Ραγδαίες εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Μετά τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε σήμερα στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως άλλωστε είχε ουσιαστικά προαναγγείλει με δήλωσή της προς τα μέλη της Επιτροπής, πριν από μερικές ημέρες. «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, με επιστολή που εστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Για την «Κελέση», εκδόθηκε ήδη ένταλμα βίαιης προσαγωγής ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, όπως ακριβώς έγινε και εχθές στην περίπτωση του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Οι βουλευτές της προανακριτικής Novartis συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της,  το οποίο, όπως και χθες, δεν προσυπέγραψε το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν απο την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛΑΣ ότι «δεν κατέστη εφικτή η εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής», που εκδόθηκε την Τρίτη για τον «Μάξιμο Σαράφη».

Πάντως αν και όποτε εντοπιστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, ενώ σύμφωνα με μέλη της αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και για όσο καιρό υπάρχει η Eπιτροπή.

Ηχηρή απάντηση εισαγγελικών πηγών στα «τερτίπια» του ΣΥΡΙΖΑ

Νόμιμη ενέργεια χαρακτηρίζουν εισαγγελικές πήγες του Αρείου Πάγου, την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τον προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη, που δεν προσήλθε χθες Τρίτη ενώπιον της

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν όμως, ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν υπέχουν ποινικές ευθύνες, ενώ άφηναν ανοικτό τι θα γίνει με τυχόν αίτημα για αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων, αν τέτοιο αίτημα υποβληθεί από την Προανακριτική Επιτροπή.

Νωρίτερα, με νέα τερτίπια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και Σπύρος Λάππας με επιστολή –αναφορά που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο , η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζήτησαν από τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης",

Πώς μπορεί να αρθεί η προστασία μαρτύρων για «Σαράφη» και «Κελέση»

Για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Σε κάθε περίπτωση, επομένως, για να υπάρξει η εξέλιξη αυτή θα πρέπει τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής να υποβάλουν σχετικό αίτημα στους παραπάνω εισαγγελείς.

Να σημειωθεί ότι πηγές της προκαταρκτικής επιτροπής ανέφεραν εχθές ότι αν ούτε σήμερα καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Σφοδρή αντιπαράθεση για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis.

Αλέξης Τσίπρας: Ωμή παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων

Χωρίς καμία επιφύλαξη ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε το «δικαίωμα» του κουκουλοφόρου μάρτυρα να διασύρει με ευκολία επί τρία χρόνια πολιτικά πρόσωπα χωρίς καμία συνέπεια. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, θέμα που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανεβάσει πολύ υψηλά στην ημερήσια ατζέντα από εχθές, οπότε η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε την εξέταση των μαρτύρων αυτών χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία», που στόχο έχει «όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα» κατηγορώντας για υποκρισία την κυβέρνηση και όσους άλλους τον έστησαν στον τοίχο για όσα είπε περί αρμών της εκτελεστικής εξουσίας.

Τασούλας: Η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης

H εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας».

Γεωργιάδης για τον Σαράφη: Ο προστατευόμενος εκβιάζει τον Τσίπρα - Ισόβια κάθειρξη αν αποδειχτεί κυβερνητική παρέμβαση

Ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με φόντο την Προανακριτική για Novartis και την σπουδή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί έναν «φυγά – προστατευόμενο μάρτυρα» όπως χαρακτήρισε τον «Μάξιμο Σαράφη», εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την Κοινωνία Ώρα MEGA.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «όταν κατάλαβε ότι θα βγει η κουκούλα, ξύπνησε».

Παράλληλα, κατέληξε πως όλοι οι ισχυρισμοί Τσίπρα για την υπόθεση «είναι ψευδείς».

Πέτσας: Σε πανικό ο Τσίπρας για τη Novartis - Επιλέγει να αναμειχθεί στο έργο της Προανακριτικής

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με τον «τραγέλαφο» (όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση) της μη εμφάνισης χθες του προστατευόμενου μάρτυρα στην Προανακριτική για τη Novartis, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «το καθεστώς της προστασίας δεν αφορά τη φυσική παρουσία αλλά μόνο την ταυτότητα των μαρτύρων.

Οπότε δεν μιλάμε για αδυναμία της αστυνομίας, δεν τον έχασε, περιμένουμε σήμερα να δούμε τι θα γίνει με την άλλη μάρτυρα αλλά δεν πρόκειται για τραγέλαφο». Και πρόσθεσε πως «υπάρχει διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιμένουμε το απόγευμα την Προανακριτική της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της».