Αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων κερδίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κοροναϊού. Τρεις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν το τελευταίο διάστημα αποτυπώνουν την άνοδο στη δημοφιλία του πρωθυπουργού και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, χάρη στους χειρισμούς που έχει κάνει, ιδίως δε σε σχέση με τους αντίστοιχους άλλων ξένων ηγετών.

Στην έρευνα της εταιρείας Pulse, το 86% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία αξιολογεί πολύ θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης συνολικά για την πανδημία. Το 82% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση. Tο ίδιο, μάλιστα, απαντά το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., δείχνοντας την υπερκομματική αναγνώριση του έργου που έχει γίνει.
86% των ερωτηθέντων κρίνουν θετικά τις μέχρι σήμερα αποφάσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει το ποσοστό αποδοχής του στο 53%, από 45% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22%, σημειώνοντας πτώση 4 μονάδων από την προηγούμενη φορά. Στη δε πρόθεση ψήφου η Νέα ∆ημοκρατία διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙ-ΖΑ, με 23 μονάδες (45% έναντι 22%). Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, το 86% θεωρεί ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως, ενώ οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν «αρκετά» ή «πολύ» ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Στην ερώτηση, μάλιστα, «τι βαθμό θα βάζατε στο κράτος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά τον κοροναϊό;» (με άριστα το 10), ο μέσος όρος είναι 8. Η τρίτη έρευνα έγινε από την Interview και δείχνει ότι σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (87%) κρίνουν θετικά τις ενέργειες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Πέρα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, είναι και άλλες πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα που έχουν ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ εν μέσω της κρίσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πρωτοβουλία του να καλέσει όλους τους βουλευτές της Ν.∆. και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέσουν για τους επόμενους δύο μήνες το 50% του μισθού τους στη μάχη εναντίον του κοροναϊού, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόταση που υπέβαλε, μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες της Ε.Ε., για την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου. Θετικά σχολιάζεται και πέρα από τα ελληνικά σύνορα το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός, μαζί με την Ερνα Σόλμπεργκ της Σουηδίας, που ζήτησαν με επιστολή την αποβολή του κόμματος Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία. Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επεκτείνει επ’ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, να κυβερνά με διατάγματα.
53% συγκεντρώνει στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός στην έρευνα της εταιρείας Pulse

Την ίδια ώρα, η «Handelsblatt» σε εκτενές άρθρο που δημοσίευσε εκθειάζει την προσπάθεια αλλά και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα πόνταρε από νωρίς στα περιοριστικά μέτρα κατά του κοροναϊού και αυτό φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς στην Ελλάδα», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Ειδικότερα, επισημαίνει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε νωρίτερα και με μεγαλύτερη συνέπεια απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες μέτρα για την επιβράδυνση της διασποράς του κοροναϊού, με αποτέλεσμα «η καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων να αναπτύσσεται σχετικά επίπεδα στην Ελλάδα».

Ενδεικτικό γεγονός για το κλίμα που επικρατεί διεθνώς τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα είναι ότι και η γνωστή δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, που πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη το βράδυ, τον επαίνεσε στη συνέχεια μέσω ανάρτησής της στο Τwitter.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Απριλίου