«Δεν ανοίγουμε την πόρτα χορήγησης ασύλου, λέμε ότι υπάρχει το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για να κριθεί αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκριθεί κιόλας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοουμουτσάκος ανέφερε ότι «τα διαπιστευτήρια που έχει δώσει η κυβέρνηση στη διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων, στα του Έβρου και την απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει καταστάσεις εισβολής από αμάχους στη χώρα μας, και το μέτωπο του κοροναϊού που ήρθε αμέσως μετά και έκανε και πολύπλοκο το θέμα του μεταναστευτικού είναι διαπιστευτήρια που πρέπει να κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται σίγουροι. Εκκινούμε από μια αφετηρία εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς για την αποτυχία του Έβρου, απάντησε «αλίμονο αν χαράσσεται εξωτερική πολιτική με λογική ρεβάνς, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία».

«Δεν είναι αντικείμενο σοβαρής εξωτερικής πολιτικής ανακλαστικά με όρους ρεβάνς. Θέλω να ελπίζω ότι δεν σκέφτονται έτσι στην Άγκυρα. Η σθεναρή, αποφασιστική και αποτελεσματική στάση της Ελλάδας στον Έβρο και η ενίσχυση της προσοχής και φύλαξης των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων, και η αποτυχία εκείνη της απόπειρας κανονικά πρέπει να οδηγήσει σε ένα άλλο συμπέρασμα την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όχι στη λογική της ρεβάνς αλλά στη λογική ότι έχουν ένα γείτονα αποφασισμένο να προστατεύσει τα σύνορά του, την εθνική του ασφάλεια αλλά και ταυτόχρονα σέβεται το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και με αυτή τη χώρα που είναι τόσο αποφασισμένη και επειδή αντιμετωπίζει και η Τουρκία και εμείς μεταναστευτική πρόκληση να κάνει την πρώτη κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα, να αλλάξει ρότα. Να αλλάξει ρότα και να κάνει εκείνη το πρώτο βήμα για να συζητήσουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με όρους επικοινωνίας και συνεργασίας την μεταναστευτική πρόκληση», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ας κάνει αυτή την υπέρβαση, αυτό το άλμα συνεργασίας, έχοντας καταλάβει ότι απέναντί της έχει έναν αποφασισμένο γείτονα να υπερασπίσει την αξιοπρέπειά του, την εθνική του ασφάλεια και τα συμφέροντά του», επισήμανε.

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Είμαστε από θέση ισχύος αυτή τη στιγμή, το δείξαμε στον Έβρο, το δείχνουμε κάθε μέρα στη θάλασσα. Δείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιζόμαστε αυτά τα οποία πρέπει να υπερασπίσουμε ας το καταλάβουν στην Άγκυρα και ότι μπορεί να έρθει μια νέα περίοδος αρκεί να το ζητήσουν. Μια περίοδος επικοινωνίας και συνεργασίας. ...Αν επιμείνουν σε αυτό το δρόμο της σύγκρουσης και της έντασης απλώς να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ότι έκανε την πρώτη φορά το Φεβρουάριο θα συνεχίσει να το κάνει με την ίδια επιτυχία όποτε προκληθεί».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος στην Άγκυρα είναι «είδατε ότι αυτά τα παιχνίδια δεν περνάνε, ελάτε να μιλήσουμε σοβαρά αλλά θα το ζητήσετε εσείς».

Για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, σημείωσε πως «πράγματι δεν υπάρχουν ροές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ακούω με προσοχή δηλώσεις από την τουρκική πλευρά ότι όταν περάσει ο συναγερμός του κοροναϊού θα επιχειρηθεί και πάλι μια μετακίνηση μεταναστευτική από την Τουρκία προς τη Δύση. Επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό το σενάριο».

Για το θέμα του ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «αύριο ξεκινάει η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου που αφορά και το άσυλο, οι διαδικασίες βελτιώνουν ορισμένες μικρές τεχνικές βελτιώσεις που χρειαζόντουσαν στο προηγούμενο νομοσχέδιο αλλά ταυτόχρονα κάνουν ακόμα πιο στιβαρές τις διαδικασίες».

«Επιταχύνονται οι διαδικασίες και υπάρχουν διατάξεις για τη μη συνεργασία των αιτουμένων άσυλο που αυτό θα έχει συνέπειες. Γενικά κάνουμε ένα ακόμα βήμα καλύτερου ελέγχου της διαδικασίας του ασύλου ώστε η Ελλάδα να ξέρει νωρίς ποιος από τους ανθρώπους που ζητά άσυλο έχει πραγματικά ανάγκη ασύλου ή δεν έχει και πρέπει να φεύγει από τη χώρα», πρόσθεσε.

«Το δικαίωμα να υποβάλλεις αίτηση ασύλου δεν σημαίνει ότι το παίρνεις κιόλας. Αντιθέτως εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή επιταχύνει και σφίξει τις διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει η χαλαρότητα που υπήρχε στην αλήστου μνήμης εποχή ΣΥΡΙΖΑ όπου το πράγμα ήταν ξεχειλωμένο και ξέμπαρκο», διευκρίνισε επιπρόσθετα.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι «είναι γενική και οριζόντια πεποίθηση στη μεγίστη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ότι το μεταναστευτικό σχετίζεται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Για τις ΜΚΟ, ανέφερε ότι «η προσφορά και η συμβολή των ΜΚΟ σε ένα τόσο δύσκολο, ευρύ και σύνθετο θέμα όπως το μεταναστευτικό είναι παράμετρος που αξιολογείται θετικά με την έννοια ότι υπάρχουν ΜΚΟ οι οποίες κάνουν το έργο τους».

«Αυτή η γενική θέση δεν μπορεί να καλύπτει δράσεις και συμπεριφορές που αποκλίνουν από τη λογική της πραγματικής συνεισφοράς. Δηλαδή δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών αλλά κάνουμε έναν αυστηρό έλεγχο και βάζουμε τάξη σε ένα περιβάλλον που ήταν άτακτο και συνηγορούσε στο να υπάρχουν εκτιμήσεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που το εκμεταλλεύονται αυτό», ανέφερε ο ίδιος.

«Εμείς δεν κάνουμε κυνήγι μαγισσών, δεν λέμε ότι όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι κακές αλλά πρέπει από την άλλη, ως υπεύθυνο κράτος, να ελέγξουμε αυτό το περιβάλλον που είχε μείνει για πολλά χρόνια ανεξέλεγκτο», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.