Οι δυνατότητες επενδύσεων Σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi.

«Πιστεύουμε ότι από τότε που αναλάβατε τα καθήκοντα σας τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Σαουδάραβας υπουργός. «Η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση και μια σειρά άλλων παραγόντων είχαν δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας με αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικης Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Τωρα πλέον υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας ότι επιστρέφουν», είπε στη συνέχεια.

Κάλεσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποδείξει «τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες» και, όπως είπε, «εμείς θα δημιουργήσουμε μια επιχειρηματική αποστολή για να επισκεφτεί την Ελλάδα και να διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες. Να συναντήσει τους κατάλληλους ανθρώπους και να αντιληφθούν ποιο είναι το νέο πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις, διότι άκουσα ότι υπάρχει διευκόλυνση και στήριξη του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα»..

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναγνωρίζετε το γεγονός ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, κατι το οποίο αντανακλάται επίσης στις αγορές κεφαλαίου αλλα και στο ευρύτερο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία μετά από 30 χρόνια, μετά δηλαδή από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«Θεωρούμε τη Σαουδική Αραβία στρατηγικό εταίρο σε αυτή την προσπάθεια και καθώς το Βασίλειο αναλαμβάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες να διαφοροποιήσει την οικονομική του δραστηριότητα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας», υπογράμμιζε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε το κρατικό σαουδαραβικό fund να επενδύσει στη χώρα μας. Επίσης, απο το επίσημο κρατικό Fund να επενδύσει στην Ελλάδα. Σημείωσε σε ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια επομένως, όπως είπε, όσο νωρίτερα γίνουν οι επενδύσεις τόσο καλύτερα θα ειναι για τους επενδυτές.

«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο κοντινές ευρωπαϊκές χώρες στη Σαουδική Αραβία με ισχυρούς πολιτιστικους και ιστορικούς δεσμούς και πιστεύω ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη για κινητοποίηση κεφαλαίων από τη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στιγμή ειναι κατάλληλη και καθώς διαφοροποιείτε την οικονομία σας να αναζητήσουμε ευκαιρίες να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού και τα logistics απ’ όπου η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την τεχνογνωσία καθώς θέλει να οργανώσει τουριστικά περιοχές στις οποίες δεν θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί και επίσης επιθυμούν να καταστεί η χώρα τους κόμβος logistics για την περιοχή. Από την ελληνική πλευρά δόθηκε κατάλογος με τομείς στους οποίους μπορούν να επιτευχθούν επενδύσεις από σαουδαραβικά κεφάλαια ενώ τον επόμενο μήνα οι Υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Χάρης Θεοχάρης θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία προκειμένου να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.