Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης επαναλαμβάνει ο Αμερικανός πρεσβευτής με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, δηλώνοντας ότι τα νησιά «περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε τον περασμένο Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά - περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Προσθέτει, δε, ότι θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα υπογραμμίζει επίσης με αφορμή την επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med», προσθέτει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα