Σε τελευταία έρευνα της εταιρείας Pulse και στην ερώτηση αν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, η πλειοψηφία απάντησε ότι ήταν προς τη σωστή (54%) έναντι ενός 37%, το οποίο θεωρούσε ότι ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Το αρνητικό ποσοστό που ασφαλώς δεν επηρεάζει τις πλειοψηφικές γνώμες διαμορφώνεται από το γεγονός ότι το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση. Σημειωτέον ότι στην έρευνα της GPO 62,5% εκτιμούσε ως θετικά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με τις αρνητικές γνώμες να είναι στο 28,1%. Ενδιαφέρον ταυτόχρονα στοιχείο ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούσαν (46,9%) όσοι θεωρούσαν ήταν ότι τα μέτρα ήταν στη σωστή κατεύθυνση, έναντι ενός 43,2% το οποίο είχε διαφορετική άποψη! Χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά στην αξιολόγηση των μέτρων που αφορούσαν τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης και τη στήριξη, γενικώς, των εργαζομένων (53,5% θετικά, 43% όχι). Τα δημοσκοπικά αυτά στοιχεία έχουν την αξία τους, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο κ. Τσίπρας με πανηγυρική εμφάνιση στο Ζάππειο επιχείρησε μια μαξιμαλιστική και άκρως οικονομική αντιπρόταση, που προϊδεάζει για τον άκρατο λαϊκισμό με τον οποίο θα επενδύει την αντιπολιτευτική του τακτική το προσεχές διάστημα. Με άλλα λόγια, σε μια δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο, δεδομένης της ύφεσης που επέφερε η πανδημία, ο κ. Τσίπρας με ξένα κόλλυβα «θα ενισχύσει» την ελληνική κοινωνία, αγνοώντας τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας στην κατασπατάληση του σημαντικού πακέτου βοήθειας που έχει προκρίνει η Ε.Ε. για την Ελλάδα. Επιδιώκει έτσι να παρασύρει τμήμα της ελληνικής κοινωνίας με έναν νέο λαϊκισμό θεωρώντας ότι η κοινή γνώμη έχει λησμονήσει την επιδρομή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επί των εισοδημάτων και αντιστοίχως έχει ξεχάσει τις άμεσες ελαφρύνσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. Επιβεβαίωση του παραπάνω τριπτύχου της διαμορφούμενης αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η πρόταση Τσίπρα για μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που είχε εκτοξεύσει την προκαταβολή αυτή στο 100%, εξουθενώνοντας έτσι την επιχειρηματικότητα.

ΟΙ «ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ»

Οι άλλες οικονομικές εμπνεύσεις του Αλέξη Τσίπρα του οποίου, ως γνωστόν, το ατού αποτελεί η οικονομία, κατά δική του δήλωση είναι:

  • Η στήριξη του 100% των μισθών για 4 μήνες (!) και του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους από το κράτος. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας για 4 μήνες και θα σημειωθεί έκρηξη της ανεργίας.
  • Η στήριξη του εισοδήματος (με θέσπιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης) όσων είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται, στους οποίους ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει σχεδόν όλη την κοινωνία... Από ανέργους και ΑΜΕΑ έως αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυση για κεφάλαια κίνησης, πλέον 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί η επιχείρηση.
  • Κρατικές εγγυήσεις και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, καθώς, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, είναι μέτρο το οποίο είχε εξαγγείλει, αλλά αποσιώπησε ότι το 100% το είχε επιβάλει η κυβέρνησή του.
  • Ισχυρή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο πάντως η κυβέρνησή του δεν φρόντισε, ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει 4.000 προσλήψεις.


ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Στον αντίποδα των μαξιμαλιστικών προτάσεων του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση φρόντισε με λογική διαχείριση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και έλαβε σειρά μέτρων. Ενίσχυσε το σύστημα υγείας με επιπλέον 200.000.000 ευρώ πέραν εκείνων που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός για την Υγεία. Θέσπισε την αναστολή καταβολής πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Ανέστειλε χωρίς τόκους και προσαυξήσεις για 4 μήνες την καταβολή οφειλών ΦΠΑ επιχειρήσεων που θα έπρεπε να καταβληθούν τον Μάρτιο, αλλά και την καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ∆ΟΥ. Ανεστάλη επίσης η καταβολή δόσεων που αφορούν ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Η αναστολή αυτή ισχύει και για καταβολές ασφαλιστικών εισφορών. Προϋπόθεση για να ισχύει η αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Υλοποιήθηκε χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, μέσω του συστήματος επιστρεπτέας προκαταβολής, με μακρά περίοδο χάριτος και χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής. Επίσης, καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ για όλους τους εργαζομένους των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας. Συνολικό κόστος 400.000.000 ευρώ. Συγχρόνως, το κράτος κάλυψε πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Παράλληλα, αναβλήθηκαν για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις των αυτοαπασχολούμενων και όσων διαθέτουν ατομικές επιχειρήσεις. Σε αυτούς δόθηκε και ενίσχυση 800 ευρώ. Επιπλέον, για 3 μήνες ανεστάλη η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αποπληρώθηκαν άμεσα από την ΑΑ∆Ε όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με επιστροφή ποσών ύψους έως και 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε στο 24% τον ΦΠΑ ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, αύξησε τους φόρους στα καύσιμα, αύξησε την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, την οποία και μονιμοποίησε, ενώ αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές και στα εισοδήματα από ακίνητα. Επίσης, μείωσε την έκπτωση φόρου και το αφορολόγητο κατέβηκε ακόμη περισσότερο, μείωσε το ύψος του εισοδήματος στο οποίο άρχισε να εφαρμόζεται ο συντελεστής φορολόγησης, αύξησε τον ανώτατο συντελεστή και μείωσε τη δαπάνη για επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά το γεγονός ότι η Ν.∆. από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής της εξορθολόγισε τις επιβαρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε φορολογικό όσο και σε ασφαλιστικό επίπεδο.Να θυμίσουμε ότι στις πρώτες κιόλας 100 ημέρες η κυβέρνηση της Ν.∆.:

  • Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και βελτίωσε τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Χορήγησε 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Επέστρεψε οφειλές του ΕΦΚΑ 100.000.000 ευρώ, περίπου, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξησε κατά 10.000.000 ευρώ, περίπου, το επίδομα θέρμανσης που καταβλήθηκε προκαταβολικά στους δικαιούχους.
  • Κάλυψε όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού και προχώρησε σε κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια.
  • Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας προχώρησε η παροχή πλήρους και δωρεάν περίθαλψης στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι και ξεκίνησε η χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία και τα νοσοκομεία στους πολίτες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, βάζοντας τέλος στις ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 13 Ιουνίου