσιών όπου δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατάλληλα στελέχη για να ωριμάσουν έργα είτε για το ΕΣΠΑ είτε για συγχρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Αυτό μας ανησυχεί πάρα πολύ γιατί οδηγεί σε μια μη απορρόφηση πόρων και χάσιμο χρημάτων τα οποία τα έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Για αυτό προχωρούμε και άμεσα, αν όχι στο τέλος αυτής της εβδομάδας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο για να διευκολύνουμε τους δήμους να έχουν το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό για να μπορούν να προχωρούνε μελέτες, επιβλέψεις έργων γενικά να ωριμάζουν μελέτες προς χρηματοδότηση».

Αναφερόμενος στην απορροφητικότητα των πόρων, σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό και η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στην απορρόφηση πόρων και να σχεδιάζει και να προχωράει έργα τα οποία έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία». «Εμείς θα δώσουμε στην αυτοδιοίκηση τα εργαλεία και το προσωπικό προκειμένου άμεσα να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο, και επειδή οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού αργούν γενικά έχουμε βρει μια λύση η οποία θα εφαρμοστεί σε λίγες εβδομάδες η οποία δίνει αυτή τη στιγμή την καλύτερη δυνατή διέξοδο προκειμένου να μην χαθούν άλλα χρήματα» επισήμανε ο ίδιος.

Όσον αφορά την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ο υφυπουργός σημείωσε ότι : «Η κινητικότητα παρά τα κάποια προβλήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικά λειτουργεί, ήδη ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ο κύκλος. Οι αιτήσεις τελειώσανε στο τέλος του Δεκεμβρίου, προφανώς θέλουμε την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατι έτσι εξυπηρετείται καλύτερα ο ίδιος ο πολίτης και αξιοποιείται και το στελεχιακό δυναμικό του ελληνικού δημοσίου. Νομίζω ότι με στοχευμένη ανακατανομή του προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη, χωρίς καμία απόλυση, αυτό το θέμα έχει τελειώσει οριστικά, νομίζω ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να προχωρήσουμε στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Η κινητικότητα είναι ένα σημαντικό εργαλείο και προφανώς ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός προσλήψεων είναι ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας».

Ερωτηθείς αν είναι ώριμες οι περιφέρειες και οι δήμοι να δεχτούν ένα κομμάτι από το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος, ανέφερε ότι: «Όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων στην ανακούφιση των νησιών από το προσφυγικό πρόβλημα.

Προφανώς θα υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη για αυτούς που φιλοξενούνε πρόσφυγες αλλά νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι να ανακουφιστούν τα νησιά, να επιτηρηθούν καλύτερα τα σύνορα να επαναπροωθηθούν άμεσα στις χώρες προέλευσης όσοι δεν δικαιούνται προστασίας και να σταματήσουμε να φορτώνουμε τα νησιά και να δημιουργούμε προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων» υπογράμμισε ο κ. Λιβάνιος.

Ακόμη εξέφρασε την γνώμη «ότι όλοι θα συμβάλλουν παρά τις όποιες αντιδράσεις πιθανών υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, αυτό θα γίνει με προσεκτικό σχεδιασμό και είναι πάρα πολύ σημαντικό η επαναδημιουργία του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής διότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τις καταστάσεις και προβαίνει άμεσα σε διορθωτικά βήματα όπου είναι απαραίτητο». «Ο νέος υπουργός έχει ιδιαίτερα δύσκολο έργο, όλοι εμείς θα τον υποστηρίξουμε σε ότι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα» ανέφερε ο ίδιος.

Εν κατακλείδι, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών τονίζοντας ότι «δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, ιδίως στην Αττική που κατοικεί πάνω από το 1/3 του πληθυσμού πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών» και εξήγησε πως «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής η οποία είναι καθ’ ύλη αρμόδια αλλά και με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα βρεθεί μια λύση η οποία έχει βρεθεί σε όλο τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.
«Πρέπει να εφαρμοστεί η καλύτερη δυνατή λύση προσαρμοσμένη στην ιδιαιτερότητα της Αττικής ώστε να μην γίνουμε Νάπολι. Η κυβέρνηση εγκαίρως έχει επισημάνει το πρόβλημα και γίνονται συνεχείς συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση και να δρομολογηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που χρειάζονται», κατέληξε.