Ενας άγνωστος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη στο ευρύτερο περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε πεδίο εσωτερικής σύγκρουσης το θέμα της αντιπολιτευτικής γραμμής της Κουμουνδούρου απέναντι στην κυβέρνηση, υπό το πρίσμα της επικοινωνιακής και πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας στην παρούσα φάση, αλλά και της αξιολόγησης των θετικών ή αρνητικών στοιχείων που θα προκύψουν στο τέλος αυτής της δοκιμασίας.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, εγκλωβισμένος στις «συμπληγάδες» των αντικρουόμενων εισηγήσεων που δέχεται, δείχνει να βρίσκεται μεταξύ του «σκληρού ροκ» της τυφλής αντιπολίτευσης και του «βελούδινου βαλς» της δημιουργικής συναίνεσης, καθώς σε αυτό το διχαστικό μοτίβο σχηματοποιείται η αμήχανη στρατηγική που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες, επειδή ακριβώς τα πρωτεία της κυριαρχίας σε επικοινωνιακό επίπεδο τα διεκδικούν στενοί του συνεργάτες, όπως οι Ν. Παππάς, Π. Πολάκης, Θ. Καρτερός, Λ. Κρέτσος κ.ά., θιασώτες της πρώτης γραμμής. Στον αντίποδα βρίσκονται άλλα προβεβλημένα στελέχη με εσωκομματική αναφορά στην ομάδα των «53+», όπως οι Ευκλ. Τσακαλώτος, Ανδρ. Ξανθός, Ν. Φίλης και ο γραμματέας του κόμματος, Π. Σκουρλέτης.

Ουσιαστικά, η επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της πανδημίας από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε αφορμή για την αναβίωση των υπαρκτών εσωτερικών διαιρέσεων που καταγράφονται στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο παραμένει σε εκκρεμότητα το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσά τους στην πορεία προς το συνέδριο του κόμματος.

Η εσωστρέφεια στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν ο Αλ. Τσίπρας υποχρεώθηκε να «αδειάσει» δημοσίως τον άτυπο σύμβουλό του Θ. Καρτερό, επειδή ο τελευταίος με ένα άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή» επιχείρησε να «λοιδορήσει» τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα. Η απάντηση του Θ. Καρτερού, αλλά και της ομάδας εκείνης, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, που θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να «αποκοιμηθεί» από τη λογική του «πολιτικού πολιτισμού» και να παραδώσει τα όπλα της μαχητικής αντιπολίτευσης εν ονόματι της ανάγκης για «συναίνεση», ήρθε λίγα 24 ώρα μετά, διά του επιστήθιου φίλου του και στο παρελθόν εργοδότη του, Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος με ένα άρθρο του στο «Κουτί της Πανδώρας» επιχείρησε να υποδείξει στον Αλ. Τσίπρα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνει αντιπολίτευση στον Κ. Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, του συνέστησε να μην πέφτει στην παγίδα των «συναινετικών» της Κουμουνδούρου, «φωτογραφίζοντας» τόσο τον Ευκλ. Τσακαλώτο όσο και τον Ανδρ. Ξανθό.